Timp de două zile, pe 28 şi 29 mai a.c., în jur de 1.500 invitaţi: oficialităţi, cercetători, distribuitori naţionali şi regionali de input-uri pentru agricultură, precum şi fermieri din întreaga ţară, au fost prezenţi în cea mai întinsă şi performantă exploataţie agricolă din ţară pentru a participa la evenimentul intitulat „Centru de excelenţă DuPont & Pioneer în Insula Mare a Brăilei”.
Organizatorii - DuPont Crop Protection şi DuPont Pioneer - au pregătit minuţios acţiunea, modulată pe şase ateliere tehnologice, câte unul pentru fiecare cultură: grâu, orz, rapiţă, soia, porumb şi floarea-soarelui.
Astfel, vizitatorii au avut posibilitatea să vadă rezultatele obţinute de specialiştii din Insula Mare a Brăilei în câmpurile cultivate şi să înţeleagă că dacă sunt aplicate corect toate verigile tehnologice, negreşit vor conduce la obţinerea unor producţiile agricole mari şi calitative.
Câteva din secretele performanţei – aşa cum a reieşit cu acest prilej – sunt produsele şi tehnologiile DuPont, care răspund excelent nevoii fermierilor de a controla buruienile, bolile şi dăunătorii, cât şi genetica de ultimă generaţie oferită de Pioneer. La toate acestea se mai adaugă o dotare de înaltă tehnicitate, specialişti de înaltă clasă şi nu în ultimul rând un management pe măsură.
În Insula Mare a Brăilei se produc peste 300 mii de tone de cereale şi plante tehnice, la un nivel de productivitate ridicat, dar este loc şi de mai bine, aşa cum susţin specialiştii de aici; producţia totală anuală poate fi crescută prin optimizarea tuturor elementelor tehnologice.
Această întâlnire a fost un bun prilej pentru promovarea unei agriculturi competitive pe plan naţional şi european, de consolidare a relaţiilor dintre fermieri şi firmele partenere consacrate de pe piaţa internă şi internaţională şi de a împărtăşi din experienţa şi tehnologiile practicate de specialiştii din Insula Mare a Brăilei.
Cea mai mare şi cea mai performantă exploataţie agricolă din ţară, Insula Mare a Brăilei, este administrată de SC Agricost SRL. Anul trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât definitiv şi irevocabil ca terenul dintre ape ce însumează 57.000 de hectare, arendat din anul 2001 de către SC TCE 3 Brazi SRL din Piatra Neamţ, să fie concesionat firmei SC Agricost SRL din Iaşi, companie condusă de ing. Constantin Duluţe.