Ca parte a tranziţiei către sisteme alimentare durabile şi de reducere a utilizării pesticidelor chimice în cadrul strategiei Farm to Fork, UE a făcut un pas important pentru a asigura accesul la produse biologice de protecţia plantelor pentru utilizarea în agricultură.
Statele membre au aprobat noi reguli pentru a facilita aprobarea microorganismelor pentru utilizare ca substanţe active în produsele de protecţia plantelor. Aceste noi reguli vor oferi fermierilor din UE opţiuni suplimentare pentru a înlocui produsele chimice existente în prezent.
Referindu-se la acest subiect, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, a declarat: "Produsele biologice pot proteja culturile cu un risc mai mic pentru sănătatea umană sau pentru mediu. Sistemele alimentare sunt factori cheie ai schimbărilor climatice şi a degradării mediului şi trebuie să realizăm această tranziţie urgent. În cadrul strategiei Farm to Fork, ne-am angajat să reducem cu 50% utilizarea pesticidelor chimice până în 2030 şi, pentru a face acest lucru, este esenţial să oferim alternative care respectă planeta şi sănătatea. UE are printre cele mai înalte cerinţe de mediu şi un rol de lider în ceea ce priveşte sustenabilitatea sistemului său alimentar".
Odată cu aplicarea noilor reguli, aprobarea microorganismelor şi autorizarea produselor biologice de protecţie a plantelor care le conţin vor fi semnificativ mai rapide. Acest lucru va asigura că noile soluţii biologice care pot înlocui substanţele chimice sunt introduse pe piaţă mai rapid. Noile reglementări vor pune în special proprietăţile biologice şi ecologice ale microorganismelor în centrul evaluării ştiinţifice a riscurilor, care trebuie să demonstreze siguranţa înainte ca microorganismele să poată fi aprobate ca substanţe active în produsele de protecţie a plantelor.