Adama
AGRICOVER

Camere agricole, în 2013

Publicat: 04 octombrie 2012 - 11:40
5 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Primele alegeri pentru înfiinţarea camerelor agricole vor fi organizate, cel mai devreme, în aprilie 2013, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Agriculturii şi publicat în 2 octombrie 2012.

Conform documentului, data primelor alegeri pentru constituirea camerelor agricole va fi amânată cu şase luni de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, care este, deocamdată, în faza de proiect.

De ce vrea Ministerul Agriculturii să amâne alegerile?
Motivele invocate de Ministerul Agriculturii în proiectul de OUG sunt termenul insuficient pentru înscrierea Camerei Agricole Naţionale şi a camerelor agricole judeţene în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor, dificultatea asigurării logisticii pentru desfăşurarea primelor alegeri pentru camerelor agricole în secţiile de votare din spaţiile care vor fi puse la dispoziţie de Primăriile locale, care trebuie să asigure în aceeaşi perioadă şi suportul necesar organizării alegerilor parlamentare şi evitarea suprapunerii perioadei de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea membrilor camerelor agricole judeţene, desemnaţi din rândul structurilor cu caracter apolitic, cu perioada de desfăşurare a campaniei electorale şi a alegerilor parlamentare de pe 9 decembrie 2012.
„Din teritoriu s-au primit foarte multe sesizări şi reclamaţii cu privire la incoerenţa legii camerelor agricole, motiv pentru care, într-adevăr, este nevoie de a revizui acele articole, pentru că sunt motive de a contesta, probabil de cei care vor fi nemulţumiţi de rezultatul alegerilor, şi nu vrem să blocăm actul normativ datorită unor contestaţii care pe bună dreptate sunt. La articolul 6 din lege găsiţi că au drept de vot numai fermierii cu 1 hectar, în loc să spună numai fermierii înscrişi pe listele APIA de la 1 hectar în sus. S-a strecurat o greşeală, cred că de redactare mai degrabă, şi nu poţi s-o corectezi decât prin ordonanţă de urgenţă. Doi, sunt cei care au solarii pe 8-9 mii de metri pătraţi, cei care sunt sub un hectar şi nu sunt înscrişi la APIA, dar posedă solarii care în echivalent teren arabil au poate 10-15 hectare, n-au dreptul nici să fie aleşi, n-au dreptul nici să voteze. Totodată, sunt excluşi fermierii din sectorul zootehnic.
Noi am vrut să forţăm nota, să ţinem alegerile, pentru că probabil nu s-ar fi observat sau probabil că n-ar fi fost motive de nulitate absolută a alegerilor, dar semnalele care au venit din teritoriu le-am dat în lucru la compartimentul juridic al Ministerului Agriculturii şi am cerut puncte de vedere şi la Ministerul Justiţiei şi atunci trebuie rectificarea aceea, iar procedura de a face un act normativ este mai greoaie şi dacă le-am face anul acesta le-am suprapune cu alegerile generale parlamentare şi am crea un haos în sistemul electoral: Ce votezi, nici nu ştii, camere agricole sau pe deputatul din colegiul nu ştiu care? Şi atunci am zis să prorogăm acest termen pentru primul trimestru al anului următor.
În rest, resurse financiare sunt, voinţă există, chiar credeţi-mă că îmi doream să implementăm acest act normativ, dar iată că ne-am lovit de lucruri mărunte, dar importante”, ne-a declarat secretarul de stat, Gheorghe Albu, care este membru al Comitetului Naţional de Iniţiativă (CNI) pentru Camerele Agricole ca reprezentant al Ministerului Agriculturii, înainte de publicarea proiectului de OUG care prevede amânarea alegerilor.

Cu cine s-a consultat Ministerul Agriculturii?
„Proiectul de act normativ a fost analizat în cadrul sedinţelor Comitetului Naţional de Iniţiativă pentru camerele agricole. Totodată, proiectul de act normativ a fost supus dezbaterii la nivel local, prin comitetele judeţene de iniţiativă. În procesul de elaborare a proiectului de act normativ au fost consultate structurile parteneriale reprezentative care sunt membre ale Comitetului Naţional de Iniţiativă”, afirmă iniţiatorul proiectului în Nota de Fundamentare a OUG.
„Este o minciună. Cu structurile habar n-am ce au discutat ei, dar în CNI nu s-a dezbătut nimic. Este incorect. Dar când te-apuci să faci chestii din-astea, poţi să scrii orice”, ne-a declarat preşedintele CNI, Gheorghe Glăman, referitor la procesul de consultare privind decizia de amânare a algerilor pentru camerele agricole.
„În procesul de elaborare a proiectului de act normativ nu au fost consultate structurile parteneriale reprezentative membre ale Comitetului Naţional de Iniţiativă. Nu există nici o hotărare din partea Comitetului Naţional de Iniţiativă cu referire la prorogare, ci, din contră, există o plângere în contencios împotriva conducerii MADR – a domnului ministru Daniel Constantin”, precizează Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

CNI îl dă în judecată pe ministrul Constantin
„Hotărârea MADR este unilaterală şi abuzivă, ceea ce ne dă dreptul să facem şi o plângere penală pentru abuz în serviciu şi obstrucţionarea punerii în practică a Legii nr.283/2010”, se mai precizează în comunicatul transmis de LAPAR.
În 27 septembrie 2012, invocând Legea conteciosului administrativ 554/2004, CNI a transmis ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, o Plângere Administrativă Prealabilă. „Având în vedere că termenul de 10 zile de la data înfiinţării Comitetului Naţional de Iniţiativă pentru emiterea Ordinului privind alocarea sumelor necesare organizării primelor alegeri a fost cu mult depăşit şi termenul de 90 de zile de la intrarea în vigoare a Legii 122/2012, pentru organizarea alegerilor, se apropie şi luând în considerare adresa noastră cu nr. 124/24.09.2012 prin care s-a solicitat emiterea celor două ordine, vă solicităm emiterea de urgenţă a Ordinului privind alocarea sumelor necesare organizării primelor alegeri în vederea înfiinţării camerelor agricole judeţene şi a Camerei Agricole Naţionale, în baza art. 24 din Legea nr. 283/2010 (Legea camerelor agricole) republicată şi a Ordinului privitor la desfăşurarea alegerilor, conform art. II din Legea nr. 122/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 283/2010.
În caz contrar, ne rezervăm dreptul constituţional şi legal de a ne adresa instanţei de contencios în vederea remedierii situaţiei şi intrării dumneavoastră în legalitate”, se arată în document, transmis redacţiei nostre de LAPAR.

Şi acum, ce?
„Cum le vor proroga, că îngheaţă ce s-a făcut până acum şi ce s-a făcut până astăzi e bun făcut şi se reia procesul peste trei, nouă, X luni, asta nu am de unde să ştiu pentru că nu am vrut să particip la această mascaradă de amânare, care nu are absolut nici un motiv. Probabil vor să facă o ordonanţă de prorogare şi ei speră să câştige alegerile şi să aibă destule mandate în Parlament, ca atunci când vor lua ordonanţa în discuţie să poată să schimbe şi termenii. Deocamdată, ca să fie bomboana mai dulce, zice numai prorogare. Mai mult n-am ce să ştiu, restul sunt numai bănuieli”, ne-a declarat, preşedintele CNI, Gheorghe Glăman.
Acesta a transmis membrilor Comitetelor Judeţene de Iniţiativă (CJI) şi Comisiilor Electorale Judeţene (CEJ) ca până la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial să îşi îndeplinească în continuare sarcinile, să primească şi să evalueze dosarele şi listele de candidaţi, să verifice şi să corecteze erorile din listele electorale sau, după caz, să efectueze completările cu persoanele îndreptăţite, dar care nu se regăsesc pe listele electorale, urmând ca la publicarea OUG să convoace o şedinţă a CNI în care să aprobe procedura de urmat în funcţie de prevederile acesteia.

3.191 de candidaţi pentru camerele agricole judeţene
Astfel, depunerea candidaturilor a fost finalizată în 26 septembrie 2012, iar în 2 octombrie era programată tragerea la sorţi a ordinii candidaţilor şi listelor de candidaţi pe buletinele de vot. Numărul total de candidaţi înscrişi în toată ţara, cu candidaturi validate, este de 3.191, din care 1.733 din partea asociaţiilor agricole şi conexe. La numărul total s-ar putea adăuga o parte din cele 327 de candidaturi care au fost invalidate, dacă aceştia vor câştiga dreptul de a candida în Instanţă, a precizat preşedintele CNI. Listele electorale cuprind 1.242.969 electori şi vor fi organizate 3.141 secţii de votare.
În şedinţa CNI din 1 octombrie 2012, au fost prezentate şi aprobate şi modele pentru ştampilele de vot şi pentru buletinele de vot.

La Arad, CJI şi-a dat demisia
În majoritatea localităţilor nu s-au putut afişa listele electorale din cauza lipsei banilor pentru achiziţionarea de hârtie, toner etc. Din cauza detaşării dintr-un judeţ în altul a directorilor DADR, în 27 de judeţe suportul logistic pentru funcţionarea Comitetelor Judeţene de Iniţiativă şi a Comisiilor Electorale Judeţene este ca şi inexistent. Tot din lipsa resurselor financiare, nu s-a putut face promovarea camerelor agricole într-un cadru organizat şi eficient. Lipsa banilor şi, mai ales incertitudinea, privind organizarea alegerilor fac dificilă numirea membrilor birourilor electorale din secţiile de votare. Din acelaşi motiv, în judeţul Arad, întreg Comitetul Judeţean de Iniţiativă şi-a dat demisia, reiese dintr-un document al CNI supus discuţiilor în şedinţa din 1 octombrie a.c.

Vizualizat: 5625 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mai cu perdea, don’ ministru, mai cu perdea!

Mai cu perdea, don’ ministru, mai cu perdea!

14 iunie 2017 - 13:43

De curând am participat la o conferinţă privind schimbările climatice ca provocare în spaţiul agricol dobrogean, în formatul căreia am vizitat două exploataţii agricole bine înfipte în solul arid al podişului din Sciţia Minor.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

21 decembrie 2014 - 20:33

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei PRO AGRO, face bilanţul unui an agricol cu multe încercări şi ne spune care sunt doleanţele agricultorilor pentru noul an.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

13 decembrie 2014 - 00:41

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, care este profitul real al agricultorilor la finele anului calendaristic. Moment de bilanţ agricol cu Laurenţiu Baciu, preşedintele L.A.P.A.R.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

06 decembrie 2014 - 02:44

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, care este situaţia pieţei laptelui din România, în contextul dispariţiei cotelor, din 2015. Am stat de vorbă cu doi crescători de taurine - Mircea Ciurea şi Mihai Petcu.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

30 noiembrie 2014 - 13:04

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, care sunt nemulțumirile fermierilor în ceea ce privește prețul cerealelor pe piața românească.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

23 noiembrie 2014 - 02:46

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, în ce stadiu se află culturile însămânţate în această toamnă. Am stat de vorbă cu doi fermieri din două regiuni agricole ale ţării.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

16 noiembrie 2014 - 00:39

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, cât de mult afectează erorile de funcţionare ale sistemului SNIA depunerea cererilor pentru schema de plată unică în zootehnie.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

09 noiembrie 2014 - 02:02

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă prezentăm, printre alte subiecte de actualitate, situaţia gravă cu care se confruntă fermierii din cauza invaziei de şoareci.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

17 octombrie 2014 - 22:07

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă prezentăm, printre alte subiecte de actualitate, situaţia gravă cu care se confruntă fermierii din vestul ţării, din cauza invaziei de şoareci.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

11 octombrie 2014 - 18:26

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă prezentăm, printre alte subiecte de actualitate, declaraţiile lui Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, cu privire la impasul în care a ajuns acest sector şi posibile soluţii pentru redresarea pieţei din România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   
5.
Dumitru Ana
|
04. 11, 2013. Thursday 20:15

s-a incheiat definitiv listele de candidati sau se mai pot inscrie si altii care nu au stiut ?
se mai pot reface listele de candidati ?
cine are drept de vot ?
cine alege biroul electoral ?
se pot face si contestatii in caz de frauda sau suspiciuni ?

4.
Dumitru Ana
|
04. 11, 2013. Thursday 20:00

cand apare actul normativ ?
sediul camerei agricole va fi in cadrul primariei sau oriunde ?
pentru ce perioada se alege personalul ?
ce statul va avea salariatul....va fi functionar public ?
din ce fond va fi retribuit ?
cum se calculeaza nr de salariati pe un judet ?
fiecare comuna va avea o camera agricola, sau doar la sediu de judet ?
care sunt principalele atributii locale ale camerei agricole ?

studiile necesare pentru candidati ?
vechimea in domeniu ?
alte conditii ?
rolul primarului ?

3.
Vasile D::
|
10. 31, 2012. Wednesday 07:31

Cu siguranta ca poveste cu camerele agricole va fi politizata. De pe acum asa zise comitete de initiativa sunt conduse de politicieni in prezent fata ocupatie...Trist!

2.
Mova
|
10. 08, 2012. Monday 23:06
Comentariu editorial

Informatia referitoare la demisia CJI Arad a fost inclusa pe lista problemelor inscrise pe Ordinea de zi a sedintei CNI din 1 oct 2012, asa cum este precizat si in articol. Multumim pentru observatie si va vom contacta in cel mai scurt timp posibil pentru clarificare. Violeta Mat

1.
CIUPULIGA SEVER DORIN
|
10. 08, 2012. Monday 21:54

Referitor la stirea ca CJI ARAD si-a dat demisia este o totala dezinformare.Sint presedintele CJI Arad ing. Dorin Ciupuliga , va rog cu tot respectul sa reveniti urgent asupra articolului din 04.10. 2012 a d-nei Violeta Mat intrucit nu este adevarat.Azi 08.10 2012 am inceput cu presedintele C.E.Z Arad d-nu Paul Oana arhivarea documentelor si dosarelor conform Deciziei 62 a CNI, dupa ce am tras la sorti ordinea pe buletinele de vot, deci CJI Arad si C.E.Z.Arad lucreaza.Este adevarat ca sintem contestati si chiar maine 09.10.2012 sintem chemati la tribunal,de Ranta livius David de la APDRP Arad.Pentru detalii va stau la dispozitie,la tel.0722475630 sau 0745532118.ing Ciupuliga Dorin -presedinte CJI Arad

Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii