"Agromalim Arad - un eveniment agricol???" - acesta este titlul articolului publicat în revista "Profitul agricol" nr. 36/2013, pagină semnată de domnul Viorel Patrichi. Titlu care, de altfel, ne-a determinat să încercăm să înţelegem de ce a ales publicaţia cu pricina o abordare atât de ridicolă?
Nu ne propunem să facem apologia expoziţiei de la Arad, însă nici nu putem să permitem desfiinţarea unui eveniment la care am participat ca parteneri media şi în cadrul căruia am organizat o conferinţă naţională pentru fermieri, având ca subiect "Ferma de Carne", aceasta fiind şi tematica Agromalim 2013. Stimabilul domn Viorel Patrichi nici de conferinţa noastră n-a prea avut loc în spaţiul expoziţional, generos de altfel.
Poate că ar fi trebuit să tratăm cu ignoranţă acest articol. Poate că nu... Depinde din ce perspectivă privim lucrurile. Şi totuşi, nu putem permite, chiar şi unui coleg de breaslă, să ia în derâdere munca echipei noastre, pe de o parte, şi a fermierilor participanţi la Agromalim, pe de altă parte. Pentru că pur şi simplu nu este în măsură să judece evenimente la care a fost prezent şi nu prea sau animale pe care le-a văzut şi nu prea - şi asta nu pentru că nu ar fi fost în târg. Stimabile, să fii critic e una, să fii pur şi simplu răutăcios şi ranchiunos e alta, însă dezinformarea e cu totul altceva! Ca jurnalist cu state vechi ar trebui să ştii asta foarte bine.
Mai mult, stimabilul domn nu îşi dă cu părerea despre o oarecare expoziţie din ţară, ci de una cu participare internaţională, a patra ca mărime din domeniul agricol (după părerea noastră şi nu numai) şi cea mai importantă ca reprezentare a sectorului zootehnic de anul acesta - fără dubii! Vom vedea ce va fi la IndAgra.
Aşadar, Stimabile, a fost sau nu Agromalim un eveniment agricol?
Citate din "Profitul agricol":
"Expoziţia de animale de la târgul Agromalim din Arad a fost slabă"
"... însă în expoziţie era o singură vacă, speriată"
"s-au mai expus vreo 50 de oi, dar nici aici nu aveai ce vedea"
Stimabile, ai văzut sau nu ai văzut oi în expoziţie? Vaca cea speriată face parte dintr-un eveniment agricol sau nu? Şi pentru cele 50 de oi, care au fost 150 în realitate, cine stabileşte judecata de valoare?
Dar să trecem la numărătoare...
Pentru cei care nu au ajuns anul acesta la Agromalim, precum şi pentru cei care deşi au fost prezenţi, nu au reuşit să vadă tot ce era în expoziţie, în cifre exacte, potrivit datelor înregistrate de organizatori, Agromalim 2013, a arătat astfel:
• 240 expozanţi: 183 din România, 32 din Ungaria, 10 din Italia, 7 din Croaţia, câte 2 din Germania şi Danemarca şi câte 1 firmă din Spania, Polonia, Austria şi Olanda. Aceştia au expus pe 11.600 mp net exterior (plus 15% faţă de anul 2012) şi 1.500 mp net interior. Au fost prezente firme care au expus echipamente, maşini şi utilaje agricole, tractoare, combine, piese de schimb (43 firme), inputuri pentru cultura plantelor, sisteme de creştere a animalelor, echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară, produse agroalimentare şi animale. „După târgurile organizate în zona Bucureştiului, (AgriPlanta, Indagra), Agromalim oferă vizitatorilor, cu ajutorul expozanţilor, cea mai mare suprafaţă de utilaje, maşini agricole, tractoare şi combine”, afirmă Cimi Enache, director de proiect în cadrul Camerei de Comerţ Arad, principalul organizator al târgului.
Expoziţia de animale a reunit 11 crescători de bovine şi 30 de crescători de ovine:
• 10 crescători de bovine de lapte: 21 capete Bălţată Românească, 10 Holstein Friză şi 1 Brună;
• 1 crescător de taurine de carne: 25 capete de taurine din rasele Albastru Belgian, Charolais Culard şi Piemonteză;
• 30 crescători de ovine, din care 8 din Ungaria: 150 capete ovine, atât rase autohtone, cât şi rase de carne.
Crescătorii de ovine din jud. Arad expun, în fiecare an, în 22 de boxe, pe care le împart între membrii celor două asociaţii: „Mioriţa” Chişineu-Criş şi „Păstorul-Crişana”. Regula stabilită de cele două asociaţii, din cauza spaţiului limitat, este că fiecare crescător prezintă câte cinci animale: patru femele şi un mascul.
„Anul acesta, au fost reprezentate toate rasele din judeţul Arad: Ţurcana, Ţigaia de Socodor, Ţigaia de Şimand, inclusiv hibrizi între Ţigaie şi rase de carne. Am avut invitat şi un crescător din Caraş, cu rasa Raţcă şi câţiva crescători din Ungaria. Sunt crescători care vin în fiecare an, cum e Traian Ţăran, care a luat premiul I pe ţară anul trecut la Bucureşti cu Ţigaia de Şimand, pentru că la omul ăla chiar ai ce vedea, dar anul acesta au fost câţiva care au vrut să vândă oi şi au venit să îşi arate animalele şi au şi vândut”, ne-a spus Ioan Branga, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Mioriţa” Chişineu-Criş.
„Pentru o expoziţie agricolă, cum e la Arad, cu utilaje, bovine, ovine, cai, de toate, nu sunt puţine animale. Unde este o expoziţie numai de ovine, este altceva. Eu am avut în fiecare an animale, numai anul acesta nu. Am mai invitat şi alţi crescători. Trebuie să dăm ocazia fiecăruia dintre crescătorii noştri să îşi expună animalele. Un singur crescător din asociaţia noastră a hotărât, în ultimul moment, să nu mai vină, din cauză că anul acesta n-am reuşit să acoperim boxele şi nu a vrut să vină cu animalele în ploaie”, ne-a spus Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine „Păstorul-Crişana”.
Aşadar, Stimabile, a fost sau nu Agromalim un eveniment agricol?
"O dezbatere fără fermieri". Şi totuşi...
Cu un intertitlu categoric, care nu mai lasă loc de interpretări, Stimabilul Viorel Patrichi acordă un spaţiu generos în pagină, cam două treimi, conferinţei organizate de revista Ferma. Mulţumim pentru interes, dar care e interesul de fapt? Desfiinţezi din start un eveniment la care ai participat la fel cum probabil ai numărat şi animalele din târg, adică pe sărite, după care, negru pe alb, recunoşti că au fost prezenţi în sală "peste 100 de fermieri", care "au reproşat lacunele existente în legislaţia zootehniei" şi care "au sărit ca arşi" (am exemplificat cu citate din "Profitul agricol").
Stimabile, au fost sau nu au fost fermeri la simpozionul Ferma? A fost o dezbatere sau n-a fost? Aşa, pentru cultura generală, la conferinţa "Ferma de Carne" am înregistrat în total peste 250 de fermieri. Iar domnul Vasile Pachiţanu nu a fost singurul venit din lumea "văcarilor". Dacă aţi fi rămas până la a doua parte a conferinţei, când am vizionat câteva reportaje video realizate de redactorii Ferma şi s-a discutat cu proprietarii fermelor respective, prezenţi şi ei în sală, poate că nu v-ar mai fi dat mâna, Stimabile, să criticaţi ceva ce n-aţi văzut sau n-aţi înţeles. Vă punem la dispoziţie, dacă vă interesează, pentru o minimă documentare, filmarea de la conferinţă şi fotografii relevante. Deşi era mai simplu să ne fi întrebat direct, la faţa locului.
Domnule Viorel Patrichi, cu tot respectul, dacă ar fi citit articolul pe care l-aţi scris, până şi maestrul Caragiale ar fi reconsiderat "O scrisoare pierdută"! Discursul lui Nae Caţavencu păleşte în faţa acestei înverşunări de a demonta munca unor oameni şi, până la urmă, de a te încurca în propria-ţi intrigă. Da, rămânând în context, poţi să spui că ai jucat un rol, că ai fost "cetăţeanul turmentat" şi atunci înţelegem mai bine problema cu numărătoarea şi cu atitudinea faţă de munca noastră. Nu credem, Stimabile, că aţi avut vreun alt interes... Sau ne înşelăm?
Nu ştim motivele pentru care Stimabilul Viorel Patrichi a încercat să arunce în derizoriu un eveniment agricol, dar nu putem să nu ne întrebăm cum a reuşit o publicaţie cât de cât respectată pe plan naţional să se coboare la un asemenea nivel? Redactorii Ferma au muncit toată vara, au filmat, am organizat conferinţa de la Agromalim exclusiv pe cheltuiala noastră, am început dezbaterea cu o prezentare video şi am încheiat-o cu discuţii între fermieri. Nu am organizat acest eveniment pentru "Profitul agricol", ci pentru fermieri. Unul dacă ar fi fost în sală, pentru unul ţineam conferinţa! Dar tu, un ziarist ca şi noi, cum îţi permiţi să ignori eforturile unor crescători de animale şi să judeci munca noastră? Vorba "Cetăţeanului" cu pricina, dacă te-ai întrebat vreodată "eu cu cine votez", îţi facem o recomandare... Ce-ar fi să votezi cu deontologia profesională?
Campania de desfiinţare a expoziţiilor de agricultură a pornit mai demult în revista "Profitul agricol", cu subtilităţi sau alocări generoase de spaţiu, cum este articolul la care facem referire. Cum sunt, cum nu sunt, bine că avem expoziţii agricole, spunem noi. Să le încurajăm să existe şi să se dezvolte. Redacţia Ferma a ales să mediatizeze şi să sprijine aceste evenimente, ca parteneri media. Participăm la majoritatea expoziţiilor naţionale, zonale şi la multe dintre cele locale, unde distribuim reviste şi ne documentăm despre realitatea din teren. Toate acestea înseamnă un efort uman şi material. Dar care, într-o bună măsură, ne asigură notorietatea pe piaţă. Este o politică de marketing.
În schimb, alţii nu pot sau nu vor să participe la expoziţii şi atunci încearcă să devină cunoscuţi prin altceva. Cum? De pildă, să lovească într-un eveniment organizat de alţii. Poate pe principiul că cei cu gura mare se fac mai bine ascultaţi. Uneori poate e justificată o asemenea abordare. Însă în cazul de faţă, e fără scrupule, fără documentare, fără discernământ... O adevărată dovadă de bărbăţie, Venerabile!
Am alocat deja prea mult spaţiu unui demers ce s-a vrut jurnalistic, al Stimabilului redactor de la "Profitul agricol" care a căzut el însuşi în derizoriu, după ce a încercat să ridiculizeze un eveniment despre care, evident, nu ştia mare lucru. Ce păcat!
Cu respect pentru fermierii participanţi la Agromalim 2013 şi la conferinţa "Ferma de Carne",
Redacţia FERMA