Duminică, 21 septembrie 2014, începând cu ora 9, Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Păsări „Bălţata Românească” Băcia, Consiliul Local Băcia şi DADR Hunedoara organizează târgul-expoziţie de „Bălţată Românească Băcia”, manifestare ajunsă la ediţia a XIV-a.
Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Păsări „Bălţata Românească” din Băcia, Consiliul Local şi Primăria Băcia, precum şi Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Păsări şi Animale Hunedoara pun umărul la organizarea acestei expoziţii, târgul de la Băcia fiind o emblemă locală, o tradiţie reluată în urmă cu 14 ani şi dusă mai departe de o mână de oameni inimoşi, cu dragoste de animale şi de locul în care vieţuiesc. Şi nu e puţin lucru, dacă ne gândim la problemele cu care se confruntă zootehnia românească, cea mai acută dintre ele fiind scăderea drastică a efectivelor de bovine. "Mă bucur că am reuşit să completăm aproape în totalitate standurile de prezentare, exclusiv cu exemplare de Bălţată românească aparţinând crescătorilor din comuna Băcia. Mai ales că, acum 13 ani, aveam 120 de vaci care mergeau pe păşune... astăzi mai sunt 30-40", spune Sorin Munteanu, Puiu, cum îl ştie toată lumea, preşedintele Asociaţiei „Bălţata Românească” Băcia şi omul care a promis că nu va lăsa această expoziţie să piară.
Cu o pondere de 80 la sută din totalul efectivului de bovine din judeţul Hunedoara, Bălţata românească este rasa pentru care geneticienii şi amelioratorii derulează programe de menţinere a unui nucleu valoros. "Ceea ce vedem aici, la Băcia, nu reprezintă vârful exemplarelor de Bălţată românească din judeţ, dar sunt foarte bune din punct de vedere productiv. Noi avem o rezervă de gene şi exemplare foarte valoroase în gospodăriile populaţiei şi în fermele medii. Însă receptivitatea crescătorilor de la Băcia pentru păstrarea rasei şi entuziasmul lor reprezintă un semnal pozitiv şi asta se vede în expoziţie", ne-a declarat Alexandru Indrea, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Animale şi Păsări Hunedoara.
Asociaţia judeţeană derulează de an buni un parteneriat cu Heifer Internaţional, prin care reuşeşte să pună la dispoziţia crescătorilor de Bălţată cel mai bun material genetic existent în Europa, având sprijinul Semtest-ului din Târgu-Mureş. În condiţiile în care statul nu mai subvenţionează achiziţia de material seminal, intervenţia pe proiecte a Asociaţiei permite tocmai subvenţionarea MSC-ului de Top Europa, la care foarte puţini crescători de BR din Hunedoara ar avea altfel acces.
"Din punct de vedere tehnic, pe noi, organizatorii expoziţiei, ne interesează progresul genetic şi calitatea efectivelor. Ne propunem ca pe viitor să extindem nivelul de reprezentare al expoziţiei de la Băcia de la cel local la zonal, şi chiar judeţean, pentru rasa Bălţată românească. Onest vorbind, cel mai important lucru de anul acesta a fost să organizăm o nouă ediţie, în ciuda dificultăţilor prin care trece zootehnia românească. Dacă ar fi să ne mulţumim cu jmătăţi de măsură, am spune: e bine că am făcut-o. Dar ceea ce ne bucură este că o facem la un nivel care creşte de la an la an, atât din punct de vedere al calităţii biologice a animalelor, cât şi a prezenţei crescători - vizitatori. Iar asta se vede cu ochiul liber la Băcia", mărturiseşte Alexandru Indrea.
30 de participante la ediţia 2013
În ziua de 22 decembrie 2013, 30 de Bălţate de la Băcia (20 de vaci, 3 juninci şi 7 viţele) au defilat prin târgul plin ochi de oamenii veniţi să le vadă. Din punctul nostru de vedere, ca parteneri media ai expoziţiei încă de la prima ediţie, toţi crescătorii care au participat la această ediţie sunt câştigători. Şi-au pregătit văcuţele ca pentru o zi de sărbătoare şi au venit cu ele ca să arate lumii întregi că ştiu cu ce se "mănâncă" zootehnia!
Totuşi, proprietarii celor mai arătoase şi mai productive exemplare au fost recompensate cum se cuvine. Marele Premiu l-a luat Mona, o vacă de 8 ani aparţinând crescătorului Gheorghe Neamţu din Băcia. La categoria vaci, vedetă a fost Bălţata lui Dănilă Horvat, tot din Băcia. Dintre juninci, cea a lui Alexandru Vîtcă din Băcia a fost cea mai apreciată de comisia de bonitare iar viţeaua lui Gheorghe Sabău din Petreni a fost prima la categoria ei.
Faţă de celelalte ediţii, organizatorii au acordat şi 12 premii speciale. Toţi crescătorii au fost recompensaţi cu bani, furaje şi produse veterinare asigurate de sponsori, contravaloarea premiilor fiind mult mai mare decât la ediţia precedentă. Şi noi i-am premiat pe câştigători, cu câte un abonament pentru un an la revista Ferma.