BANI SECETĂ. Ministerul Agriculturii caută „resurse bugetare” pentru a plăti despăgubiri fermierilor ale căror culturi agricole de primăvară au fost afectate de secetă în 2020, spune ministrul Adrian Oros. Când şi cum vor fi plătiţi aceşti bani.
Am promis anul trecut, şi aşa este şi corect, şi echitabil, să încercăm anul acesta, pentru că anul trecut nu mai aveam resurse, să despăgubim şi pe cei care au înregistrat pierderi cauzate de secetă asupra culturilor din primăvară. Acum căutăm soluţii şi căutăm, în primul rând, bani, resurse bugetare, dar şi soluţii să facem acest lucru. Va fi tot o ordonanţă de urgenţă pe care o să o notificăm la Comisie (Comisia Europeană-n.red.), a spus ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la emisiunea Agricultura la raport, de la Agro Tv.
Întrebat despre data la care fermierii ar putea primi aceşti bani, Adrian Oros a răspuns că în primul rând, va trebui să aşteptăm să treacă bugetul, să vedem exact din ceea ce am propus, noi am prins suma necesară în buget. Atunci când va trece legea bugetului, vom vedea exact care sunt sumele şi în funcţie de .acest lucru o să facem şi priorităţile.
Ministrul Agriculturii a mai spus că ajutorul de stat pentru producătorii agricoli ale căror culturi înfiinţate în primăvara anului 2020 au fost afectate de secetă va fi acordat după acelaşi mecanism de plată, aceeaşi procedură ca şi despăgubirile pentru culturile de toamnă afectate de secetă anul trecut.
Potrivit lui Oros, suma estimată este de peste 800 de milioane de lei, aproximativ aceeaşi sumă ca şi pentru plata despăgubirilor la culturile de toamnă afectate de secetă în 2020. Sunt tot 1,2 milioane de hectare afectate. Numărul de fermieri este mai mare, nu ştiu exact care este cauza, dar suprafaţa este aceeaşi, numărul fiind semnificativ mai mare. Dacă în primul caz (despăgubiri pentru culturi de toamnă afectate de secetă-n.red.) discutăm de 36-37 de mii de fermieri, aici (despăgubiri pentru culturi de primăvară-n.red.), din datele care au fost colectate, şi le avem la dispoziţie, de către echipele care erau în teren să constate, numărul acestora este mai mult decât dublu.
Sigur, speranţa mea este că, în primul rând, acele date să fie corecte şi să fie cât mai riguroase şi apoi, treaba noastră este să facem rost de acei bani şi urmăm procedurile să oferim aceste despăgubiri, a mai spus Oros.
Premierul Florin Cîţu a declarat, la finalul şedinţei de Guvern din 6 ianuarie, că a cerut tuturor miniştrilor o analiză a actelor normative cu impact bugetar şi că bugetul de stat pentru anul 2021 ar putea fi dezbătut şi aprobat de noul Parlament pe 4 februarie.
Detalii AICI: PLĂŢILE pentru FERMIERI care DEPIND de BUGETUL NAŢIONAL în 2021!
Potrivit datelor APIA, 27.826 de fermieri au primit despăgubiri de secetă pentru culturile agricole de toamnă (34.647 de fermieri şi aproximativ 1,168 mil. ha cu culturi înfiinţate în toamna anului 2019 sunt cifrele din OUG 148/27 august 2020 pentru acordarea ajutorului de stat).
Detalii AICI: COMUNICAT APIA: A DOUA TRANŞĂ A DESPĂGUBIRILOR PE HECTAR PENTRU CULTURILE AGRICOLE ÎNFIINŢATE ÎN TOAMNA ANULUI 2019!
La culturile de primăvară, suprafaţa afectată de secetă este 1,2 milioane ha (710.000 ha cu porumb şi cca. 420.000 ha cu floarea soarelui) şi sunt aproximativ 91.000 de beneficiari, potrivit datelor MADR.
Ministrul Agriculturii a adăugat că MADR va susţine, în perioada următoare, investiţiile pentru infrastructura de irigaţii, atât prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cât şi prin viitorul Plan Naţional Strategic (PNS): Şi în Planul Naţional Strategic, dar şi în perioada de tranziţie 2021-2022, măsura 4.3 va continua, în prima fază, pentru infrastructura secundară, iar apoi, când demărăm Programul naţional de rezilienţă, unde prindem tot ceea ce nu s-a făcut până acum, ce nu a fost reabilitat, atât din infrastructura principală, cât şi cea secundară, banii aceia din PNS să-i dirijăm pentru echipamente de udat. Componenta pentru irigaţii va rămâne distinctă inclusiv în perioada de tranziţie, a explicat Adrian Oros.