La începutul acestei luni, Guvernul României a adoptat Hotărârea nr. 547/2017 privind reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, instituţie de drept public organizată ca instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti".
În actul normativ de reorganizare se menţionează în mod expres faptul că SCDL Buzău administrează în prezent suprafaţa de teren de 136,60 ha din domeniul public al statului, indispensabilă activităţii de cercetare-dezvoltare-inovare şi multiplicării materialului biologic. Pentru realizarea unor proiecte şi lucrări în domeniul agricol, staţiunea se poate asocia cu alte unităţi de cercetare-dezvoltare de interes public şi privat, cu instituţii de învăţământ acreditate şi cu operatori economici din ţară şi din străinătate, cu avizul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti".
Finanţarea activităţii SCDL Buzău se realizează din venituri proprii şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul ASAS.
De asemenea, poate beneficia prin alocare directă de fonduri din bugetul MADR, prin bugetul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Şişeşti", pentru proiecte de interes naţional strategic de lungă durată şi pentru conservarea şi valorificarea resurselor genetice vegetale şi animale. Personalul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău reorganizate se preia de noua unitate fără concurs; numărul maxim de posturi aprobat fiind de 151.
„Sincer, nu credeam că o să se întâmple această minune! A fost un eveniment neaşteptat pentru noi că pentru prima dată un ministru al Agriculturii în funcţie a vizitat unitatea, chiar în anul în care a împlinit 60 de ani de la înfiinţare, şi că a avut răbdare să asculte istoricul, realizările şi necazurile noastre. I-am prezentat o radiografie a acestei unităţi şi a promis că în timp o săptămână se va ocupa pentru emiterea HG de funcţionare. Şi iată că s-a ţinut de cuvânt; nu mi-a venit să cred, dar s-a realizat! Noi aveam o hotărâre de guvern, dar care nu mai corespundea şi nu era în acord cu legea finanţelor şi legea cercetării. Când solicitam finanţare ni se spunea că nu se poate pentru că legea de funcţionare nu permite acest lucru. Or, din noul act normativ se vede foarte clar că staţiunea este o instituţie din domeniul public şi poate fi finanţată de la bugetul de stat. Acuma mai rămâne se se facă şi pasul al doilea, cel cu finanţarea. Avem o întâlnire programată pe 28 august cu domnul ministru la Ministerul Agriculturii şi sper să se concretizeze prin semnarea unor documente, în stabilirea unor modele de finanţare a cercetării legumicole buzoiene”, şi-a exprimat optimismul şi bucuria Costel Vînătoru, omul de ştiinţă care a depus mult suflet pentru revitalizarea cercetării legumicole buzoiene.
„Experimentala”, în competiţiile pentru proiecte de cercetare
Şeful Laboratorului de Genetică, Ameliorare şi Conservarea Biodiversităţii al Staţiuniide Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a ţinut să precizeze: “Este un act de naştere, de renaştere a staţiunii, aşteptat de foarte mult timp, cam de prin anul 2009. Această hotărâre statuează patrimoniul unităţii - funciar şi nu numai - în domeniul public al statului; iar noi avem misiunea clară de a face cercetare. Fără această hotărâre de guvern nu puteam participa la competiţii pentru proiecte de cercetare, fie naţionale, fie europene, chiar dacă se lansau, întrucât nu eram eligibili pentru că nu aveam o hotărâre de guvern actualizată şi armonizată cu cerinţele prevăzute în acest gen de competiţii”.