Asociaţiile de ovine şi caprine şi-au regândit programul reuniunilor şi al evenimentelor anuale. Crescătorii au decis ca în acest an manifestările tradiţionale specifice oieritului, sărbătorile câmpeneşti şi expoziţiile de animale să marcheze sfârşitul verii pastorale.
Boxe cu animale, premii pentru crescători, burse de ovine, schimburi de reproducători, contacte comerciale pentru vânzarea ovinelor dar şi pentru achiziţia de inputuri, produse tradiţionale de stână: diferite sortimente de brânzeturi, pastramă şi sloi de oaie, preparate ciobăneşti servite la cald (balmoş, tocăniţă de oaie, bulz ciobănesc) - sunt doar câteva dintre “ingredientele” unei reuniuni reuşite a oierilor.
Festivalul oierilor “Ovis-Banatim”
Pe 15 septembrie a.c., Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine “Ovis-Banatim” Timiş a organizat, pentru al şaselea an consecutiv, Festivalul Oierilor, desfăşurat în spaţiul Expoziţional al USAMVB Timişoara. Şi cum animalele au fost principala atracţie a evenimentului, crescătorii de ovine s-au întrecut în a expune frumuseţea varietăţilor de Ţurcană, o prezenţă obişnuită a expoziţiilor de ovine din România.
Asociaţia Ovis-Banatim reuneşte circa 786 de membri, cu un efectiv de peste 273 mii de oi mame şi alte câteva zeci de mii de berbeci şi tineret de an curent, după cum ne-a spus Felician Negruţ, preşedintele asociaţiei.
“Mioriţa” de Timiş, la Ana Lugojana
Tot în judeţul Timiş, dar în localitatea Lugoj, şi-a ţinut Expoziţia anuală şi Asociaţia “Ovitim-Mioriţa” din localitatea Coşteiu. “Am hotărât ca ziua de 26 octombrie - de Sfântul Dumitru - să devină tradiţie în organizarea acestei expoziţii. Pe viitor, sperăm ca aici, la Lugoj, să ne unim forţele toate cele trei asociaţii din Timiş şi să facem o expoziţie judeţeană ”, ne-a declarat Gheorghe Mihăescu, preşedintele Asociaţiei. “Ovitim-Mioriţa” grupează 660 de membri cu 170 mii de animale, concentrate în partea de Nord-Est a judeţului.
Detalii despre animalele expuse şi expozanţi puteţi citi în revista Ferma, numărul de noiembrie 2012.