Cu prilejul “Zilei Internaţionale a Dunării”, la Sulina, s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a Festivalul Gastronomic şi Eco-cultural “D’ale Gurii Dunării”, sub sloganul “Savuraţi Dunărea şi Delta”.
Evenimentul a avut loc din iniţiativa Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), a Asociaţiei “Salvaţi Dunărea şi Delta” şi a Ministerului Mediului şi Pădurilor, cu susţinerea Ursus Breweries şi a companiei Coca-Cola în România.
În cadrul festivalul-concurs de tradiţie culinară, echipe de bucătari iscusiţi din comunităţile deltaice - Chilia Veche, Crişan, Isaccea, Jurilovca, Letea, Mahmudia, Mila 23, Pardina și Sulina - şi-au pus în valoare măestria în arta culinară, concretizată în prepararea bucatelor tradiţionale specifice Deltei, cu peşte de Dunăre şi Deltă, legume proaspete, mirodenii şi deserturi îmbietoare.
Juriul, din care au făcut parte iubitori ai tradiţiilor Deltei şi fini cunoscători ai artei gastronomice, au dezgustat bucatele preparate stabilind câştigătorii. Marele
Premiu “Radu Anton Roman” – în sumă de 3.000 de euro - a fost atribuit “maeştrilor bucătari” din localitatea Mila 23, care vor folosi banii pentru realizarea de costume populare tradiţionale pentru copiii de etnie rusă, dar şi pentru dotarea sediului comunităţii ruşilor lipoveni cu material didactic şi mijloace audio-video.
Locul second a fost ocupat de echipa gastronomică din Crişan, premiul în valoare de 2.000 de euro fiind cheltuit pentru achiziţionarea de instrumente musicale, costume populare şi pentru înzestrarea comunităţii ucrainenilor cu aparatură electronică.
Premiul al treilea – de 1.000 de euro a revenit echipei de bucătari din localitatea gazdă – Sulina -, care vor acoperi costurile unor excursii sau tabere la munte pentru elevii premianţi la sfârşitul anului şcolar 2010 – 2011.
Participanţii au fost acompaniaţi de ansambluri artistice dobrogene celebre sau de mult uitate, din Letea, Peceneaga, Mahmudia, Sulina, Jurilovca, Mila 23 și Crişan, care promovează şi valorifică folclorul şi cultura tradiţională specifice Deltei Dunării.
Meşterii atelierului de împletituri de la Mahmudia, dezvoltat în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia “Salvaţi Dunărea şi Delta”, au expus produse tradiţionale confecţionate din stuf şi papură.
Festivalul Gastronomic şi Eco-cultural “D’ale Gurii Dunării”, a reprezentat un minunat prilej pentru promovarea unui comportament responsabil în Delta Dunării şi pentru descoperirea alternativelor economice durabile cu ajutorul tezaurului gastronomic şi folcloric al Deltei.