Parlamentul European a votat din nou cu o majoritate largă împotriva autorizării de noi varietăţi de plante modificate genetic, pe motiv că au fost identificate lacune substanţiale în evaluarea riscurilor Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).
Există o presiune tot mai mare asupra Comisiei UE pentru un control mult mai atent al constatărilor EFSA şi al cererilor de aprobare a introducerii pe piaţă a produselor transgenice. Parlamentarii europeni au identificat, se pare, anumite riscuri care au fost mult timp ignorate. De exemplu, faptul că toxinele Bt produse în plante pot fi mult mai toxice decât toxinele izolate, care sunt adesea utilizate pentru evaluarea riscurilor. Mai mult, se crede că toxinele Bt pot declanşa răspunsuri imune.
Cererile au fost pentru importul de bumbac Monsanto / Bayer (destinat consumului alimentar şi furajer) şi pentru o varietate de porumb comercializată de Syngenta (ChemChina). Bumbacul modificat genetic GHB614 × T304-40 × GHB119 este rezistent la glufosinat şi glifosat şi produce două proteine insecticide, care sunt toxice pentru anumite larve lepidoptere care se hrănesc cu bumbac, în timp ce porumbul MZIR098 este rezistent la erbicidele care conţin glufosinat şi produce, de asemenea, două proteine insecticide care sunt toxice pentru anumite larve de coleoptere ce se hrănesc cu porumb.
„Dispoziţiile obligatorii din punct de vedere legal în evaluarea actuală a riscurilor impun ca testele de teren să fie efectuate în condiţii realiste reprezentative pentru condiţiile din ţările în care vor fi cultivate. Aceste dispoziţii sunt ignorate în mod obişnuit. Condiţiile realiste sunt, totuşi, necesare pentru a evalua impactul factorilor de mediu asupra expresiei genelor şi a compoziţiei plantelor. În majoritatea cazurilor, testele de teren se efectuează numai în SUA în situri agricole cu condiţii de mediu relativ similare. În plus, plantele sunt pulverizate cu cantităţi mult mai mici de erbicide decât s-ar aplica în condiţii practice. Schimbările climatice continue nu sunt luate în considerare, chiar dacă acest lucru determină condiţii specifice de stres pentru plante”, au argumentat parlamentarii europeni.