Livrările de cereale din Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, vor continua către statele din Uniunea Economică Eurasiatică (EES), organizaţie condusă de Moscova şi care include state post-sovietice Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan.
Reamintim că, la începutul lunii aprilie, Rusia a anunţat limitarea exporturilor de cereale la 7 milioane tone până la sfârşitul sezonului actual (30 iunie). Ministerul rus al agriculturii a motivat suspendarea exporturilor, spunând că cota stabilită la începutul acestei luni pentru export a fost „complet epuizată”.
Oficialii de la Moscova au mai adăugat că introducerea cotei s-a făcut pentru a proteja piața națională.
Un raport al Reuters arată că mai puțin de 1 milion de tone din cota de 7 milioane tone aprobate pentru perioada aprilie-iunie a rămas necontractată până acum. Analiștii citaţi sugerează că exporturile de cereale până în aprilie au fost probabil de aproape 4 milioane tone iar alte cca. 3 milioane tone trebuiau livrate în perioada mai și iunie.
Liderii Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Mondială a Comerțului (OMC) au avertizat într-o declarație comună la sfârșitul lunii martie că „pe măsură ce țările adoptă măsuri destinate să oprească accelerarea pandemiei COVID-19, trebuie avut grijă pentru a minimiza impactul potențial asupra ofertei de alimente sau consecințele neintenționate asupra comerțului global și securității alimentare".
De asemenea, George Eustice, secretarul de stat britanic pentru mediu, alimente și afaceri rurale, a declarat duminică că nu a existat „o perturbare gravă” a fluxurilor internaționale de produse alimentare, deși a recunoscut că au fost „cazuri izolate” de întreruperi ale comerț, de exemplu bunuri din India.
În acest sezon Rusia a exportat peste 43 milioane tone cereale, din care cca. 35 milioane tone grâu.