Recent încheiatele ediţii INDAGRA, ALIMENTA, EXPO DRINK&WINE şi ALL PACK, desfăşurate la ROMEXPO au înregistrat un nou record: peste 50.000 de vizitatori, 600 de firme participante din 30 de tări, peste 22 de conferinţe şi seminarii, zeci de concursuri şi ateliere de mesteşugărit.
“Agricultura românească, cu toate problemele pe care le-a avut, cred că s-a dezvoltat foarte mult în ultimul timp, în primul rând datorită faptului că România este un stat membru al Uniunii Europene, având acces la fonduri europene deosebit de importante, care în anul 2012, un an extrem de greu pentru agricultură, şi-au făcut simţită prezenţa”, a declarat Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
“Dincolo de subvenţii şi susţinerea financiară pentru dezvoltarea agriculturii cred ca oportunităţile de piaţă existente în momentul de faţă ar trebui să dea speranţa fermierilor, fiindcă atât în Uniunea Europeană, cât şi la nivel internaţional exista un potenţial important, cererea de produse alimentare este în creştere şi cred ca agricultorii organizaţi ar trebui să profite mai mult decât au făcut-o până acum de aceste oportunităţi”, a declarat Comisarul European pentru Agricultură, Dacian Ciolos.
Târgul INDAGRA, organizat în parteneriat cu Camerele de Comerţ şi Industrie din România şi desfăşurat sub înalt patronajul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a găzduit la ediţia din acest an peste 400 de firme, din 22 de ţări: Austria, Belgia, Bulgăria, China, Coreea (Sud), Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Republica Moldova, Olanda, Polonia, Cehia, Serbia, Spania, Turcia, Ungaria şi România, suprafaţa închiriata însumând arealul a 6 pavilioane Romexpo, precum şi toate platformele exterioare, respectiv 30.000 mp.
Evenimentele conexe desfăşurate la ediţia din acest an au fost:
• Forum-urile, seminariile şi concursurile organizate de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, evenimente ce au punctat: necesitatea dezvoltării cercetării şi inovării în sectorul agricol, implementarea de noi tehnologii, combaterea efectelor schimbărilor climatice, obţinerea de informaţii reale de la marii producători agricoli. De asemenea, au fost propuse măsuri care să ducă la creşterea transparenţei şi la regularizarea pieţelor agricole prin consolidarea sistemului de informaţii al pieţelor lansat cu ocazia reuniunii G20 în 2011.
• Concursul Naţional de Taurine "Miss Văcuţa" - câştigatoarea din acest an a titlului fiind un reuşit exemplar din rasa Holstein, provenit de la ferma Agrimat Matca din Galaţi, cu producţie anuală de 10.000 l lapte. Deşi un astfel de exemplar nu este disponibil spre vânzare, valoarea acestuia poate depăşi cu uşurinţa 20,000 de euro. În cadrul concursului au participat peste 80 de exemplare din nouă rase “Concursul din acest an a adus un plus de valoare faţă de ediţiile precedente prin calitatea materialului genetic şi prin înscrierea în cărţile de rasă”, a spus Gheorghe Neaţa, Director General al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Holstein România.
• Salonul de Păsări Rare organizat de către Uniunea Crescătorilor de Păsări din România.
• Expoziţia celor mai valoroase rase de ovine, caprine, cabaline şi bovine, prezentate de către Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie.
De asemenea, peste 200 de companii din 19 ţări au expus în Pavilionul Central pe o suprafaţă totală de 8.000 mp în cadrul ALIMENTA - Târg Internaţional pentru industria alimentară, ALL PACK - Târg Internaţional pentru ambalaje, materiale, maşini şi echipamente specifice şi EXPO DRINK&WINE - Târg de vinuri şi băuturi alcoolice, completând tematica INDAGRA şi oferind astfel, cadrul ideal de ofertare, negociere şi contractare dintre cele mai mari companii şi publicul specialist.