Evenimentul - lider mondial pentru profesioniştii din zootehnie!
Idei inovatoare - utilaje şi echipamente premiate
EuroTier 2012 - Inovatii premiate. Medalii de Argint
La EuroTier se prezinta inovatii si se lanseaza trenduri in zootehnie. Acesta este un factor important care, printre altele, contribuie in mod constant la cresterea numarului de expozanti.
Din ce in ce mai multi producatori si furnizori de utilaje si echipamente destinate cresterii animalelor considera EuroTier ca fiind locul ideal in care isi pot face cunoscute inovatiile si cele mai avansate tehnologii.
Anul acesta la EuroTier au fost depuse spre evaluare peste 300 de inovaţii: 5 dintre acestea au fost premiate cu medalia de aur, iar 19 dintre ele au câştigat medalia de argint, demonstrând astfel puterea inovativă a sectorului zootehnic. Mult ravnitele premii au fost acordate de catre o comisie impartiala, formata din experti internationali.
MEDALII DE ARGINT
AQUA BOARD
BIORET AGRI Logette Confort, Franţa, Hala 13, Stand Nr. F02
Elasticitatea cauciucului şi flexibilitatea apei sunt combinate în sistemul AQUA BOARD pentru creşterea comfortului animalelor. Pentru vaci se utilizeaza saltele din cauciuc umplute cu apă, plasate în zona pieptului. Acestea cresc comfortul şi asigură aşezarea animalelor în pozitie naturală.
Anta® Phyt BLT
Dr. Eckel GmbH, Germania, Hala 16, Stand Nr. D20
Anta® Phyt BLT este un aditiv pentru hrana animalelor creat pe baza substanţelor brute de origine vegetală. Produsul a fost supus unei proceduri de autorizare elaborate şi pe baza acţiunii sale cu spectru larg s-au văzut efectele asupra dezvoltării de germeni nedoriti. Prin urmare, produsul reprezintă un pas important spre reducerea utilizării de medicamente (antibiotice).
Anta® Phyt BLT nu se adresează doar sectorului avicol, el având efecte suplimentare şi în cazul rumegătoarelor, în privinţa producerii de metan.
Automatic Dung Belt Control
Big Dutchman International GmbH, Germania, Hala 9, Stand Nr. C24
Comanda Automată a Benzii pentru Dejecţii
Banda pentru dejecţii nu rulează constant când este încărcată inegal. Este necesar să se corecteze pretensionarea, pentru că atunci când banda freacă ghidajele, pagubele cauzate pot duce la ruperea benzii pentru dejecţii. În sistemele moderne de exploatare (grupuri mici, voliere) benzile pot fi reparate sau înlocuite cu cheltuieli considerabile. În practică, în situaţia în care nu funcţionează constant, banda pentru dejecţii se poate ajusta manual prin intermediul unui şurub. Acest lucru este frecvent uitat, producand daune. Încărcarea neuniformă a benzilor pentru dejecţii a crescut în general în cadrul noilor sisteme de exploatare pentru găinile ouătoare. Procedura de corectare automată este cu siguranţă nouă şi reprezintă un progres evident. Ca urmare, riscul de deteriorare poate fi redus semnificativ.
Batch - Schauer Dryfeed Holding Hopper
Schauer Agrotronic GmbH, Austria, Hala 12, Stand Nr. E35
Reprezintă un sistem de optimizare a transportoarelor pentru furaj uscat în adapost. La transportoarele cu noduri (cu cablu sau cu lanţ), conducta poate fi umplută maxim 50%. Dacă ramura de retur a trasnportorului nu este introdusă într-un buncăr de colectare rezultă o supraîncarcare a ramurii active şi o întindere foarte mare a transportorului.
Sistemul prezentat realizează umplerea transportorului cu noduri prin intermediul unui transportor elicoidal. Acesta nu descarcă dacă în transportorul cu noduri există material nedistribuit.
BigFarmNet Health Monitoring
Big Dutchman Pig Equipment GmbH, Germania, Hala 11, Stand Nr. D21
BigFarmNet - Monitorizarea stării de sanatate
Instrumentul de software serveşte la monitorizarea stării de sănătate a scroafelor cazate în grup, cu staţie de furajare computerizată. Software-ul înregistrează frecvenţa de timp şi de câte ori scroafele vizitează staţia, pentru fiecare individ în parte, pentru o zi sau pe o perioadă mai lungă de timp. Evaluarea dintre evenimentele de zi cu zi se efectuează în ceea ce priveşte întregul grup de animale. Abateri puternice pentru fiecare individ, indică o problemă de sănatate a scroafelor sau întoarcerea la estru. Prin intermediul unui raport cu privire la scoafele respective, fermierul este ajutat în monitorizarea animalelor şi a managementului fermei.
Realizat împreună cu Justus-Liebig-Universität Gießen - Institutul pentru Creşterea animalelor şi Genetica animalelor de companie, Gießen
DeLaval Barn System Controller BSC
DeLaval International AB, Suedia, Hala 27, Stand Nr. H34
Sistem de Control al Grajdului (BSC)
BSC este o soluție cu sistem integrat şi interactiv de monitorizare holistică, precum şi pentru controlul şi reglementarea consumatorilor electrici din grajd, cum ar fi plase paravânt, ventilatoare, plugurile de îndepărtare a gunoiului de grajd şi iluminatatoarele. Acum cu un singur sistem - accesibil prin intermediul internetului - toți acești factori pot fi controlaţi manual sau automat, nu doar prin cicluri de timp sau programare, dar şi în funcţie de o gamă largă de semnale şi senzori, cum ar fi de exemplu: parametri climatici ai grajdului, intensitate de iluminat, consumatori de tip motor, etc. În plus, factorii individuali pot fi coordonaţi cu toţi ceilalţi factori pentru cicluri de proces optimizate sau conectate. Dezvoltarea esenţială şi de perspectivă a BSC la un sistem de monitorizare, control şi sistem de reglare pentru alăturarea unor sisteme individuale de a produce cicluri holistice optimizate în tot procesul global coordonat face posibilă reducerea costurilor, reducerea utilizării energiei şi a resurselor, facilitează munca, optimizează şi păstrează condiţiile optime pentru animale.
Designer Proteins
European Protein A/S, Danemarca, Hala 14, Stand Nr. F53
Designer Proteins reprezintă o nouă abordare privind optimizarea aminoacizilor şi a administrării fosforului. Prin dezvoltarea acestui de nou supliment nutritiv se obtin rezultate îmbunătăţite în creşterea animalelor şi în balanţa ecologică a fermei.
Düsser Rooting Tower
Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen, Germania, Hala 26, Stand Nr. A05b
Düsser Rooting Tower este un dispozitiv de hrănire a porcilor cu materiale fibroase (paie, fân, siloz, etc.), caracterul inovativ constând în forma structurală a acestuia. Animalele scot materialul prin parte inferioară, fiind obligate să fie active, fiind astfel mai apropiate de comportamentul lor natural.
Farm Power Manager
Big Dutchman International GmbH, Germania, Hala 9, Stand nr. C24
împreună cu Big Dutchman Pig Equipment GmbH, Germania, Hala 11, Stand Nr. D21
Farm Power Manager
Este un sistem software pentru monitorizarea şi coordonarea consumului de energie în fermele de animale care ajută totodată la analiza costurilor şi previzionarea consumului. Datele măsurate sau nominale de performanţă ale consumatorilor electrici sunt furnizate de computere care le direcţionează în retea, la un sistem central, unde pot fi analizate pentru a se găsi răspuns la o multitudine de întrebări. Schimbul de date este susţinut pe baza normativului ISO, "ISOagriNET".
GEA DairyProView: Software process representation on dairy farms
GEA Farm Technologies GmbH, Germania, Hala 27, Stand Nr. D35
Acest software reprezintă un mijloc de control al procesului de producţie la fermele de vaci de lapte. El serveşte la monitorizarea şi controlul tuturor zonelor şi proceselor de lucru din cadrul fermei, permiţând astfel reprezentarea tuturor operaţiunilor legate de animale, cum ar fi libera deplasare, procese sau locul de mişcare şi funcţionalitatea tehnică în timp real. Fluxurile operative de lucru pentru manager şi personalul de muls po fi astfel optimizate.
Galli-Luxmeter
Hato BV Agricultural Lighting, Olanda, Hala 9, Stand Nr. C18a
Capacitatea de a vedea a păsărilor diferă de cea umană. Ochiul umam percepe intensitatea luminoasă diferit, în funcţie de lungimea de undă specifică. La lungimi de unda mici (albastru ultaviolet) sensibilitatea la lumină a păsărilor este de câteva ori mai mare decăt cea umană.
Galli-Luxmeter este un dispozitiv de măsurare a intensităţii luminoase pentru a optimiza şi adapta lumina la condiţii optime pentru confortul păsărilor.
Haptoglobin Test
Frim Tec GmbH, Germania, Hala 27, Stand Nr. G45
Haptoglobin Test este un aparat care determină automat cantitatea de haptoglobină, care reprezintă un indicator al oricărui tip de reacţie inflamatoare.
Aparatul utilizează metoda ELISA şi determină parametrii laptelui în mod direct, astfel că se poate efectua rapid un test de diagnosticare, dacă este cazul.
Interface for automated and safe data exchange
CLAAS Agrosystems KGaA mbH & Co. KG, Germania, Hala 26, Stand Nr. D21
Interfaţă automată de schimb de date între fermieri şi partenerii externi beneficiari. Datele şi performanţele privind animalele sunt transferate în mod automat în ambele direcţii. Recomandările privind acţiunile de organizare în fermă sunt disponibile pentru fermier imediat după transmitrea datelor.
Polydress ®O2 Barrier 2 in 1
RKW SE, Germania, Hala 23, Stand Nr. F14
Polydress O2 Barrier 2 in 1 este o folie pentru însilozare, formată din două straturi distincte care se aplică împreună şi formează un sistem unitar, reducând foarte mult probabilitatea de contact cu aerul (la însilozare).
SowCheck oestrus detection system
Big Dutchman Pig Equipment GmbH, Germania, Hala 11, Stand Nr. D21
SowCheck - sitemul de detectare a estrului la scroafe
Această inovaţie face posibilă identificarea scroafelor în călduri, cazate în grup, cu staţie de furajare computerizată. Estrul este declanşat la scroafe prin intermediul unor nivele diferite de percepţie (psihic, olfactiv, acustic, optic). Scroafele în călduri care sunt la estru sunt selectate apoi prin intermediul staţiei de furajare computerizată. Rezultatul obţinut furnizează fermierului un ajutor în gestionarea animaleleor, păstrând un numar de scroafe optim în efectiv. In combinaţie cu dispozitivul cu ultrasunete Sono Check, acest sistem de detectare se constituie ca întreg.
Verti-Mix self-propelled machine with removable cutting unit
B. Strautmann & Söhne GmbH u. Co. KG, Germania, Hala 27, Stand Nr. E16
Verti-Mix reprezintă un nou concept pentru preluarea silozului la remorcile amestecătoare autopropulsate. Noul sistem implementează avantajele sistemului de tăiere cu cuţit a silozului în comparaţie cu sistemul de preluare cu freză.
Prin acest concept nou, materialul este preluat fără o acţiune prea agresivă şi transmis la banda transportoare care îl duce în cuva de amestecare făra să fie tocat suplimentar de freză, fiind păstrate în condiţii mai bune proprietăţile nutritive.
iVET Birth Monitor
iVET, Germania, Hala 27, Stand Nr. D11
iVET Monitorul fătării este un dispozitiv format dintr-un emiţător şi un receptor. Este uşor de curăţat şi dezinfectat şi se plasează în vaginul vacilor. În momentul în care începe fătarea, un senzor este presat de sacul amniotic şi de viţelul din el. Schimbarea poziţiei este înregistrată şi un semnal - care poate fi mesaj vocal sau scris - este trimis către două numere de telefon mobil predefinite.
iVET monitorizează în plus şi temperatura animalului. De la transmiterea semnalului până la fătare este suficient timp pentru un control optic sau vaginal şi pentru a determina poziţia viţelului, astfel încât, la nevoie, să poată fi chemat un medic veterinar.
Acest sistem reduce mortalitatea la fătare, evită dificultăţile de identificare şi bolile ce pot apărea din fătări nesupravegheate.