Adama
AGRICOVER

Rămân francezii fără bere, pâine şi paste bio?

Publicat: 04 martie 2020 - 13:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Instanţele franceze au decis că mutageneza este inginerie genetică şi nu poate fi scutită de la principiul precauţiei, ceea ce pune un număr necunoscut de alimente ecologice cu riscul de a fi interzise.

Mutageneza este procesul prin care se produc modificări în structura şi funcţiile materialului genetic sub acţiunea factorilor mutageni. Acesta este mult mai rapid decât procesul de mutaţie naturală, fiind în acelaşi timp mai direcţionat decât tehnicile vechi precum hibridarea şi altoirea. Numai că, sub presiunea ecologiştilor, această tehnică de ameliorare genetică a fost asociată, deşi în mod incorect, cu transgeneza, proces prin care modificarea genomului unui organism este realizat prin inserarea de ADN dintr-o altă specie.

În Franţa, judecătorii Consiliului de Stat au decretat că mutageneza trebuie să fie supusă aceloraşi reglementări aplicate organismelor modificate genetic (OMG), dacă soiurile respective de plante au devenit mai tolerante la erbicide. La fel cum anumite plante transgenice sunt tolerante la glifosat, substanţa devenită inamicul public numărul unu pentru activiştii de mediu, spre disperarea fermierilor.

plante-laborator_bCurtea Europeană de Justiţie a decis în iulie 2018 că toate produsele obţinute prin mutageneză sunt de fapt organisme modificate genetic şi, în principiu, sunt supuse obligaţiilor prevăzute de Directiva 18/2001, recunoscută ca Directiva OMG. Această directivă fusese transpusă în legislaţia franceză, dar se aplica doar la produsele transgenice, ceea ce a permis excluderea tuturor organismelor obţinute prin mutageneză din reglementările generale privind OMG. Între timp, instanţele au ajuns la concluzia că nu are niciun sens ştiinţific şi au inclus mutageneza în aceeaşi categorie cu OMG, dacă există o rezistenţă la erbicid.

Invocând principiul de precauţie care se aplică tuturor celorlalte tehnici de inginerie genetică, Consiliul de stat a acordat guvernului şase luni pentru a modifica articolul D. 531-2 din codul mediului, iar în termen de nouă luni, guvernul va trebui să identifice soiurile de plante agricole obţinute prin mutageneză care au fost înscrise în catalogul oficial al plantelor cultivate fără să fi fost supuse procedurii de evaluare a riscurilor aplicabilă OMG-urilor.

O serie întreagă de alimentele obişnuite au fost create prin mutageneză, precum orez, mazăre, arahide, grapefruit, banane, manioc şi sorg. De asemenea, grâul editat genetic este folosit în industria de panificaţie, iar orzul la producţia de bere şi whisky. Dacă legislaţia va fi implementată după noile norme, asta înseamnă că francezii nu vor mai avea în comerţ bere, pâine sau paste bio. Majoritatea acestor alimente supuse procesului de mutageneză nu vor putea supravieţui unui proces de aprobare menit să reglementeze piaţa concurenţială, astfel încât este posibil ca fermierii să retragă soiurile în cauză din catalog şi să le suspende cultivarea.

Vizualizat: 1891 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Start Rabla pentru tractoare: Etape și acte necesare!

Start Rabla pentru tractoare: Etape și acte necesare!

19 noiembrie 2024 - 22:52

Programul Rabla pentru tractoare se deschide pe 22 noiembrie 2024, cu etapa înscrierii în program a dealerilor de mașini agricole.

Derogări MADR: Termen prelungit și eliminare sancțiuni!

Derogări MADR: Termen prelungit și eliminare sancțiuni!

19 noiembrie 2024 - 19:38

Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de ordin prin care prelungește valabilitatea autorizațiilor de plantare și replantare a viței-de-vie și elimină o parte din sancțiuni pentru viticultori.

Atenție la aditivii din pâine și la etichetă!

Atenție la aditivii din pâine și la etichetă!

18 noiembrie 2024 - 19:47

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) încurajează reprezentanţii industriei de panificaţie să adopte bune practici în etichetare şi în utilizarea aditivilor alimentari, pentru a respecta cerinţele europene şi naţionale şi pentru a câştiga încrederea consumatorilor.

Salariu ciobani minim 4.000 lei/lună, prin lege!

Salariu ciobani minim 4.000 lei/lună, prin lege!

14 noiembrie 2024 - 13:17

În România este nevoie de cel puțin 50.000 de ciobani și forța de muncă în acest domeniu este tot mai greu de găsit. Salariul minim pentru ciobanii care îngrijesc oile ar putea fi crescut prin lege.

NOU Ordin MADR: Modificare condiții subvenții apicultori!

NOU Ordin MADR: Modificare condiții subvenții apicultori!

11 iunie 2024 - 23:46

Ministerul Agriculturii a modificat Ordinul privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervențiilor aferente sectorului apicol în perioada 2023-2027.

NOU MADR: Lista culturilor protejate care primesc 1.000 euro/1.000 mp!

NOU MADR: Lista culturilor protejate care primesc 1.000 euro/1.000 mp!

27 august 2023 - 19:08

Ministerul Agriculturii anunță că va continua programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru perioada de extrasezon.

Ce se întâmplă ACUM cu despăgubirile de secetă ale fermierilor români!

Ce se întâmplă ACUM cu despăgubirile de secetă ale fermierilor români!

22 august 2023 - 23:31

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le-a răspuns fermierilor cu privire la reglementarea situației generate de liberalizarea importurilor produselor din Ucraina.

Bunge finalizează un acord de fuziune cu Viterra, susținut de Glencore

Bunge finalizează un acord de fuziune cu Viterra, susținut de Glencore

14 iunie 2023 - 09:25

Compania americană de agrobusiness Bunge a finalizat o fuziune cu compania canadiană Viterra pentru a crea o companie globală diversificată de soluții de agrobusiness, aşa cum s-a anunțat marți (13.06.2023) într-o declarație oficială. Primele încercări ale celor două companii de a fuziona au fost raportate încă din 2017. Această fuziune va crea o afacere globală care rivalizează cu cea a giganţilor: Cargill Inc., Archer-Daniels-Midland Co (ADM) şi Louis Dreyfus.

Limite stricte de reziduuri pentru pesticide!

Limite stricte de reziduuri pentru pesticide!

08 februarie 2023 - 13:10

Comisia Europeană a adoptat noi reguli care, odată aplicabile, vor reduce nivelurile maxime de reziduuri a două pesticide pe bază de neonicotinoide, despre care se spune că ar avea efecte negative asupra polenizatorilor.

Gata cu derogările pentru neonicotinoide?

Gata cu derogările pentru neonicotinoide?

24 ianuarie 2023 - 14:26

Cea mai înaltă instanţă a UE a hotărât să nu mai permită scutiri temporare pentru pesticidele neonicotinoide interzise, considerate a fi toxice pentru albine.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii