Adama
Vinasa Rompak

Sărbători creştine în perioada 9 – 15 iunie. Rusaliile

Publicat: 08 iunie 2014 - 20:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi.

9     L     †     Lunea Sfântului Duh; Sfântul Chiril al Alexandriei
10     M         Sfântul Mucenic Timotei, episcopul Prusei
11     M         Sfântul Apostol Vartolomeu; Sfântul Luca al Crimeii     Hărţi
12     J          Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare
13     V         Sfânta Mucenica Achilina     Hărţi
14     S         Sfântul Proroc Elisei
15     D         Sfântul Proroc Amos - Ap. Evrei XI, 33-40XII, 1-2Ev. Matei X, 32-3537-38XIX, 27-30glas 8, voscr. 1
Duminica Tuturor Sfinţilor - Ap. Evrei XI, 33-40XII, 1-2Ev. Matei X, 32-3537-38XIX, 27-30glas 8, voscr. 1

Lunea Sfântului Duh
În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indica Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: "Intru această zi, prăznuim pe însuşi Preasfântul şi de viaţă făcătorul şi intru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu...". Însă, în calendarele româneşti această zi este trecută că sărbătoare a Sfintei Treimi. Se pare că această denumire a fost dată sub influenţa catolică. La catolici, Sfânta Treime e sărbătorită în prima Duminică după Rusalii. În calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe, Lunea de după Rusalii este numită Lunea Sfântului Duh, ca în Penticostar.

La sinodul II ecumenic, ţinut în anul 381 la Constantinopol, a fost respinsă învăţătura lui Macedonie, care afirmă că Sfântul Duh este o "creatură". Aici s-au alcătuit celelalte articole din Crez şi s-a mărturisit că Sfântul Duh purcede din Tatăl şi "este împreună cu Tatăl şi cu Fiul închinat şi mărit".

Rusaliile - Obiceiuri de Rusalii
Duminica Rusaliilor sau Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, mai este numită şi Duminica Cincizecimii, pentru că acest eveniment a avut loc la cincizeci de zile de la Învierea lui Hristos. În această zi, după terminarea slujbei religioase, preotul iese cu credincioşii în câmp pentru a sfinţi apa folosită la stropitul semănaturilor, iar oamenii împodobesc mormintele cu flori şi frunze verzi.

Ce sunt Rusaliile?
Rusaliile sunt cunoscute sub nume diferite: iele, zâne, şoimane, milostive, doamne, imparatesele-vazduhului, ursoaice, etc. Rusaliile erau respectate, dar nu îndrăgite pentru că aduceau tot felul de boli.
Oamenii nu ştiu câte sunt şi nu le spun pe nume, că nu cumva să le supere. Rusaliile umblă îmbrăcate în alb, dansează în văzduh şi cauta locuri neumblate. Locurile unde au jucat, rămân arse şi neroditoare.
Din unele legende aflăm că Rusaliile răpesc din când în când un tânăr frumos ca să joace cu el. Când este eliberat, tânărul nu are voie să le descopere altora cântecele lor şi nici să le mărturisească semenilor ce a văzut. În caz contrar, sunt pedepsiţi cu moarte sau paralizie.
Nu scăpau de pedeapsa nici cei care nu respectau timpul lor - sâmbătă dinaintea Duminicii Pogorârii Sfântului Duh până luni după-amiaza din săptămâna a doua de după Rusalii. Pentru a apăra gospodăria de invazia Rusaliilor, oamenii obişnuiesc şi astăzi, în virtutea tradiţiei, să arboreze la porţi, în foişoare, pe gânguri sau la intrările în case, ramuri verzi de tei, planta considerată a avea proprietăţi apotropaice.

Leacuri pentru cei atinşi de Rusalii
Leacul cel mai folosit pentru cei atinşi de Rusalii, era jocul căluşarilor. Se mai foloseau şi usturoiul şi pelinul.
În cinstea Duminicii Rusaliilor, flăcăii aduceau din păduri frunze de tei. Ele erau binecuvântate în biserică şi apoi erau puse la icoane. Există credinţa că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor.

Bătrânele culeg acum plantele cu puteri tămăduitoare, căci se crede că numai până la Sânziene au puteri vindecătoare. Sursă: CrestinOrtodox.ro

Vizualizat: 997 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

21 noiembrie 2024 - 19:55

Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.

Târg de Sfinții Mihail și Gavril în curtea MADR

Târg de Sfinții Mihail și Gavril în curtea MADR

05 noiembrie 2024 - 19:00

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în perioada 07-09 noiembrie 2024 „Târgul de Sfinții Mihail și Gavril”. Organizat cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, evenimentul reprezintă o oportunitate pentru producătorii și procesatorii români de a-și promova produsele agroalimentare, dar și un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la proveniența și modul de preparare al produselor.

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători animale!

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători animale!

31 octombrie 2024 - 12:25

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are un mesaj important pentru fermieri, crescători de animale. APIA participă la Târgului Internațional INDAGRA - ediția 2024, reprezentanții agenției pot discuta cu fermierii, crescătorii de animale interesați de informații despre subvenții.

Proiect finanțat de GAL: Film în sat!

Proiect finanțat de GAL: Film în sat!

19 octombrie 2024 - 08:27

Murighiol este capitala cinematografiei din România în perioada 19-20 octombrie 2024, când stadionul localității  găzduiește Festivalul de Film de artă Murighiol – Film în sat.

Târg 100% românesc! Micii și marii crescători de păsări în curtea MADR!

Târg 100% românesc! Micii și marii crescători de păsări în curtea MADR!

16 octombrie 2024 - 19:43

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizează, în premieră, în perioada 18-20 octombrie 2024, în intervalul 09.00-19.00, un târg dedicat promovării și încurajării consumului de carne de pasăre, provenită din fermele românești.

Premiile pentru inovare VINITECH SIFEL. Lista premiilor 2024

Premiile pentru inovare VINITECH SIFEL. Lista premiilor 2024

14 octombrie 2024 - 16:40

Cu doar câteva săptămâni înainte de Târgul internațional de vinuri, fructe și legume (26-28 noiembrie), juriul de experți de la Vinitech-Sifel Innovation Awards a anunțat noile premii 2024. 79 de dosare au fost evaluate în acest an.

„Ziua Produselor Agroalimentare Românești” - celebrată între 10-12 octombrie în curtea MADR

„Ziua Produselor Agroalimentare Românești” - celebrată între 10-12 octombrie în curtea MADR

08 octombrie 2024 - 16:30

La fel ca în anii precedenți, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va sărbători în 10 octombrie 2024 „Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești” prin organizarea de târguri și evenimente, la nivel național. 

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

17 septembrie 2024 - 06:16

Evenimentul emblematic al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, ZIUA PORUMBULUI OREZU a avut loc miercuri, 11 septembrie 2024, la ferma domnului Nicolae SITARU, unul dintre fondatorii Forumului APPR.

Coborâtul oilor ținut astăzi fără oi!

Coborâtul oilor ținut astăzi fără oi!

08 septembrie 2024 - 19:02

Festivalul Folcloric Pastoral "Coborâtul oilor" de la Loman s-a desfăşurat duminică în absenţa ovinelor, în contextul apariţiei Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în România.

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

05 septembrie 2024 - 19:29

Pe 15 septembrie 2024, se desfășoară prima ediție a Festivalului European al Bivolului în Țara Lăpușului, satul Suciu de Jos.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii