Adama
Vinasa Rompak

Prima ediţie a Salonului Naţional al Pâinii a debutat la Romexpo

Publicat: 19 octombrie 2011 - 15:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Patronatul Român din industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - Rompan - organizează, în perioada 19 - 23 octombrie 2011, prima ediţie a Salonului Naţional al Pâinii, eveniment realizat în cadrul expoziţiei Indagra - Alimenta 2011, din incinta Centrului Expoziţional Romexpo.

Spectacolul realizat de către unii din cei mai buni brutari din Rompan a debutat astăzi prin construirea unui mare cuptor de cărămidă. Show-ul va continuat cu prepararea aluatului sub privirea spectatorilor şi va culmina prin coacerea celei mai mari pâini.

 

Pâine pentru toţi vizitatorii
"Cea mai mare pâine din România va fi produsă tradiţional, sâmbătă, la Complexul Expoziţional Romexpo, în cadrul Târgului Internaţional pentru Industria Alimentară Alimenta 2011. Aceasta va fi realizată din aproximativ 50 kilograme de făină, însă deocamdată nu putem să apreciem cantitatea produsului final", a declarat preşedintele ROMPAN, Aurel Popescu, citat de Agerpres.

 Pâine_b


Pâinea va fi realizată cu prilejul Zilei Mondiale a Pâinii şi va fi împărţită vizitatorilor, la fel ca şi toată pâinea realizată în zilele de 19, 20, 21 şi 22 octombrie 2011.
Mâine, 20 octombrie a.c., are loc şi simpozionul anual al Asociaţiei Specialiştilor din Morărit şi Panificaţie din România, 'Aditivi alimentari. Necesitate şi siguranţă", care se va desfăşura la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS).

Consumul de pâine e în scădere
Potrivit estimărilor patronatelor din industria de morărit şi panificaţie, producţia totală de pâine în România este cifrată la 2,16 milioane de tone anual, peste două treimi din această cantitate fiind neînregistrată.

Datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică (INS) arată un consum lunar de pâine de numai 45.000 - 50.000 tone faţă de 180.000 tone cât sunt estimările patronatelor din domeniu, conform producţiei.Potrivit Rompan, consumul de pâine îşi menţine trendul descendent din ultimii zece ani, în timp ce valoarea pieţei a crescut de la an la an, în prezent fiind evaluată la peste un miliard de euro. În ultimii zece ani, consumul de pâine s-a redus cu zece kilograme pe cap de locuitor, ajungând la 108 kg -110 kg pe an, România aflându-se pe locul al treilea în topul celor mai mari consumatori din Europa după Albania şi Bulgaria, în condiţiile în care media europeană este de 78 - 80 kg/locuitor/an.

În ultimii ani a avut loc o reorientare a consumatorilor spre specialităţile de pâine, care sunt relativ mai scumpe, ca urmare a procesului. Pâinea albă rămâne, însă, în topul preferinţelor consumatorilor, peste 70% dintre orăşeni consumă acest sortiment, dar şi pâinea neagră, integrală sau cu adaosuri de cereale câştigă teren.
Piaţa internă totală (produse de morărit şi panificaţie) se ridică la aproximativ două miliarde de euro, din care pâinea reprezintă peste jumătate, principalii producători fiind Vel Pitar, Titan, Dobrogea Grup, Pambac.

Vizualizat: 1812 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii