Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara este, sâmbătă şi duminică, gazda a două manifestări devenite tradiţionale pentru luna septembrie - Târgul de toamnă şi Târgul meşterilor populari.
„Cele două manifestări îşi propun să reînvie dragostea timişorenilor pentru tot ceea ce înseamnă obiceiuri culinare tradiţionale şi artă autentică, într-un spaţiu încărcat de tradiţie. Cele două manifestări, care se completează reciproc, doresc să contribuie la păstrarea valorilor tradiţionale şi să promoveze cultura şi obiceiurile populare prin variatul program artistic folcloric şi, în egală măsură, prin diversitatea produselor expuse”, a declarat, pentru AGERPRES, Jana Lavrits, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Timiş, organizator al evenimentului.
Târgul tradiţional de toamnă reuneşte, în acest an, aproape 40 de producători şi firme agroalimentare din judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Cluj, Covasna, Braşov, dar şi din Ungaria şi Serbia.
Vizitatorii vor găsi la standurile expozanţilor produse preparate după reţete proprii, moştenite din familie - de la cele de panificaţie, patiserie şi paste făinoase până la cele din carne şi lactate. Nu lipsesc produsele ecologice - mierea, ceaiurile sau cosmeticele preparate din plante medicinale, dar nici băuturile de casă - vinul, ţuica, palinca şi sucurile naturale. Tarabele sunt pline de dulciuri de casă, preparate culinare gătite în aer liber la grătar, la plită sau la ceaun. Foarte apreciate sunt găluştele cu prune (preparate în faţa clienţilor), pâinea în formă de peşte, caşcavalul afumat în foaie de brad, salamurile şi cârnaţii ungureşti.
Târgul meşterilor populari reuneşte aproape 50 de expozanţi. Sunt expuse spre vânzare vase de ceramică, ţesături, mobilier din lemn lucrat manual, picturi pe lemn şi sculpturi, jucării de lemn, instrumente muzicale, ouă încondeiate, podoabe şi alte obiecte de uz casnic şi decorative.
Atmosfera este întreţinută de artişti populari şi ansambluri folclorice din Banat.