Adama
AGRICOVER

EXCLUSIV. ŞEFII ANSVSA şi COLEGIULUI VETERINARILOR, MESAJ despre EFICIENŢA IVERMECTINEI (EVOMEC) în TRATAREA COVID-19!

Publicat: 06 aprilie 2020 - 14:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV AGROINFO. O ştire despre un posibil succes al unui medicament antiparazitar de uz veterinar în tratarea COVID-19 a început să circule în spaţiul public de două zile. AGROINFO a sesizat problema către ANSVSA şi Colegiul Medicilor Veterinari din România şi a solicitat şefilor celor două instituţii un punct de vedere oficial referitor la acest subiect.

Aşa cum v-a obişnuit, AGROINFO vă informează corect, din surse oficiale. Este extrem de important să evităm cu toţii propagarea ştirilor false, care ar putea afecta negativ atât fermierii, cât şi publicul larg.

Mai multe articole din presa internaţională prezintă, în ultimele două zile, rezultatele unui studiu realizat IN VITRO, într-o universitate din Australia, conform căruia Ivermectina, un medicament antiparazitar de uz veterinar, utilizat pe scară largă în toată lumea, a reuşit să neutralizeze, în laborator, creşterea celulelor noului coronavirus SARS-CoV-2.

Este esenţial de precizat că testele au fost realizate doar IN VITRO, în condiţii de laborator şi că autorii studiului recunosc faptul că nu ştiu în ce fel acţionează Ivermectina asupra virusului. Testele realizate în laborator arată că medicamentul ar putea împiedica virusul să slăbească capacitatea celulei gazdă de a-l elimina.

AGROINFO a solicitat un punct de vedere oficial conducerii ANSVSA şi Colegiului Medicilor Veterinari din România referitor la acest subiect şi le-a cerut şefilor celor două instituţii să transmită un mesaj clar către fermieri şi populaţie referitor la modul în care trebuie să abordeze astfel de ştiri.

ROBERT CHIOVEANU, preşedinte Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA): Nu putem vorbi despre un medicament care să vină să combată virusul SARS-CoV-2, nu are studii făcute pe oameni! Fermierii trebuie să se informeze numai din surse guvernamentale şi din surse credibile. ATÂTA TIMP CÂT NU ESTE DEMONSTRAT ŞI NICI UN STUDIU EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară)SAU FAO (Organizaţia pentru Alimentaţie a Naţiunilor Unite) SAU OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii)NU A DEMONSTRAT AŞA CEVA, NU PUTEM SPUNE CĂ AVEM O LEGĂTURĂ DIRECTĂ ÎNTRE FOLOSIREA UNOR ANTIPARAZITARE VETERINARE ŞI COVID-19. Trebuie să ne informăm doar din surse autorizate.

Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România: EXCLUS CA OAMENII SĂ UTILIZEZE PE PROPRIA PERSOANĂ IVERMECTINĂ!

VIOREL ANDRONIE, Preşedinte Colegiul Medicilor Veterinari din România: Toată lumea, şi fermerii, şi publicul larg, trebuie să se informeze din surse oficiale şi în nici un caz, nici o persoană fizică, nici un cetăţean nu poate să ajungă la automedicaţie. În nici un caz, dacă a citit undeva că Ivermectina este bună pentru Covid, imediat să se apuce să se trateze cu Ivermectină, aşa cum s-a întâmplat cu alte medicamente, că în momentul în care cineva a spus că substanţa X ar fi utilă, toată lumea a dat buzna la farmacie să îşi cumpere şi atunci când cineva a avut nevoie, nu a mai găsit. În mod normal, orice cetăţean trebuie să respecte ce-i spun autorităţile şi ce îi spune medicul uman, nu ce a auzit că i-a spus cineva.

Legat de Ivermectină, este un studiu făcut în laborator, pe culturi celulare. Una este cultura celulară şi alta este studiul clinic. Până când se va ajunge să se facă studii clinice care să demonstreze dacă este eficientă sau nu e cale lungă. Asta este cea mai mare diferenţă: UNA ESTE STUDIUL IN VITRO, ÎN LABORATOR, ŞI ALTA ESTE PE UN ORGANISM VIU. IN VIVO vor trebui studii clinice, care durează luni, ani de zile poate până când se dă aprobarea unui produs pentru a fi utilizat. SĂ NU CUMVA SĂ SE APROVIZIONEZE SAU SĂ UTILIZEZE că au auzit din ziare, de la vecini, de la prieteni că ar fi bun împotriva COVID! EXCLUS CA OAMENII să cumpere şi SĂ UTILIZEZE PE PROPRIA PERSOANĂ ACEASTĂ SUBSTANŢĂ! Totul trebuie să se raporteze la ce spun autorităţile şi medicii.

Cât de uşor accesibile sunt produsele cu Ivermectină în România!

IVERMECTINA este o substanţă antiparazitară, utilizată atât împotriva paraziţilor interni, cât şi a celor externi (viermi gastrointestinali, pulmonari etc., păduchi, acarieni, căpuşe, infestare cu larve de insecte). Acţionează prin paralizia şi apoi moartea nematodelor, arachnidelor şi insectelor parazite. Se recomandă pentru prevenirea şi combaterea endo şi ectoparazitozelor la taurine, ovine, caprine şi porcine. Produsele pe bază de Ivermectină sunt vândute ca soluţie injectabilă şi trebuie administrate doar subcutanat. Medicamente pe bază de Ivermectină sunt produse şi în România, sub denumirea comercială de Evomec. Pe lângă Evomec există însă, în farmaciile veterinare, din România multe alte produse cu Ivermectină, fabricate în alte ţări.

Ivermectina este un produs uzual în medicina veterinară, iar produsele comerciale care conţin această substanţă sunt de la ieftine la scumpe, în funcţie de producător, ne-a mai spus preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari.

Şeful ANSVSA spune că medicamentele pe bază de Ivermectină se eliberează în farmaciile veterinare pe bază de prescripţie eliberată de către medicii veterinari care sunt în farmacie şi că nu oricine poate să cumpere acest medicament.

Crescătorii de animale cu care a stat de vorbă AGROINFO spun însă că produsele pe bază de Ivermectină sunt ieftine şi uşor de cumpărat de oricine, nu doar de crescătorii de animale, deşi vânzarea acestora este reglementată de lege.

Dacă mergeţi la o farmacie veterinară şi spuneţi „îmi trebuie şi mie nişte Ivermectină, că-mi ia câinele căpuşe sau are vaca ceva”, imediat vă dă ori într-o seringă, ori într-un flacon, se bucură să cumpăraţi cât de mult. În mod normal, farmaciile nu ar trebui să vândă anumite medicamente şi nici antibiotice fără prescripţia medicului veterinar. Fermierii sunt responsabili, se păzesc singuri, că dacă dai laptele unui centru de procesare şi te-ai apucat să faci antibiotic la o oaie, poţi plăti o cisternă de 30.000 de litri de lapte dacă ai băgat nişte lapte care are remanenţă de la tratament, a declarat, pentru AGROINFO, un crescător de ovine.

alerta-doi_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo 

Vizualizat: 14946 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

21 noiembrie 2024 - 14:37

Crescătorii de animale din România au mereu probleme cu pășunea închiriată de la primării. Se întâmplă adesea ca aceste suprafețe să ajungă la cei care nu dețin animale și nu pot asigura încărcătura minimă de 0,3 UVM/hectar. Legea se schimbă, anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri, 20 noiembrie 2024, cu crescătorii de ovine.

Oficial! Oierii primesc de la APIA 60 euro/ovină!

Oficial! Oierii primesc de la APIA 60 euro/ovină!

21 noiembrie 2024 - 12:54

O nouă subvenție este pregătită pentru crescătorii de ovine cu un cuantum de 60 euro/ovină, dar nu mai mult de 42.000 de euro pentru un beneficiar. Anunțul a fost făcut astăzi de Ministerul Agriculturii, după o întâlnire pe care a avut-o ministrul agriculturii Florin Barbu cu oierii. 

Ce sumă luați de la APIA pentru un hectar cu lucernă!

Ce sumă luați de la APIA pentru un hectar cu lucernă!

21 noiembrie 2024 - 07:07

Fermierii, crescătorii de animale care au cultivat lucernă primesc anul viitor, în contul acestui an, pe lângă plățile directe primite anul acesta, și sprijinul cuplat pentru lucernă.

Document! Cuantum ANT oi/capre, vaci pentru acest an, mai mic decât anul trecut!

Document! Cuantum ANT oi/capre, vaci pentru acest an, mai mic decât anul trecut!

20 noiembrie 2024 - 15:28

Crescătorii de vaci, oi și capre beneficiază de ajutor național tranzitoriu, ANT, o subvenție plătită de la bugetul de stat din bugetul stabilit pentru anul următor anului de cerere. Plafoanele ANT zootehnie pentru anul de cerere 2024 este precizat în Planul Național Strategic 2023-2027, documentul care stă la baza tuturor plăților din agricultură și dezvoltare rurală.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii