Potrivit liderului Laurenţiu Baciu, în ultimele zile, conducerea Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) s-a implicat activ în simplificarea unor prevederi ale Ordinului MADR nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi.
„Am lucrat împreună cu funcţionarii Ministerului Agriculturii pentru modificarea Ordinului 619, la care LAPAR a avut o contribuţie deosebită, în ceea ce înseamnă modificarea unor articole care creau greutăţi fermierilor fiind prea birocratice. Şi aici m-aş referi la tabele care trebuiau să le completeze fermierii şi care, practic, nu produceau nimica nou. Apoi, discuţiile, s-au axat foarte mult pe deţinerea legală a terenurilor şi atunci s-a scos acest termen pentru că foarte multe suprafeţe sunt date în urma unor înţelegeri verbale; or, nefiind scrise nu putem vorbi de o deţinere legală”, ne-a declarat în exclusivitate Laurenţiu Baciu, preşedinte LAPAR, prezent la sfârşitul săptămânii trecute în mijlocul fermierilor gălăţeni.
Forţa majoră la nerealizarea covorului verde
Liderul producătorilor agricoli români a susţinut că s-a reuşit scurtarea termenului de înverzire, astfel încât covorul verde va avea o durată de minim opt săptămâni.
„Totodată, s-a introdus expres termenul de forţa majoră care să-l absolve de răspundere pe fermier şi să-l pună în condiţii de eligibilitate, în situaţia în care nu reuşeşte să realizeze covorul din motive care nu ţin de cultivator, ci de condiţii naturale nefavorabile. De fapt, forţa majoră este prevăzută şi în Codul Civil şi ar trebui să funcţioneze pentru toată lumea!”, a precizat Laurenţiu Baciu. Trebuie să reamintim faptul că un fermier gălăţean se luptă de ani de zile în instanţă într-un dosar de forţă majoră şi despre care revista Ferma a relatat cazul.
LAPAR prezentă la două evenimente importante pentru configurarea noii Politici Agricole Comune
Referitor la agenda de lucru viitoare, conducerea LAPAR a fost invitată să participe la două evenimente europene. „Primul se va defăşura la Bratislava pe 1 şi 2 martie, unde vor întâlni reprezentanţii a 12 ţări europene în care se vor discuta problemele şi se va semna un acord comun în susţinerea unor idei în viitoarea Politică Agricolă Comună. După care, pe data de 9 martie 2018, LAPAR va participa la grupele de lucru la Comisia Europeană, unde vor fi dezbătute subiecte foarte importante pentru fermierii din România, în primul rând înverzirea şi folosirea pesticidelor în noul PAC”, ne-a declarat liderul LAPAR, ing. Laurenţiu Baciu.