Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a făcut o sesizare pe adresa Direcţiei de investigare a fraudelor din Inspectoratul General al Poliţiei Române pentru neregulile constatate de corpul de control al ministrului la Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducere în Zootehnie.
Însămânţări artificiale cu... manoperă privatizată!
ANARZ – agenţie din subordinea MADR – a purces la achiziţionarea mai multor sisteme pentru punerea în funcţie a instalaţiilor proprii de producere a azotului lichid. Aceasta ar fi fost o ştire pozitivă! Numai că investiţia în valoare totală de 654.844 lei (150 de mii de euro) nu îşi găseşte eficienţa, dar, totodată, încalcă prevederile Regulamentului CE privind sprijinul mascat acordat din bugetul de stat, tocmai pentru că activitatea de însămânţări artificiale s-a externalizat. Manopera s-a privatizat încă din anul 1997, iar din 2007, achiziţia de material seminal congelat de taur şi difuzarea acestuia la punctele de însămânţări artificiale au fost trecute la asociaţii şi/sau organizaţii private. În atare condiţii, ANARZ şi-a pierdut, oarecum „obiectul muncii”, instituţia având doar un rol... decorativ, de monitorizare a activităţii de însămânţări artificiale.
„Performanţa” laboratorului... residual
În plus, s-au aruncat bani din bugetul public pe un laborator care nici nu este funcţional şi nici nu este autorizat şi acreditat RENAR. Astfel, controlul MADR a constatat că pentru Laboratorul de referinţă din cadrul Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducere în Zootehnice Mureş, s-a făcut achiziţia unui echipament GC-MS-MS pentru determinarea reziduurilor, în valoare de 1.849.987 lei, echivalentul a 420.000 euro, dar singura „performanţă” a acestui echipament este că nu este în stare de funcţionare.
Din ţânţar, armăsar!
Potrivit unui arhicunoscutului proverb, conducerea ANARZ „a făcut din ţânţar armăsar!” Sistemul de identificare şi înregistrare a ecvideelor ( familie de mamifere imparicopitate, cuprinzând calul, măgarul, zebra…) a necesitat o investiţie totală de 4.640.851,27 lei, din care 4.582.799 lei, (98,7%) au reprezintat extinderi ulterioare. Iniţial s-a pornit de la un contract în valoare de 58.052.27 lei, ulterior semnându-se alte înţelegeri contractuale cu acelaşi obiect de activitate. În final, s-a ajuns la o sumă în echivalentul a 1.055.000 euro.
Cum s-au pierdut 3,3 milioane de euro
Acţiunea de verificare şi control a constatat că până la termenul limită de 30 noiembrie 2008, nu s-a încheiat contractul de achiziţii, prevăzut prin Programul PHARE, pentru dotarea cu aparatură a celor cinci laboratoare şi a celor 12 mijloace de transport. De aceea, suma de 3.300.000 euro nu a mai putut fi utilizată, iar investiţia a rămas nefinalizată. În acest moment, mijloacele de transport, clădirile în care sunt amenajate laboratoarele şi instalaţiile din dotarea acestora se degradează de la o zi la alta.
Pază umană cu încălcarea legii
Atribuirea contractelor privind serviciile de pază umană, monitorizarea sistemelor de alarmă şi instalarea de sisteme antiefracţie s-a făcut cu încălcarea prevederilor art. 2), alin. 1) şi alin. 2) din OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii cu modificările şi completările ulterioare.
Proiecte încremenite-n... proiect
Conducerea ANARZ a încheiat un contract în valoare de 76.880 lei, (echivalentul a 17.470 euro) pentru întocmirea studiilor de fezabilitate în vederea reabilitării sediilor ANARZ, OARZ Cluj, OARZ Mureş şi Şcoala de operatori însămânţători Dej. După care, elaborarea proiectelor şi a demersurile pentru aprobarea finanţării au rămas „în congelare”, iar lucrările efective de reabilitare a clădirilor nu au fost demarate nici până la această dată.