Adama
AGRICOVER

Vestul României - fruntaş la mărimea suprafeţelor necultivate

Publicat: 02 noiembrie 2011 - 10:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Partea de vest a României are cele mai mari suprafeţe necultivate, această situaţie regăsindu-se atât în judeţul Timiş, cât şi în judeţul Arad, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, la o întâlnire de lucru cu reprezentanţii a două societăţi comerciale producătoare de maşini şi utilaje agricole, Maschio Gaspardo şi Mayer.

Potrivit lui Tabără, în condiţiile creşterii populaţiei planetei se pune problema ca producţia agricolă şi producţia pentru hrana umană să devină o resursă utilizată prin terenurile agricole.

Totodată, ministrul a subliniat şi importanţa cercetării agricole, atât prin Academia de Ştiinţe Agricole, cât şi prin Universităţile din zonă, astfel încât ele vor primi un nou statut în următoarea perspectivă a dezvoltării cercetării agricole.

La întâlnirea care s-a desfăşurat la Complexul de Cercetări de la Nădab, aparţinând Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, au mai participat pe lângă ministrul Valeriu Tabără şi reprezentanţii celor două societăţi comerciale, prof univ dr Aurel Ardelean, rectorul UVVG Arad şi Gheorghe Burdan, primarul oraşului Chişineu Criş.

Cu ce scop a avut loc întâlnirea?
Întâlnirea a avut mai multe scopuri. Pe de o parte Ministerul Agriculturii a fost interesat de introducerea în circuitul agricol a solurilor sărăturoase, iar pe de altă parte, cele două societăţi comerciale intenţionează să producă utilaje agricole care să poată fi folosite pentru lucrarea acestui tip de soluri.
De asemenea, în cadrul UVVG Arad fiinţează Staţiunea de Cercetări pentru Soluri Sărăturoase de la Socodor, iar rezultatele obţinute aici pot fi folosite în prelucrarea şi cultivarea acestui tip de soluri.

„În cadrul întâlnirii au fost discutate probleme legate de îmbunătăţirea utilizării terenurilor agricole din vestul României, fiind de asemenea discutată problema solurilor sărăturoase. Aceste soluri nu pot fi prelucrate decât cu utilaje puternice, care să poată efectua arături foarte adânci, deoarece tratarea acestor soluri nu se pot face decât la mare adâncime”, a declarat pentru Agerpres, prof. univ. dr. Aurel Ardelean.

Concluzia la care s-a ajuns, în urma discuţiilor, reprezintă necesitatea extinderii, pe zona respectivă, a unor culturi cum sunt cele de soia şi sfeclă de zahăr, culturi care ar putea aduce un alt profil agriculturii româneşti.

Vizualizat: 2028 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cum pot „scăpa” fermierii din Teleorman de ambalajele pentru pesticide?

Cum pot „scăpa” fermierii din Teleorman de ambalajele pentru pesticide?

În judeţul Teleorman, cele trei companii: Lambertino Roşiorii de Vede, Cargill Agricultura Smârdioasa şi Agropest Seed Poroschia, ce comercializează substanţe de protecţie a plantelor, colectează pe parcursul lunii noiembrie ambalajele pentru pesticide folosite de fermierii din judeţul din sudul ţării.

Cât valorează terenul agricol din România?

Cât valorează terenul agricol din România?

Cele peste 13 milioane de hectare de teren agricol din România valorează, în total, peste 25 miliarde euro, reprezentând a cincea parte din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit calculelor efectuate de cotidianul Ziarul Financiar, pe baza anunţurilor de vânzare postate pe internet.

BASF doreşte să cultive prima specie de cartof MG destinat alimentaţiei umane

BASF doreşte să cultive prima specie de cartof MG destinat alimentaţiei umane

Grupul german ce activează în industria chimică, BASF, a anunţat luni că a solicitat Uniunii Europene autorizaţia pentru a cultiva prima specie de cartof modificat genetic destinat alimentaţiei umane, ce poartă numele de Fortuna.

Suprafaţa cultivată în sistem ecologic a crescut de trei ori în cinci ani

Suprafaţa cultivată în sistem ecologic a crescut de trei ori în cinci ani

Suprafaţa cultivată cu produse ecologice se apropie, în prezent, de 300 mii de hectare, în condiţiile în care în anul 2006 nu se ajunsese nici la 100 mii hectare.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii