Adama
AGRICOVER

ADEVĂRUL despre AJUTORUL de 100.000 DE EURO pentru FERMIERII AFECTAŢI DE CRIZA COVID-19!

Publicat: 01 aprilie 2020 - 23:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

AJUTOARE STAT FERMIERI. Comisarul european pentru Agricultură Janusz Wojciechowski a prezentat, la videoconferinţa cu miniştrii Agriculturi din UE, pe 25 martie 2020, măsurile adoptate de Comisia Europeană în sprijinul fermierilor din UE de la începutul pandemiei de coronavirus.

A vorbit despre „dificultăţi şi presiuni tot mai mari” cu care se confruntă fermierii europeni, şi „o situaţie care se schimbă rapid”. „Suntem pregătiţi să luăm şi mai multe măsuri când va fi necesar”, a mai spus acesta.

Pe scurt, de la începutul crizei generate de COVID-19, Comisia a adoptat trei măsuri importante pentru sectorul agroalimentar din UE:, potrivit unui comunicat al Comisiei:

  • Prelungirea termenului pentru depunerea cererilor de plată pentru plăţile directe acordate fermierilor pentru anul 2020, de la 15 mai, până la 15 iunie 2020;
  • Ajutoare de stat mai mari: prin Cadrul Temporar privind ajutoarele de stat, adoptat recent, de la izbucnirea crizei COVID-19, fermierii pot primi ajutoare de stat de maximum 100.000  de euro pe fermă, respectiv maximum 800.000 de euro pentru companiile procesatoare din sectorul agroalimentar. La aceste sume pot fi adăugate ajutoare de minimis, care sunt ajutoare financiare ce pot fi acordate din bugetul naţional pentru anumite sectoare din agricultură, fără a avea nevoie de aprobarea prealabilă a Comisiei. Plafonul pentru ajutoarele de minimis a crescut recent la 20.000 de euro (până la 25.000 de euro în anumite cazuri). Aceasta înseamnă că sprijinul total din bugetul naţional care poate fi acordat conform cadrului temporar poate ajunge până la 120.000 (sau 125.000 de euro) pe fermă.
  • Fluxul continuu de bunuri agroalimentare pe teritoriul UE: Comisia se coordonează îndeaproape cu Statele Membre UE pentru a asigura funcţionarea pieţei unice prin crearea unor „culoare verzi”. Pe aceste „culoare verzi”, trasate pe baza punctelor cheie de frontieră, controalele vamale nu vor dura mai mult de 15 minute. Mărfurile agroalimentare vor fi transportate pe teritoriul UE pe aceste culoare verzi.

AGROINFO a cerut un punct de vedere legat de aceste ajutoare de stat secretarului de stat în MADR Emil Dumitru:

Există o comunicare a Comisiei care este într-o continuă schimbare, aceste ajutoare sunt destinate în primul rând sectoarelor care se află în dificultate financiară.

Toate propunerile Comisiei sunt legate de măsuri de ajutor de stat din bani naţionali. Statele care aleg susţinerea anumitor sectoare care se află în dificultate vor ananliza în funcţie de nevoile de finanţare, pentru că, practic, aceste granturi sunt nişte subvenţii directe şi fermierii trebuie să îndeplinească nişte condiţii, că au suferit pierderi de venit ca urmare a acestei situaţii excepţionale. Este prematur să discutăm acum cum vor fi acordate aceste ajutoare.

Există o comunicare a Comisiei cu liniile de finanţare din bugetul naţional, ca să nu afecteze concurenţa între diverse state membre, dar statul membru va decide dacă să activeze sau nu această măsură, în raport de o analiză pe fiecare filieră de produs. Este prematur să discutăm astăzi despre o astfel de schemă, trebuie să vedem că avem un sector afectat ca urmare a COVID şi abia după aceea sigur că vom targe nişte concluzii şi vom lua nişte decizii politice.

Nu spune niciunde Comisia că trebuie să dai 100.000 de euro, ci spune că până la acea sumă şi în funcţie de nişte criterii de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească fiecare fermier. Criteriile se stabilesc de fiecare stat membru, dar cu respectarea tuturor prevederilor comunicării şi regulamentelor Comisiei cu privire la ajutoarele de stat. Ca să ajungem la o situaţie de ajutor de stat în sectorul vegetal, de exemplu, trebuie să constatăm că este o pierdere provocată de această situaţie de criză.

Şi ajutoarele de minimis se acordă tot din bugetele naţionale, nu sunt bani de la Uniunea Europeană. Pentru ajutoarele de minimis, statul poate acorda 1,5% din totalul anvelopei de plăţi directe pe trei ani. Noi avem deja în derulare nişte ajutoare de minimis pe care le finanţăm, cum sunt ajutorul de minimis la tomate, la usturoi, la lâna de oaie.

Sigur că avem în vedere situaţia fermierilor români, ne preocupă, şi Ministerul Agriculturii va scrie un schelet de act normativ, dar ca acesta să producă efecte, trebuie să fundamentăm care sunt sectoarele aflate în dificultate şi care sunt potenţialii beneficiari eligibili care au suferit pierderi, iar pierderile vor fi vizibile în evidenţele contabile ale fiecărui fermier, a declarat Emil Dumitru pentru AGROINFO.

european money_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Vizualizat: 5254 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

21 noiembrie 2024 - 14:37

Crescătorii de animale din România au mereu probleme cu pășunea închiriată de la primării. Se întâmplă adesea ca aceste suprafețe să ajungă la cei care nu dețin animale și nu pot asigura încărcătura minimă de 0,3 UVM/hectar. Legea se schimbă, anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri, 20 noiembrie 2024, cu crescătorii de ovine.

Oficial! Oierii primesc de la APIA 60 euro/ovină!

Oficial! Oierii primesc de la APIA 60 euro/ovină!

21 noiembrie 2024 - 12:54

O nouă subvenție este pregătită pentru crescătorii de ovine cu un cuantum de 60 euro/ovină, dar nu mai mult de 42.000 de euro pentru un beneficiar. Anunțul a fost făcut astăzi de Ministerul Agriculturii, după o întâlnire pe care a avut-o ministrul agriculturii Florin Barbu cu oierii. 

Ce sumă luați de la APIA pentru un hectar cu lucernă!

Ce sumă luați de la APIA pentru un hectar cu lucernă!

21 noiembrie 2024 - 07:07

Fermierii, crescătorii de animale care au cultivat lucernă primesc anul viitor, în contul acestui an, pe lângă plățile directe primite anul acesta, și sprijinul cuplat pentru lucernă.

Document! Cuantum ANT oi/capre, vaci pentru acest an, mai mic decât anul trecut!

Document! Cuantum ANT oi/capre, vaci pentru acest an, mai mic decât anul trecut!

20 noiembrie 2024 - 15:28

Crescătorii de vaci, oi și capre beneficiază de ajutor național tranzitoriu, ANT, o subvenție plătită de la bugetul de stat din bugetul stabilit pentru anul următor anului de cerere. Plafoanele ANT zootehnie pentru anul de cerere 2024 este precizat în Planul Național Strategic 2023-2027, documentul care stă la baza tuturor plăților din agricultură și dezvoltare rurală.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii