AJUTOARE STAT FERMIERI. Comisarul european pentru Agricultură Janusz Wojciechowski a prezentat, la videoconferinţa cu miniştrii Agriculturi din UE, pe 25 martie 2020, măsurile adoptate de Comisia Europeană în sprijinul fermierilor din UE de la începutul pandemiei de coronavirus.
A vorbit despre „dificultăţi şi presiuni tot mai mari” cu care se confruntă fermierii europeni, şi „o situaţie care se schimbă rapid”. „Suntem pregătiţi să luăm şi mai multe măsuri când va fi necesar”, a mai spus acesta.
Pe scurt, de la începutul crizei generate de COVID-19, Comisia a adoptat trei măsuri importante pentru sectorul agroalimentar din UE:, potrivit unui comunicat al Comisiei:
AGROINFO a cerut un punct de vedere legat de aceste ajutoare de stat secretarului de stat în MADR Emil Dumitru:
Există o comunicare a Comisiei care este într-o continuă schimbare, aceste ajutoare sunt destinate în primul rând sectoarelor care se află în dificultate financiară.
Toate propunerile Comisiei sunt legate de măsuri de ajutor de stat din bani naţionali. Statele care aleg susţinerea anumitor sectoare care se află în dificultate vor ananliza în funcţie de nevoile de finanţare, pentru că, practic, aceste granturi sunt nişte subvenţii directe şi fermierii trebuie să îndeplinească nişte condiţii, că au suferit pierderi de venit ca urmare a acestei situaţii excepţionale. Este prematur să discutăm acum cum vor fi acordate aceste ajutoare.
Există o comunicare a Comisiei cu liniile de finanţare din bugetul naţional, ca să nu afecteze concurenţa între diverse state membre, dar statul membru va decide dacă să activeze sau nu această măsură, în raport de o analiză pe fiecare filieră de produs. Este prematur să discutăm astăzi despre o astfel de schemă, trebuie să vedem că avem un sector afectat ca urmare a COVID şi abia după aceea sigur că vom targe nişte concluzii şi vom lua nişte decizii politice.
Nu spune niciunde Comisia că trebuie să dai 100.000 de euro, ci spune că până la acea sumă şi în funcţie de nişte criterii de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească fiecare fermier. Criteriile se stabilesc de fiecare stat membru, dar cu respectarea tuturor prevederilor comunicării şi regulamentelor Comisiei cu privire la ajutoarele de stat. Ca să ajungem la o situaţie de ajutor de stat în sectorul vegetal, de exemplu, trebuie să constatăm că este o pierdere provocată de această situaţie de criză.
Şi ajutoarele de minimis se acordă tot din bugetele naţionale, nu sunt bani de la Uniunea Europeană. Pentru ajutoarele de minimis, statul poate acorda 1,5% din totalul anvelopei de plăţi directe pe trei ani. Noi avem deja în derulare nişte ajutoare de minimis pe care le finanţăm, cum sunt ajutorul de minimis la tomate, la usturoi, la lâna de oaie.
Sigur că avem în vedere situaţia fermierilor români, ne preocupă, şi Ministerul Agriculturii va scrie un schelet de act normativ, dar ca acesta să producă efecte, trebuie să fundamentăm care sunt sectoarele aflate în dificultate şi care sunt potenţialii beneficiari eligibili care au suferit pierderi, iar pierderile vor fi vizibile în evidenţele contabile ale fiecărui fermier, a declarat Emil Dumitru pentru AGROINFO.
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!
Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro
CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo