În hectarul eligibil la plata subvenției APIA pe suprafață vor intra și zonele neproductive, elementele de peisaj, pârloaga, anunță un proiect de hotărâre de Guvern care schimbă condițiile accesării plăților APIA. Proiectul este publicat în dezbatere pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii.
Proiectul de act normativ schimbă și completează Hotărârea Guvernului nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat.
Hectar eligibil înseamnă și aceste terenuri, potrivit noilor modificări.
La articolul 2, alineatul (2), lit. d) va avea următorul cuprins:
„d) elementele neproductive existente pe terenurile agricole pe parcursul anului de cerere, inclusiv terenurile lăsate pârloagă, elementele de peisaj pentru care se aplică cerința menținerii din GAEC 8, cât și zonele neproductive și elementele noi de peisaj care sunt înființate prin intervențiile PD-05 și PD-28 din cadrul PS 2023-2027, numai în cazul în care se cumulează cu situaţiile prevăzute la lit. a) sau c).”
Articolul 2, alineat 2, literele a) și c) invocate:
Hectar eligibil înseamnă:
a) orice suprafață agricolă a exploatației care este utilizată pentru o activitate agricolă;
c) orice suprafață care a dat dreptul la plăți în cadrul sprijinului de bază pentru venit în scopul sustenabilității prevăzut la art. 1 alin. (3) lit. a) sau în cadrul schemei de plată unică pe suprafață prevăzută la titlul III din Regulamentul (UE) nr. 1.307/2013 și care face obiectul unui angajament asumat de un fermier în temeiul art. 43 din Regulamentul (CE) nr. 1.698/2005 al Consiliului din 20 septembrie 2005 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) sau al art. 22 din Regulamentul (UE) nr. 1.305/2013 sau în temeiul unei scheme naționale ale cărei condiții respectă dispozițiile art. 43 alin. (1)-(3) din Regulamentul (CE) nr. 1.698/2005 sau art. 22 din Regulamentul (UE) nr. 1.305/2013 sau art. 70 ori art. 73 din Regulamentul (UE) 2021/2.115;
„Includerea în cuprinsul art. 2 alin. (2) din proiect, la definiția hectarului eligibil, și a suprafețelor cu destinație piscicolă, utilizate temporar în scop agricol pe întreaga perioadă a anului de cerere, precum și a suprafețelor de teren, utilizate în scop agricol, pe care sunt amplasate obiective pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile, potrivit condițiilor reglementate în legislația națională, respectiv Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, doar în situația în care activitatea agricolă este predominantă și poate fi exercitată fără a fi afectată semnificativ de intensitatea, natura, durata și calendarul activității de producere a energiei electrice, prin modificarea propusă urmărindu-se reglementarea situației care a făcut obiectul Hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE – Camera a șasea) din 29 aprilie 2021, prin care s-a statuat faptul că „suprafețele clasificate în dreptul național ca fiind destinate activității piscicole, dar care au fost utilizate efectiv în scop agricol sunt suprafețe agricole”, precum și corelarea cu revizuirile PS 2023-2027, din perspectiva suprafețelor utilizate în sistem dual,” explică Nota de fundamentare la proiect.