Adama
AGRICOVER

Dublu standard tratat cu dublu standard

Publicat: 27 iulie 2017 - 09:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cifrele seci nu sunt întotdeauna relevante. Mai ales când vine vorba de produse alimentare. Cum să calculezi cât de bun este un parizer din carne de porc doar după o analiză strictă privind, spre exemplu, valoarea energetică sau compoziţia propiu zisă?! 

Adică câtă proteină ori câtă grăsime conţine produsul. Când diferenţele se fac din multe alte aspecte. Cât de calitativă era carnea folosită, pentru că una e să foloseşti ceafă, alta e să foloseşti adidaşi. Oricum la o pastă nu se va vedea din ce parte a carcasei s-a folosit carnea. Să nu mai vorbim de carne dezosată mecanic sau alte bazaconii alimentare care sunt folosite întru creşterea profitului sau, uneori, pentru încadrarea la un anumit nivel de preţ.

Chiar şi aşa, în urma prelevării de probe din trei state membre UE, Germania (reţeaua Lidl si Kaufland) Olanda (Lidl) şi Belgia (Delhaize – echivalentul Mega Image la noi) rezultatele sunt cel puţin controversate. Din 21 probe prelevate în 9 cazuri s-au constatat diferenţe în privinţa valorilor energetice afişate pe etichetă. În toate cele 9 cazuri diferenţele duc spre o concluzie netă. Alimentele respective sunt mai slabe calitativ versus suratele lor din cele trei state vest-europene. Deşi se ştia unele state din estul Europei vor recurge la prelevarea de probe. Pentru că ar fi aiurea să credem că oficialii români au intrat în ce magazin au vrut ei şi au recoltat probele ca la ei acasă. De fapt problema este că nici acasă nu se fac aceste controale la modul cel mai serios posibil. Cel puţin în super-marketuri. E doar o impresie personală, fără să am dovezi în acest sens. E adevărat că interesele din spatele acestor afaceri sunt mult prea mari pentru un război atât de mic.

conferinta-dublu-standard_b

Dovadă este că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a suflat în iaurt înainte de a se opări cu ciorba asta, cumva otrăvită. Mai ales că noi oricum suntem campionii dublului standard. A se vedea încercările de a controla cumva retail-ul în sensul „hai măi, mai lăsaţi pretenţiile când vine vorba de marfa autohtonă”. Când întotdeauna am ştiut că una e marfa făcută pentru export şi cu totul alta pentru piaţa internă. Şi am tăcut! Am cumpărat ce am găsit. De multe ori resturile. Dublu standard este peste tot, chiar şi în şcoli, spitale şi mai ştiu eu ce alte instituţii. Şi nu le-am rezolvat deloc. Ba mai mult! S-au tot lărgit încât prăpăstiile sunt până şi în cartierele de locuit.

conferinta-dublu-standard-2_b

Cât priveşte dublul standard practicat de marile reţele de retail, ne putem apăra foarte uşor. Boicotând produsele care ar putea fi îndoielnice. Chiar dacă MADR a lăsat o ceaţă totală din acest punct de vedere, nearătând cu degetul spre niciunul din, să le spunem, contravenienţi. Că a pune slănină mai multă decât carne macră într-un salam nu e chiar o crimă. Dar a nu indica produsul vinovat duce spre suspiciunea generalizată. Suspiciune care ar putea aduce un oarecare boicot al celor care plătesc la casierie. Oricum sub suspiciune nu intră produsele autohtone, care pot astfel beneficia de un wilde card.

Dar ceea ce mă miră cel mai mult este lipsa de reacţie a Franţei şi a Austriei la solicitarea MADR de prelevare de probe din ţările lor. Asta duce pur şi simplu la o concluzie că suntem priviţi (asta chiar cu siguranţă!) ca parteneri de mâna a doua. Pentru că dacă Germania ar fi cerut acestor două ţări să faciliteze un asemenea act de control sunt convins că nu ar fi fost tratată cu sictir!
De fapt, pe mine acest dublu standard mă deranjează cel mai mult. Iar MADR şi GUVERNUL ROMÂNIEI ar trebui să facă o plângere oficială INSISTENTĂ, pentru a se remedia tocmai acest DUBLU STANDARD!

Vizualizat: 2383 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură

01 octombrie 2024 - 15:41

Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire.

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

05 iulie 2023 - 11:09

Rusia nu va accepta o propunere de compromis şi cere ca banca agricolă de stat - Rosselhozbank să fie reconectată la sistemul global de plăți SWIFT pentru a preveni sistarea acordului privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră. Cu 13 zile rămase până la expirarea acordului prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, Moscova declară că nu s-au înregistrat progrese în niciuna dintre cererile sale, inclusiv problema bancară.

Statele UE au fost principala

Statele UE au fost principala "destinaţie" a porumbului din Ucraina

19 iunie 2023 - 19:51

În perioada septembrie 2022-mai 2023, exporturile de porumb din Ucraina s-au ridicat la 24,24 milioane de tone, cu 20% mai mult faţă de perioada similară (de 9 luni) din sezonul 2021/2022. În ciuda numeroaselor obstacole, exporturile lunare pe tot parcursul sezonului curent au depășit în mod constant 2 milioane de tone de porumb. Numai în ultimele două luni (aprilie-mai 2023), livrările de porumb ale Ucrainei au scăzut sub medii lunare anterioare din cauza limitelor stabilite de delegația rusă în Centrul Comun de Coordonare.

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

06 aprilie 2023 - 11:52

În perioada 1 iulie 2022 - 5 aprilie 2023, volumul exporturilor de cereale și leguminoase din Ucraina a fost de 38,5 milioane de tone, cu 15% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, conform datelor Serviciului vamal de stat din Ucraina. Numai livrările de porumb au atins 22,7 milioane de tone, cu 10% mai mult decât volumul exporturilor din aceeași perioadă a sezonului trecut. Conform datelor oficiale ale Consiliului Europei, de la începutul acestui sezon şi până la începutul lunii martie, doar 23 de milioane de tone au fost exportate pe cale maritimă, direct din porturile Ucrainei.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

31 ianuarie 2023 - 10:03

Grecia și Bulgaria intenționează să construiască un coridor feroviar de transport de marfă "Sea2Sea" pentru a conecta nordul Greciei și porturile din Bulgaria cu granița României. Acest proiect va realiza conectarea porturilor dunărene cu portul grec Salonic şi ar putea avea un impact semnificativ asupra vânzărilor de cereale sârbești, românești și bulgare, dar şi din Ucraina, modificând astfel fluxurile comerciale din Marea Neagră pe termen mediu (3-5 ani).

Scade popularitatea

Scade popularitatea "cărnii" vegetale sau s-a atins numărul maxim de consumatori?

22 noiembrie 2022 - 20:16

Înființată în 2009, Beyond Meat s-a bucurat de popularitatea tot mai mare a produselor pe bază de plante şi în 2019 a fost listată la bursa din New York. Dar creșterea sa a încetinit considerabil în ultimii doi ani, iar în prima jumătate a anului, grupul a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

26 iunie 2022 - 17:28

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, unul dintre marii fermieri din România, Dimitrie Muscă, s-a exprimat cu privire la demisia ministrului Chesnoiu.

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

21 februarie 2022 - 08:46

OPINIE. Discutăm de cele două sectoare principale din agricultură, vegetal și zootehnie. Fiecare are particularitățile sale din punct de vedere al consumurilor energetice, al influenței acestora asupra prețului final de producție, cât și al altor costuri care se regăsesc în produsul finit.

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

28 ianuarie 2022 - 10:15

Vin dintr-o familie de apicultori, cunosc cât de puternică este dragostea apicultorului pentru această mică vietate fără de care agricultura nu ar exista şi noi toţi nu am putea supravieţui, le transmite apicultorilor români ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, care încearcă să le explice acestora de ce a autorizat, fie și temporar, folosirea neonicotinoidelor pentru tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii