Adama
Vinasa Rompak

Dă-ne, Doamne, minte!

Publicat: 16 iulie 2016 - 20:59
Comenteaza   | Video 1 2   | Print | Trimite unui prieten

Ca să înţelegem că împreună putem să trecem mai uşor şi munţii şi marea! Citesc cu un rictus în colţul gurii tot felul de ştiri aberante. Cică Guvernul va oferi TVR şi Bisericii Ortodoxe posibilitatea de a promova şi propovădui în teritoriu avantajele asocierii producătorilor agricoli, propunându-şi ca după această acţiune să crească numărul cooperativelor de cel puţin 20 de ori.

Am râs ca de cea mai bună glumă. E clar că aceşti oameni merg la fel de des la biserică ca şi mine. Adică la Paşte sau la vreun eveniment de familie. Unii, mai ales fermierii crescuţi la ţară, se mai duc şi la hramul bisericii din sat. Iar atunci când părintele va propovădui cooperativizarea sub cupola lui Dumnezeu, se vor împărtăşi doar câţiva enoriaşi mai în vârstă şi eventual de sex feminin. Dar nu-i niciun bai. Am înţeles că succesul va fi asigurat de camerele agricole. Nu ştim care. Că, din păcate, unele sunt doar să fie (cele de la Consiliile Judeţene) iar cele alese de către fermieri sunt doar în câteva judeţe şi, ştie toată lumea, lipsite de orice vlagă economică.

Cât despre TVR, poate la Viaţa Satului să fie difuzat un promo. Dar, cu siguranţă, doar contactul direct dintre administraţie şi cei vizaţi, însoţite de facilităţile oferite de lege, ar putea conta. Cu o condiţie, a sincerităţii şi evidenţierii avantajelor prin exemple concrete. Aduse de cei care au reuşit în asociere.

Ce să mai vorbesc de iniţiativele legislative care, din ce în ce mai des, seamănă cu o revoluţie roşie. Sau pur şi simplu frizează ridicolul şi îl ridică la rang de regulă. E ca şi cum toată lumea e de vină în afara noastră. Ceea ce, evident, e semn de boală! În schimb nu cere nimeni un pic de răgaz de gândire. Sau un pic de minte, din când în când.

Dă-ne, Doamne, minte să ne putem alege liderii! Apoi să avem tupeul dar şi mecanismele bine unse prin care să îi tragem la răspundere atunci când simţim că deraiază. Dar înainte de orice, avem nevoie de minte. Sau măcar de bun simţ. Pentru că un om de bun simţ stie când să se retragă dintr-o chestiune care coboară sub limita decenţei. Mă crucesc zilnic de câtă imbecilitate se află la nivelul decizional. Câtă rupere de realitate. Cât de puţină deschidere spre o societate normală. Cum să propui legi care să oblige comercianţii să plătească un anume preţ raportat la o anumită piaţă la care doar presupui că aparţi?! Doar pentru că nu suntem capabili să facem comerţ adevărat?! Legea cererii şi a ofertei nu poate fi fentată de nimeni. Se pot mânări tot felul de contracte idioate doar pentru că se negociază din genunchi. Orice negustor va profita de slăbiciunile clientului. Ba mai mult! Va încerca să forţeze nota tocmai ştiind aceste slăbiciuni. Americanii au o vorbă mare: „Dacă cineva te-a înşelat o dată, să-i fie ruşine. Dar dacă te-a înşelat şi a doua oară, să-ţi fie ruşine!!!”. Cam aşa ar trebui să ne fie şi nouă pentru că, din păcate, ori suntem naivi (ceea ce se poate vindeca oarecum) ori de-a dreptul proşti. Iar în business nu te iartă nimeni de prostie.

Cât priveşte liderii noştrii, ce să mai vorbim?! Au o mare hibă. Nu se consultă cu adevărat cu cei pe care se presupune că îi reprezintă. Cred că e de ajuns ceea ce ştiu ei. „Că de aceea m-au ales să fiu mai şmecher, nu?!”. Vorbesc şi despre decidenţii politici dar şi de cei care reprezintă organizaţii profesionale de tip sindical sau patronal. Întoarcerea spre consultare şi dezbatere şi aplecarea reală a urechii la ceea ce se discută e primul pas spre consolidarea regulilor democraţiei. Nu genul de consultare de tip Băsescu „V-am consultat!”. E adevărat că e nevoie şi ca cei consultaţi să participe real. Nu doar să ţipe lozinci şi tot felul de clişee aiuritoare. Când se vine la o negociere cu cifre prea umflate e normal ca dicuţiile să treneze din prima clipă. Partenerii de dialog trebuie să pună cărţile pe masă şi să nu încerce să trişeze.

E aiurea să susţii ceea ce este evident. Evidenţele nu trebuiesc susţinute. Sunt prea reliefate pentru a le mai pune şi sub lupă...

Vizualizat: 2718 | Video Video 1 2 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

Citeste si:

Unde trebuie căutat respectul?

Unde trebuie căutat respectul?

L-am auzit pe un lider al fermierilor ajunşi recent în Bucureşti pentru proteste că ”vor să fie respectaţi”. Ştiu unde bătea omul. Bătea în direcţia hypermarketurilor, obligate de Parlament să aibă pe rafturi anumite mărfuri agroalimentare româneşti în procent de 51 la sută, dar mai transmitea un ”mesaj clar” şi funcţionarilor care nu au reuşit să plătească subvenţiile la termenele aşteptate de fermieri.

A apărut deja PETIȚIA: Vreți ca ROMÂNIA să iasă din UE?

A apărut deja PETIȚIA: Vreți ca ROMÂNIA să iasă din UE?

PETIȚIE ONLINE. Vreți ca România să iasă din UE? Sub protecția anonimatului, un român  cere părerea conaționalilor săi printr-un sondaj de opinie postat pe site-ul de petiții online.

Au pus căruţa agriculturii înaintea boilor!

Au pus căruţa agriculturii înaintea boilor!

Mă contram de curând, la AgriPlanta de la Fundulea, cu un coleg de breaslă. El era supărat că unii fermieri aruncă laptele pe şanţ pentru că nu mai au cui să-l livreze şi, culmea (zice el), Garda de Mediu l-a amendat tot pe “amărăştean” (fermier) că distruge mediul. Sunt de acord că multă lume şi-a prins gâtul în laţul crizei laptelui.

Cu măgarul la votare!

Cu măgarul la votare!

Urmărind desfăşurarea procesului electoral pentru alegerile locale şi mai ales ceea ce s-a întâmplat pe eşicherul politic după aflarea rezultatelor finale, se conturează tot mai mult ideea că ar fi nevoie de un partid al agriculturilor care să se manifeste plenar în spaţiul public. 

România sau vocaţia destructurării funciare!

România sau vocaţia destructurării funciare!

Motto: „Noi nu suntem contra îmbogăţirii celor ce vin şi se aşează în ţară. Dar, ca de dragul lor, să ucidem oamenii noştri proprii, ca de dragul luxului, desfătărilor, înlesnirilor de trai să compromitem existenţa fizică şi morală a rasei române, iată ceea ce e de neauzit şi de neînţeles”. (Mihai Eminescu)

Şi nouă ne pasă!

Şi nouă ne pasă!

Şi dovedim asta cu fiecare număr de revistă, cu fiecare articol. Am ajuns la ediţia 170. Nu e una aniversară, dar e un număr frumos, rotund. Am zis că Ferma merită să-l amintim, să-i dedicăm câteva rânduri. 

Participă şi câştigă! Lansăm concursul ŞI NOUĂ NE PASĂ!

Participă şi câştigă! Lansăm concursul ŞI NOUĂ NE PASĂ!

Poţi câştiga o tabletă SAMSUNG sau unul dintre cele două telefoane inteligente SAMSUNG! Cum? Vino la AgriPlanta - RomAgroTec în perioada 19-22 mai 2016, la Fundulea, Călăraşi, şi participă la concursul Revistei Ferma - ŞI NOUĂ NE PASĂ!

Aţi venit şi aţi lipit. Să vedem ce a ieşit!

Aţi venit şi aţi lipit. Să vedem ce a ieşit!

La standul revistei Ferma de la Agraria aţi avut parte de o iniţiativă originală şi care, ţinând cont de numărul mare de buline lipite pe feţele miniştrilor a avut... succes! Ori asta nu e de bine. Pentru unii.

BUN sau RĂU? TU DECIZI!

BUN sau RĂU? TU DECIZI!

Care fost ministru al Agriculturii, dintre cei de mai jos, merită BULINA ALBĂ pentru realizările din timpul mandatului şi care primeşte BULINA NEAGRĂ pentru că mai mult a încurcat agricultura decât a ajutat-o?

Sondaj: În ce măsură vă sunt de ajutor subvenţiile?

Sondaj: În ce măsură vă sunt de ajutor subvenţiile?

Fie că ai o fermă vegetală, zootehnică, mixtă, deţi o afacere agricolă stabilă financiar sau eşti încă la început de drum, AgroInfo te invită să ne spui, în ce măsură îţi sunt de ajutor subvenţiile?

Cine îşi bate joc de sănătatea noastră?

Cine îşi bate joc de sănătatea noastră?

După cum arată şi cât de ineficient funcţionează, sistemul de siguranţă alimentară a României pare coordonat de un grup criminal!

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii