Adama
AGRICOVER

Poluarea cu nutrienți: informare, conştientizare, acţiune

Publicat: 02 octombrie 2011 - 16:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În perioada 27-28 septembrie, a avut loc în București o sesiune de discuții în care s-a stabilit strategia viitoare pentru instruirea fermierilor în ceea ce privește adoptarea practicilor de management al nutrienţilor - rotaţia culturilor, gestionarea gunoiului de grajd, întreţinerea adecvată a covorului vegetal al solului etc.

Ministerul Mediului şi Pădurilor a organizat, în cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” finanţat de Banca Mondială şi Guvernul României, o sesiune de training, privind campania de conștientizare a publicului și instruire a fermierilor în ceea ce privește adoptarea codului de practici agricole care să limiteze poluarea cu nutrienți.
La eveniment au participat circa 55 de reprezentanți ai administraţiilor bazinale de apă cât şi ai agenţiilor de mediu locale şi regionale din judeţele în care se implementează proiectul.
Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” demarat în 2008, derulează activităţi pentru a încuraja adoptarea de către fermieri a Codului de bune practici agricole în activităţile lor specifice legate de întreţinerea culturilor şi creşterea animalelor. În mod deosebit, proiectul promovează adoptarea practicilor de management al nutrienţilor cum ar fi rotaţia culturilor, gestionarea gunoiului de grajd, întreţinerea adecvată a covorului vegetal al solului şi managementul nutrienţilor pentru culturi cu testarea calităţii solului.

Proiectul finanțează un program de instruiri dedicat fermierilor şi consultanţilor agricoli, care include demonstraţii la faţa locului, susţinând astfel diseminarea bunelor rezultate obţinute ca urmare a respectării practicilor îmbunătăţite.

Aceste activități sunt incluse în campanie de informare a publicului cu privire la activităţile de proiect şi beneficiile acestuia, la nivel local, de bazin hidrografic, naţional şi regional. În detaliu, activităţile cuprinse în această componentă de informare promovează importanţa îmbunătăţirii condiţiilor de igienă din zonele vulnerabile poluării cu nutrienți, implementarea bunelor practici agricole, cum ar fi tratarea cu compost, conservarea terenurilor agricole, rotaţia culturilor, etc.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi,” demarat în 2008 cu sprijinul Băncii Mondiale, urmăreşte reducerea deversărilor de nitrați în apă şi, în final, reducerea poluării cu nitrați a Dunării şi Mării Negre, prin investiţii în aproximativ 69 de localităţi din zone vulnerabile la acest tip de poluare.

Sudul României figurează printre zonele din Uniunea Europeană în care apele subterane conţin niveluri crescute de nitraţi, conform unui raport referitor la implementarea Directivei Nitraţilor.

Vizualizat: 2088 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 29 Septembrie – 05 Octombrie 2011

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 29 Septembrie – 05 Octombrie 2011

Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, în această perioadă se va menţine o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării.


Prahova: Deficit de apă în sol de 800-1.200 de metri cubi/hectar

Prahova: Deficit de apă în sol de 800-1.200 de metri cubi/hectar

Judeţul Prahova se confruntă cu un deficit de apă la nivelul solului de 800-1.200 de metri cubi la hectar, zonele cele mai afectate de secetă fiind cele din estul, sudul, sud-estul, şi sud-vestul judeţului.

Dâmboviţa: Seceta - rea pentru semănat, bună pentru recoltat

Dâmboviţa: Seceta - rea pentru semănat, bună pentru recoltat

Lipsa precipitaţiilor a întârziat arăturile şi semănatul culturilor de toamnă, depăşirea perioadei de însămânţare reprezentând un prim factor ce va diminua recolta de anul viitor, conform reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dâmboviţa.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii