Adama
AGRICOVER

Blestem? Agricultura are fonduri, dar n-are bani

Cosmin TRIF
Publicat: 16 mai 2011 - 12:57
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

România ar trebui să (se) folosească de fondurile europene destinate agriculturii şi dezvoltării rurale pentru a se apropia de nivelul de dezvoltare al UE. Necazul este că banii există mai mult pe hârtie, iar noi ne împrumutăm tot la UE pentru ca să ne hrănim.

În perioada 2007-2013, România are la dispoziţie peste 10 miliarde de euro, bani alocaţi de Uniunea Europeană, din fondurile post-aderare, pentru a recupera din distanţa existentă între noi şi ţările vestice. Am stat - încă stăm - putem spune - pe o mică "comoară" de bani. Din păcate, din diverse motive, până în prezent, adică în patru ani şi jumătate, nu am izbutit să cheltuim decât circa 20 la sută din fondurile amintite.

teanc-de-bani_b

Culmea este că, în timp ce noi rămânem cu banii necheltuiţi, pe de altă parte, Guvernul se împrumută "la greu" de la FMI, UE şi Banca Mondială.
De fapt, ce se întâmplă? Răspunsul pare extrem de simplu. România, ţară cu un potenţial agricol uriaş, continuă să importe en gros alimente din Vest. Iar una dintre cauzele pentru care cumpărăm hrană de la alţii este că noi nu avem capacităţi corespunzătoare nici de producţie şi nici de procesare. Natural, banii UE tocmai pentru asta sunt destinaţi.

Acest lucru te face să întrebi, în mod logic, oare chiar vrea UE ca noi, românii, să investim atâta bănet în agricultură ? Oare nu cumva se tem europenii că după ce ne modernizăm, nu vom mai importa alimentele lor ? Fără să fiu, nici pe departe, adept al teoriilor conspirative, nu pot să nu-mi pun întrebările de mai sus. Greşesc? Unde?

Vizualizat: 2488 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
multescu f.
|
05. 19, 2011. Thursday 20:15
pentru masura 221 cu prima impadurire, rezultatele sant aproape nule dupa cele trei sesiuni. Numarul de proiecte depuse( nu aprobate! atentie!) la nivel de tara, sant cat sa le numeri pe degete. Am inteles ca la ITRSV trebuie sa astepti o luna pentru o semnatura!!!! Si inca ceva: ce legatura are ACORDUL DE MEDIU cu acest gen de proiecte?! Adica ce-ar fi sa ai totul la dosar, si cei de la mediu sa nu-si dea acordul, pentru ca infiintezi padure!!!! Este o adevarata aventura obtinerea unui acord de mediu!
2.
sabinel65
|
05. 17, 2011. Tuesday 10:55
Si inca ceva trebuie sa dai spaga sa ti se aprobe proiectul. In alta ordine de idei in ue nici nu se cer acele punctaje, la implementarea proiectului acesta nu trebuie semnala sub nici o forma, numai prostii de noi respectam ce ni se impun de catre fariseii din ue. Asa ne trebuie fratilor daca ne-am amestecat in laturi ne maninca porcii.cu semnalarea adica nu se pune nici un panou cu cine a facut si a dres acel proiect.
Cu deosebit respect
1.
stan dumitru
|
05. 17, 2011. Tuesday 10:39
cred ca aveti dreptate in acest articol referitor la fondurile europene,am vorbit cu o persoana care a accesat aceste fonduri pt modernizarea fermei si stiati ca a fost obligat sa incheie contract cu o firma din italia! de la care sa ia utilajele de prelucrare a laptelui si culmea ca erau ,,second hand" si la o valoare dubla fata de ce se gasesc in romania,daca nu accepta nu primea dotarea fermei,asa ca ..............?va las pe dv sa trageti concluzia.
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii