Târgul de Crăciun deschis luni, 19 decembrie, în Piaţa Revoluţiei din Baia Mare a atras sute de cumpărători dornici să pună pe masă, de sărbători, produse agro-alimentare de calitate.
Circa 55 de producători agricoli autorizaţi au expus în piaţă produse alimentare, produse de artizanat şi bunuri de uz casnic. Preţurile sunt, în medie, mai mari decât în magazine, dar în ciuda acestui fapt, clienţii se înghesuie să târguiască produse alimentare net superioare calitativ celor din marile lanţuri de magazine.
„Produsele din carne de porc - cârnaţii, caltaboşii, şunca, jumările, muşchiuleţii, carnea de mici- au preţuri cu un leu sau cel puţin doi mai mult peste preţul din măcelării sau hipermarket. Diferenţa de preţ constă în calitatea produsului şi a faptului că animalele sacrificate n-au fost hrănite cu concentrate ajutătoare de creştere, doar cu porumb, făină şi alt gen de hrană din gospodărie. Toţi micii agricultori prezenţi pe piaţă comercializează o gamă variată de produse din fermele proprii, produse şi culturi care au fost stimulate să crească după metode tradiţionale fără a întrebuinţa substanţe chimice, în cazul fructelor, legumelor sau hrană concentrată, în cazul porcilor” a spus Ioan Tătăran, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice din Maramureş.
Şi produsele de patiserie de casă sunt la mare căutare, îndeosebi pâinea coaptă pe vatră, prăjiturile de casă şi cozonacii.
Târgul care durează până pe 23 decembrie este organizat de Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice din Maramureş cu sprijinul Primăriei municipiului Baia Mare şi a Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Maramureş.
sursa: Agerpres