Ajutor minimis. Crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița beneficiază și anul acesta de un ajutor de minimis, anunță un proiect de hotărâre de Guvern, postat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.
Potrivit proiectului de act normativ, se are în vedere acordarea unui sprijin de 2300 lei/scroafă/an (circa 460 euro/cap) cu condiția comercializării a unui număr de minim 4 produși/an/scroafă, la o greutate de minim 8 kg/cap, cu condiția îndeplinirii condițiilor de eligibilitate prevăzute în proiect.
Cererea de înscriere în Program, se depune începând cu ziua următoare intrării în vigoare a prezentei hotărâri, până la data de 31 iulie 2025, inclusiv, iar cererile de plată şi documentele justificative se depun până cel târziu, la data de 28 noiembrie 2025, inclusiv.
De asemenea, se stabilește, potrivit prevederilor art.3 alin.(4) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol, că data acordării ajutorului de minimis este data publicării de către direcțiile agricole județene, pe site-ul propriu, a Notificării cuprinzând beneficiarii sprijinului financiar și sumele solicitate de aceștia, respectiv 11 august 2025.
Sumele solicitate de către beneficiari pentru scroafele de reproducţie din rasele Bazna sau Mangaliţa și înscrise în cerere împreună cu valoarea cumulată a ajutoarelor de minimis acordate pe perioada ultimilor 3 ani, începând cu anul 2022 până la data acordării prezentului ajutor de minimis, nu trebuie să depășească 50.000 euro.
Condițiile de eligibilitate care trebuie să fie îndeplinite cumulativ:
a) să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar-veterinar;
b) să deţină scroafe din rasele Bazna și /sau Mangalița, înscrise în registrul genealogic în secțiunea principală la data depunerii cererii de înscriere identificate și înregistrate în BND;
c) să deţină registrul exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile art. 1 pct. 39 din Norma sanitar-veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.208/2022;
d) să facă dovada livrării spre comercializare a unui număr de minim 4 produși/an/scroafă, la o greutate de minim 8 kg/cap;
e) să identifice și să înregistreze produșii prevăzuţi la lit. d), potrivit Normei sanitar-veterinare aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.208/2022;
f) să efectueze testul genomic la fiecare scroafă din rasa Bazna și Mangalița;
g) să mențină numărul de scroafe cu care s-a înscris în Program, inclusiv prin procedura de înlocuire prevăzută în proiect;
h) să nu depășească în sectorul producției primare de produse agricole, prin acordarea prezentului ajutor de minimis, echivalentul în lei a 50.000 euro/întreprindere unică pe durata ultimilor 3 ani.
Direcțiile pentru agricultură județene efectuează verificarea la faţa locului a menținerii numărului de scroafe din cererea de înscriere, până la data de 28 noiembrie 2025, inclusiv.
Conform datelor furnizate de Agenția Națională pentru Zootehnie, la această dată, în secțiunea principală a Registrului genealogic al rasei sunt înscrise 2225 capete scroafe din rasele Bazna și Mangalița. Dintre acestea, un număr de 1097 capete scroafe sunt deținute de persoane juridice, II, IF, PFA, Societăţi agricole constituite potrivit prevederilor Legii nr. 36/1991, cu modificările şi completările ulterioare, iar un număr de 1128 capete scroafe sunt deținute de persoane fizice.
Având în vedere că un număr de 1097 scroafe sunt deținute de persoane juridice și luând în considerare că doar o parte din persoanele fizice se pot transforma într-o formă juridică eligibilă – persoane juridice, II, IF, PFA, Societăţi agricole constituite potrivit prevederilor Legii nr. 36/1991, cu modificările şi completările ulterioare, apreciem că suma totală necesară sprijinirii crescătorilor de suine din rasele Bazna și Mangalița se încadrează în prevederile bugetare alocate cu această destinație.