Partea de vest a României are cele mai mari suprafeţe necultivate, această situaţie regăsindu-se atât în judeţul Timiş, cât şi în judeţul Arad, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, la o întâlnire de lucru cu reprezentanţii a două societăţi comerciale producătoare de maşini şi utilaje agricole, Maschio Gaspardo şi Mayer.
Potrivit lui Tabără, în condiţiile creşterii populaţiei planetei se pune problema ca producţia agricolă şi producţia pentru hrana umană să devină o resursă utilizată prin terenurile agricole.
Totodată, ministrul a subliniat şi importanţa cercetării agricole, atât prin Academia de Ştiinţe Agricole, cât şi prin Universităţile din zonă, astfel încât ele vor primi un nou statut în următoarea perspectivă a dezvoltării cercetării agricole.
La întâlnirea care s-a desfăşurat la Complexul de Cercetări de la Nădab, aparţinând Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, au mai participat pe lângă ministrul Valeriu Tabără şi reprezentanţii celor două societăţi comerciale, prof univ dr Aurel Ardelean, rectorul UVVG Arad şi Gheorghe Burdan, primarul oraşului Chişineu Criş.
Cu ce scop a avut loc întâlnirea?
Întâlnirea a avut mai multe scopuri. Pe de o parte Ministerul Agriculturii a fost interesat de introducerea în circuitul agricol a solurilor sărăturoase, iar pe de altă parte, cele două societăţi comerciale intenţionează să producă utilaje agricole care să poată fi folosite pentru lucrarea acestui tip de soluri.
De asemenea, în cadrul UVVG Arad fiinţează Staţiunea de Cercetări pentru Soluri Sărăturoase de la Socodor, iar rezultatele obţinute aici pot fi folosite în prelucrarea şi cultivarea acestui tip de soluri.
„În cadrul întâlnirii au fost discutate probleme legate de îmbunătăţirea utilizării terenurilor agricole din vestul României, fiind de asemenea discutată problema solurilor sărăturoase. Aceste soluri nu pot fi prelucrate decât cu utilaje puternice, care să poată efectua arături foarte adânci, deoarece tratarea acestor soluri nu se pot face decât la mare adâncime”, a declarat pentru Agerpres, prof. univ. dr. Aurel Ardelean.
Concluzia la care s-a ajuns, în urma discuţiilor, reprezintă necesitatea extinderii, pe zona respectivă, a unor culturi cum sunt cele de soia şi sfeclă de zahăr, culturi care ar putea aduce un alt profil agriculturii româneşti.