Cea mai înaltă instanţă a UE a hotărât să nu mai permită scutiri temporare pentru pesticidele neonicotinoide interzise, considerate a fi toxice pentru albine.
Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a confirmat că statele membre nu vor mai avea voie să acorde derogări care să permită temporar utilizarea seminţelor tratate cu produse de protecţie a plantelor "interzise în mod expres" de legislaţia UE.
Sentinţa a venit în urma unei cereri de anulare în faţa Curţii Administrative Belgiene privind derogarea acordată de Belgia pentru utilizarea acestor insecticide, considerate toxice pentru albine, la cultura sfeclei de zahăr. Solicitarea a fost formulată la iniţiativa organizaţiilor de mediu.
Produsele de protecţie a plantelor în cauză - imidacloprid, clothianidin şi tiametoxam - aparţin unei clase de pesticide cunoscute sub numele de neonicotinoide, care sunt similare din punct de vedere chimic cu nicotina şi insectele ţintă.
Neonicotinoidele au fost criticate în ultimii ani pentru că au contribuit la declinul albinelor prin perturbarea simţului orientării, memoriei şi modului de reproducere. Restricţii parţiale privind utilizarea acestor produse pe culturile atractive pentru albine au fost impuse de Comisia Europeană în 2013, urmate de o interdicţie a tuturor utilizărilor în aer liber în 2018.
Cea mai recentă hotărâre se referă la şase autorizaţii emise de statul belgian pentru utilizarea acestor produse de protecţie a plantelor pe baza "situaţiilor de urgenţă" - în care pericolul sau ameninţarea la adresa producţiei vegetale sau a ecosistemelor nu poate fi controlat prin alte mijloace rezonabile.
Din acest motiv, Curtea a concluzionat că "în ceea ce priveşte seminţele tratate cu produse de protecţie a plantelor care conţin substanţe interzise în mod expres, legiuitorul [UE] nu a intenţionat să permită statelor membre să deroge de la o astfel de interdicţie expresă". În plus, hotărârea subliniază "obligaţia tuturor statelor membre de a lua toate măsurile necesare pentru a promova controlul dăunătorilor cu consum redus de pesticide, acordând prioritate metodelor nechimice ori de câte ori este posibil".
Potrivit unui raport recent al PAN Europe, ţările UE au acordat peste 230 de derogări pentru pesticide interzise în ultimii patru ani. Neonicotinoidele reprezintă aproape jumătate dintre acestea (47,5%).