Odată cu criza noului coronavirus, cu o Uniune Europeană cu orașe, state, populații în carantină, cu transporturi și inputuri oprite sau în maximă suferință, campania agricolă de primăvară din acest an este una plină de întrebări și foarte puține răspunsuri pentru fermierii români.
În aproape trei sferturi de secol, cât a trecut de la Marea Foamete din 1946-1947 ce a calamitat România, multe s-au mai petrecut atât cu țara noastră, cât și cu Europa și lumea în ansamblu. Nimeni n-ar fi bănuit însă în urmă cu nici trei luni, de exemplu, că vom trăi vremuri când, asemeni unui domino gigantic, pornind de la o banală piață sau locuința unui individ și continuând cu școli, magazine, restaurante, cinematografe, muzee, teatre șamd iar, mai apoi, cu țări întregi care se închid, în interiorul granițelor, o planetă întreagă se va bloca, suspendată parcă în timp și spațiu.
Multe întrebări, foarte puţine răspunsuri
Odată cu criza noului coronavirus, cu o Uniune Europeană cu orașe, state, populații în carantină, cu transporturi și inputuri oprite sau în maximă suferință, campania agricolă de primăvară din acest an este una plină de întrebări și foarte puține răspunsuri pentru fermierii români.
Vor mai putea procura din import cele necesare solului sau utilajelor? Vor mai putea respecta calendarul necesar lucrărilor agricole? Vor mai reuși să asigure hrana animalelor în condițiile îmbolnăvirii personalului din fermă?
Sigur, așa cum este și firesc, acum toți ochii sunt ațintiți pe eforturile supraomenești ale personalului medical în lupta cu CoVid -19.
Ne interesează desigur numărul celor îmbolnăviți, dar vedem cu toții și panica instalată peste tot în lume în ce privește cumpărarea de alimente și asigurarea unor provizii pe termen cât mai lung.
Până la urmă, aceasta înseamnă ceva de care tot vorbim de ani și ani de zile și de care politicienii care au condus România au vorbit mult, însă nu au făcut mai nimic: siguranța alimentară.
Siguranţa noastră alimentară este în pericol! Iată de ce!
În contextul actual, când frontierele se închid una după alta, iar noi, popor de agricultori, n-am reuşit, din cauza politicilor de stat tembele, să asigurăm alimentaţia de bază nici măcar pentru populaţia noastră (în 2019 am suplimentat din importuri hrana pentru circa 2 milioane de români) şi în condiţiile în care ne vom aştepta la un aflux important de români, aflaţi acum în pribegie prin ţări străine, care vor reveni în ţară pe fondul crizei economiei mondiale, presiunea pe alimentele de bază va fi uriaşă!
Iată de ce, confruntați cu toate aceste probleme și prin prisma faptului că pare tot mai clar că va trebui o vreme să ne asigurăm cu forțe proprii hrana populației, putem afirma, fără a folosi vorbe mari, că actuala campanie agricolă este cea mai importantă dintre toate celelalte de la Marea Foamete din 1946-1947.
De aceea, autorităților din domeniu de la București le spun cât se poate de clar, deși fără mari speranțe: Investiţi toate resursele disponibile pentru recolta viitoare şi pentru siguranţa sanitar-veterinară a fermelor de porcine, păsări şi bovine!
FERMA este, minut cu minut, alături de fermieri
Pentru marea familie a fermierilor, după cum ați văzut deja, grupul de presă pe care l-am creat acum 22 de ani pune la dispoziție, pe întreaga perioadă a pandemiei CoVid-19, o Celulă de Criză.
Specialiștii noștri, atât corpul redacțional, cât și numeroșii colaboratori din mediul academic – profesori, cercetători – vă vor răspunde minut cu minut la problemele semnalate.
Știți bine, după peste două decenii de când ne urmăriți, că Ferma Media Grup vă aduce, mereu cu multă seriozitate și atenție la calitate, cele mai relevante și documentate informații din domeniul agricol.
Bazați-vă în continuare pe noi, așa cum și noi ne bazăm pe dumneavoastră pentru a putea pune pe masă, cu toată criza, cele necesare traiului.
Iar românilor le transmit în încheiere doar atât: de câte ori vedeți un raft gol la făină, mălai sau ulei, gândiți-vă că într-o țară închisă pe termen lung, fără truda din aceste zile, adesea neștiută, a fermierului, așa ar și rămâne...
După CoVid-19, una dintre principalele urgențe pentru România va fi să găsim căile de a ne asigura concret Siguranța Alimentară. Altfel, Marea Foamete va ieși din cărțile de istorie și ne va arăta că, neînvățând din greșeli, vom trăi suferințe enorme precum cele din trecut.