Cu doar câteva săptămâni înainte de Târgul internațional de vinuri, fructe și legume (26-28 noiembrie), juriul de experți de la Vinitech-Sifel Innovation Awards a anunțat noile premii 2024. 79 de dosare au fost evaluate în acest an.
TROFEE DE AUR
Categorie: Culturi
INFACO
81140 Cahuzac sur Vère
Sistemul de siguranță Contactless montat pe foarfecele de tăiat F3020 de la INFACO face din acesta primul foarfece de tăiat din lume echipat cu un sistem de siguranță Contactless. O bulă de siguranță invizibilă în jurul capului de tăiere protejează degetele utilizatorului și previne accidentele. Un receptor este amplasat pe foarfeca de tuns iar un transmițător purtat pe mâna opusă este tot ceea ce este necesar pentru a fi protejat.
TEHNOLOGII NAIO
31750 Escalquens
Autonomie augmentată
Autonomia augmentată este un mod de funcționare autonom pentru roboții din gamă. Acest mod, care este certificat CE, permite utilizatorului robotului să părăsească via fără a fi nevoit să supravegheze robotul. O serie de dispozitive mecanice de siguranță și de geofencing (bariere virtuale) asigură funcționarea sistemului de siguranță. Un sistem de detectare a intruziunii pe rândul de viță de vie a fost patentat pentru TED Vine Straddler. Autonomia augmentată a roboților TED și JO (în vie) asigură funcționarea în condiții de siguranță, cu un angajament din partea producătorului, fără ca utilizatorul să fie nevoit să semneze o clauză de exonerare de răspundere.
Categorie: Transformare
PARSEC SRL
50019 Sesto Fiorentino, Italia
ADCML
ADCML: Analiza și controlul fermentațiilor malolactice utilizând măsurarea fină a CO2.
În 2023, PARSEC a realizat prima analiză directă a cineticii malolactice în cuvă (ADCML) prin îmbunătățirea rezoluției analizei CO2 produse de un factor de 1000, pentru a măsura 1/10 mg/l de acid malic degradat și a oferi astfel un mijloc eficient de control al FML. Această tehnologie precisă, care analizează în permanență întregul volum al cuvei, depășește informațiile furnizate de practicile tradiționale (cromatografie pe hârtie), indicând în permanență cinetica degradării acidului malic pe parcursul FML.
PARSEC va prezenta inovația sa revoluționară la cel de-al 45-lea Congres OIV de la Dijon.
MAUBRAC
33450 Saint-Loubès
Ocupând un spațiu minim pe linia de ambalare, robotul DISPO izolează un lot de șase sticle, care sunt înclinate cap-coadă. Camera, asistată de inteligență artificială, poziționează etichetele și, în final, operatorul, folosind un dispozitiv de prindere cu ventuze, ambalează sticlele. Datorită acestei mașini, operatorul va putea lucra mai repede și cu mai puțin efort.
TROFEE DE ARGINT
Categorie: Culturi
BIOSCOUT
New South Wales, 2204, Australia
SporeScout
SporeScout este o capcană automată pentru spori fungici care prelevează probe de aer 24 de ore din 24, 7 zile din 7, permițând detectarea mult mai rapidă, mai timpurie și mai consecventă a bolilor fungice transmise prin aer decât produsele similare învechite. BioScout are două propuneri principale de valoare unice pentru cultivatori, realizate printr-o mai bună gestionare a fungicidelor. Prima propunere de valoare este reducerea utilizării fungicidelor, oferindu-le cultivatorilor încrederea de a nu trata atunci când nu este necesar din cauza absenței agenților patogeni sau a condițiilor meteorologice inadecvate. Studiile au arătat că această reducere poate fi de până la 75%. BioScout continuă să demonstreze acest lucru, primele teste indicând reduceri de peste 25 %. BioScout oferă și alte beneficii, printre care: evaluarea în timp real a eficacității gestionării bolilor, oferind cultivatorilor încredere în deciziile lor; eliminarea bolilor prin pulverizare direcționată; și încrederea de a trece la produse chimice sau biologice mai blânde.
Categorie: Transformare
INSTITUTUL FRANCEZ AL VIEI ȘI VINULUI (IFV) / SOCMA
11430 Gruissan
MiniPress
Instrumente cu principii inovatoare de presare pentru a răspunde constrângerilor de presare a unui număr mare de loturi de cantități mici de struguri. NANO'PRESS este o unitate de presare cu 9 stații pentru vinuri roșii (faza solidă) din microvinificații cu o greutate mai mică de 1 kg. HEXA'PRESS este o instalație de presare cu 6 stații pentru obținerea mustului din struguri proaspeți (6 stații simultane de la 2 la 6 kg/stație). Aceste stații de presare sunt instrumente esențiale pentru cercetarea și dezvoltarea în sectorul vitivinicol, adaptate nevoilor de inovare variată și de screening al soiurilor și produselor oenologice.
Categorie: Ambalaje
VERALLIA
92400 Courbevoie
BX Air 300G
O sticlă ușoară, dar cu o greutate redusă. Verallia a proiectat una dintre cele mai ușoare sticle Bordeaux realizate vreodată, păstrând în același timp aspectul care caracterizează sticla Bordeaux clasică de generații întregi. Cântărind doar 300 de grame, această inovație ecologică demonstrează angajamentul Verallia față de durabilitate, calitate, performanță și estetică fără compromisuri. Această inovație marchează un pas fără precedent în industria sticlei și reprezintă o provocare atât în termeni de design, cât și de inovație.
CORK SUPPLY X100
Portugalia
Tehnologia X100
Tehnologia X100 este o inovație revoluționară, exclusivă și brevetată, fără egal pe piața dopurilor de plută. Cork Supply este prima companie producătoare a dopurilor de plută care introduce o tehnologie capabilă să efectueze inspecții individuale și nedistructive ale penetrării oxigenului la scară industrială. Cu ajutorul acestei tehnologii inovatoare, datele capturate din imaginile electromagnetice ale dopurilor naturale cu categorii de rată de transmisie a oxigenului (OTR) pot fi utilizate pentru a identifica în mod eficient dopurile naturale care prezintă aberații de oxigen.
Categorie: Marketing
COLECTIVUL „L'APPEL DE LA VIGNE”
33000 Bordeaux
Videoclipuri pline de viață pentru promovarea și conștientizarea profesiilor legate de viță de vie și vin
Profesiile viței de vie și ale vinului se confruntă cu o lipsă de atractivitate din cauza unei lipse de conștientizare a oportunităților pe care le pot reprezenta. 6 domenii din Bordeaux și-au unit forțele și s-au angajat să creeze, alături de Regards Croisés By, un program destinat elevilor de liceu din Gironde, astfel încât cei care lucrează în podgorii să poată povesti lumii exterioare despre traseele lor profesionale personale și despre împlinirea pe care o obțin participând la crearea de vinuri excelente și, de ce nu, să creeze vocații.
L'Appel de la vigne este un eveniment IMPACT, unul dintre cele care transformă un grup. În formă, este inspirat de conferințele TED; în fond, acest eveniment este disruptiv, cu coduri moderne (discursuri scurte și dinamice care pot fi transmise pe rețelele sociale) și atribute esențiale pentru a crea interes și o alianță cu publicul: povești care sunt autentic „vii și mai ales reprezentative”.
TROFEE DE BRONZ
Categorie: Culturi
BRAUN MASCHINENBAU
Germania
VITISOL Braun este prima aplicație smartphone interactivă dedicată viticultorilor și arboricultorilor, concepută pentru a optimiza reglarea uneltelor de interceptare. Această soluție simplă și inovatoare utilizează imagini, videoclipuri și texte concise pentru a:
- consulta criteriile esențiale înainte de începerea lucrărilor
- și sfaturi practice: recomandări pentru montarea și reglarea uneltelor Braun.
- Simulator integrat cu sugestii privind etapele și instrumentele adecvate, în funcție de starea parcelei dumneavoastră.
Dezvoltat de practicieni, pentru practicieni, VITISOL Braun va fi disponibil în curând în engleză și germană. Acesta permite o lucrare a solului mai respectuoasă și optimizată și îmbunătățește productivitatea.
AGRICAPCONDUITE/AGROCAMPUS BORDEAUX-GIRONDE
33290 Blanquefort
Simulator - pentru reglarea pulverizatoarelor pentru podgorii
SIMU-PULVÉ este un instrument digital de formare pentru setările pulverizatoarelor viticole, conceput pentru a ajuta oamenii să învețe cum să prevină riscurile asociate expunerii la produsele de protecție a plantelor și să optimizeze performanța echipamentelor de tratare. O mai bună formare va contribui la reducerea cantităților de produse de protecție a plantelor utilizate și la protejarea operatorilor și a locuitorilor din zonă.
VINOPOLE BORDEAUX AQUITAINE - CAMERA DE AGRICULTURĂ A GIRONDEI - IFV
33295 Blanquefort
Matévi
Matévi este o bază de date privind utilajele viticole, realizată în comun de Camera de Agricultură Gironde și Institutul Francez al Viei și Vinului (IFV). Utilizatorii pot consulta online diferite tipuri de conținut: descrieri tehnice ale echipamentelor, fișe ale echipamentelor, un anuar al profesioniștilor și rapoarte de experimentare ale echipei noastre de experți. Experiența utilizatorului a fost redesenată, cu o navigare mai fluidă, iar noile caracteristici fac din Matévi un adevărat OAD pentru alegerea echipamentelor adaptate nevoilor individuale. Utilizatorii vor putea, de asemenea, să lase o recenzie a echipamentului, iar site-ul va fi disponibil și în limba engleză.
Categorie: Transformare
PULEO SPA
Italia
Presa Infinity
Sistem de presare în stare inertă, cu capacitatea de a produce singur azotul necesar pentru prelucrare. Acesta extrage până la 65% din producția de suc folosind presiunea azotului, fără acțiunea mecanică a membranei. Este un sistem de presare hibrid, capabil să funcționeze în absența oxigenului, fie ca o presă cu cușcă închisă, fie ca o presă parțial închisă. Acordă o atenție deosebită sustenabilității, cu un sistem de spălare cu recirculare pentru recuperarea apei și autoproducție de azot (cu o puritate de până la 99,5%) care poate fi utilizat în crama pe tot parcursul anului pentru diferitele faze de prelucrare (saturarea rezervoarelor, îmbutelierea etc.).
BFORCURE
93100 Montreuil
Œnobiote - Chronos
Chronos efectuează analize microbiologice bazate pe tehnologiile RT-qPCR și Digital PCR. Amprenta redusă a Chronos, viteza sa de analiză, ușurința în utilizare și sistemul său unitar de testare înseamnă că o singură soluție poate fi utilizată pentru a efectua toate analizele microbiologice de la viță de vie la sticlă. Chronos a fost conceput pentru a fi utilizat direct în crame și camere de fermentare, precum și în laboratoare de oenologie mici și locale. Soluția globală œnobiote răspunde nevoilor tot mai mari ale întregii industrii vitivinicole de analize microbiologice fiabile, rapide, precise, ieftine și ușor de efectuat.
VIN ȘI UNELTE
33000 Bordeaux
Oenocheck Color
OENOCHECK-COLOR este un spectrocolorimetru miniaturizat pentru analiza culorii vinurilor în conformitate cu reglementările OIV, la un preț conținut. Datorită acestui instrument, analizele și testele rezervate laboratoarelor pot fi efectuate în cramă. De exemplu, controlul culorii roze-urilor în fazele de pre sau postfermentare, realizarea de amestecuri pentru a obține o culoare definită, verificarea faptului că un vin corespunde culorii așteptate etc. OENOCHECK-COLOR nu se limitează la vin. Acesta poate fi utilizat pentru toate lichidele transparente în care culoarea este importantă: băuturi spirtoase, cidru, bere, uleiuri etc.
ALIMPEX
68126 Bennwihr-Gare
BioMire + Nomad
Nomad By Alimpex este rezultatul unui parteneriat între BioMire și Alimpex. Acest instrument de asistare a deciziilor ajută la controlul igienei și al proceselor din pivniță. Sistemul este conceput pentru a monitoriza microbii la fața locului, independent, fără a fi nevoie de un laborator sau de alte echipamente doar de un telefon mobil. După prelevarea probelor de către operator și introducerea informațiilor în aplicația mobilă, datele sunt analizate de un AI și apoi transformate în tablouri de bord pentru monitorizarea și analiza tendințelor microbiene, precum și pentru realizarea unei hărți microbiene a sitului. La cererea utilizatorului, aceste informații pot fi partajate online cu Alimpex, care își pune la dispoziție expertiza pentru a diagnostica situația și a sugera măsurile de igienă care trebuie puse în aplicare.
Noi germeni specifici vinului vor fi adăugați la colecția existentă de germeni recunoscuți de AI, care este în curs de formare.
Categorie: Ambalaje
URMĂRIRE ȘI LOCALIZARE AVANSATĂ
92500 Rueil-Malmaison
GhostSEAL®
Soluția GhostSEAL® este un filigran digital brevetat - o tehnologie concepută pentru a încorpora modele de informații într-un suport fizic (ambalaj sau etichetă) care sunt practic imperceptibile pentru ochi. GhostSEAL® oferă un mijloc eficient de identificare a produselor, permițând analiza pieței paralele. De obicei, distribuitorii rău intenționați elimină toate elementele de identificare posibile - cum ar fi numărul de serie lizibil de către om sau codul de bare 2D (Datamatrix sau QR-Code) - care i-ar putea demasca.
Aceasta este o soluție simplă de control al pieței gri care utilizează un marcaj discret pe suportul fizic pentru a identifica produsul. Această soluție este flexibilă în ceea ce privește capacitatea de marcare, putând fi imprimată cu ajutorul tehnicilor de imprimare convenționale (offset, flexografie etc.) sau al preselor digitale (Electro-Ink, Laser, Inkjet DOD etc.).
SPARFLEX
51209 Epernay
Noua generație de căști
Sparflex, parte a grupului Crealis, introduce o nouă generație de articole de acoperit capul. O generație de căști durabile create cu un nou material unic realizat din aluminiu și hârtie certificată de Forest Stewardship Council, care garantează gestionarea durabilă a pădurilor.
Acest nou capac, fabricat în proporție de 75% din hârtie, garantează aceleași performanțe ca și capacele tradiționale (viteză mare de distribuire, utilizare în mașini automate de îmbuteliere, ușurință de aplicare și deschidere), oferind în același timp un avantaj durabil. În ceea ce privește designul, capacul este complet personalizabil în ceea ce privește dimensiunile, culorile și ornamentele.
Categorie: Marketing
FOODPILOT
34000 Montpellier
Winepilot
WinePilot este soluția all-in-one pentru măsurarea impactului CSR al industriei vinului. Această soluție, dezvoltată de FoodPilot, permite profesioniștilor din sectorul vitivinicol să își măsoare și să își monitorizeze progresul în materie de CSR în Franța și în Europa. Scopul este de a face sectorul vitivinicol mai durabil și mai respectuos față de mediu. Cum funcționează aceasta? WinePilot colectează, măsoară și analizează în timp real datele RSI ale companiilor vitivinicole, utilizând o metodă științifică certificată pentru a facilita dezvoltarea durabilă a sectorului. WinePilot oferă funcționalități special adaptate nevoilor fiecărui profesionist din sectorul vitivinicol, permițându-i să își adapteze și să își schimbe modelul de producție.
REOAKED.COM
33330 Saint-Emilion
Gestionarea butoaielor uzate
4 până la 5 milioane de butoaie noi sunt produse în fiecare an în întreaga lume. Odată ce aceste butoaie au fost folosite pentru învechirea vinurilor și băuturilor spirtoase, este timpul să le revindeți. Tonnellerie Baron prezintă Reoaked, o platformă care simplifică cumpărarea și vânzarea de butoaie second-hand. Reoaked pune în legătură viticultorii și distilatorii din întreaga lume, facilitează și securizează tranzacția, evaluează butoaiele achiziționate, optimizează amprenta ecologică a transportului și prelungește durata de viață a butoiului.
La 18 luni de la deschiderea tranzacțiilor în martie 2023, platforma are 1 880 de profesioniști înregistrați și a permis tranzacționarea a peste 20 000 de butoaie second-hand.
Categorie: Culturi
MANDRAFINA VINOMATOS
Portugalia
Mașină de plantat Revolution
Mașină pentru formarea și plantarea viței de vie, 6 funcții într-o singură trecere.
Mașina plantează cu până la 3 km/h, fără oprire, și introduce simultan țărușul de până la 45 cm adâncime, țărușul intermediar de până la 70 cm adâncime, derulează până la 6 sârme și tubul de picurare și aduce planta de viță de vie, consolidând-o, udând-o și fertilizând-o. Mașina compensează pantele de până la 25 %. Pentru ghidare se utilizează un sistem de sateliți, iar programul PLC controlează automat toate funcțiile mașinii. Capacitatea de producție este de 9 000 de plante pe zi.
MOLLIFICIO BORTOLUSSI SRL
Italia
Eclipse Post
Stâlp închis antitorsiune cu rezistență superioară. Designul său ergonomic și sigur reduce riscul de deteriorare a plantelor și echipamentelor atât în podgorii, cât și în livezi. Fantele de-a lungul întregii lungimi a stâlpului, la o înălțime fixă, permit personalizarea totală a fixării firelor la toate înălțimile cu ajutorul elementelor de fixare cu cârlig și buclă și fac stâlpul reutilizabil prin rotirea sa verticală la 180 de grade.
HPE Vinea
86000 Poitiers
Vinea
Vinea este un tractor cu garda la sol mare multifuncțional cu gabarit mare dedicat lucrului în podgorii. Acesta poate fi utilizat pentru stropirea sau lucrarea solului. Este extrem de compact și manevrabil, iar cele 4 module de șenile direcționale independente asigură că solul nu este compactat. Cabina sa pivotantă CATEGORIE IV economisește timp pe durata operațiilor de pulverizare, deoarece evită numeroasele manevre la capătul rândului.
SABI AGRI
63360 : Saint-Beauzire
Robotul tot-teren ZILUS
ZILUS, cel mai versatil robot 100% electric de pe piață, transformă performanța operațională a fermierilor prin satisfacerea nevoii acestora de a combina profitabilitatea cu respectarea mediului.
ZILUS navighează cu ușurință pe toate tipurile de teren, depășind pante abrupte de până la 55% și înclinații vertiginoase de până la 35%. Cele trei zone de lucru - față, centru și spate - pot găzdui unelte agricole standard mecanice, hidraulice sau electrice, permițându-i să efectueze toate operațiunile de cultivare a podgoriilor. Modularitatea sa înseamnă că poate fi adaptat pentru a se potrivi tuturor tipurilor de operațiuni.
GERMIFLOR LAUTIER ÎNGRĂȘĂMINTE
81202 Mazamet
Mazor și procesul patentat Cronops®
Mazor®, cu procesul său patentat Cronops®, este o soluție care combină un ameliorator de sol organic cu controlul biologic natural. Renumită pentru eficiența sa agronomică, această inovație este rezultatul unei sinergii între compușii vegetali și un grup de microorganisme bacteriene și fungice care sunt create și dezvoltate în timpul procesului Cronops®.
Cronops® optimizează sănătatea solului prin asigurarea unei protecții naturale împotriva agenților patogeni, crescând în același timp materia organică, retenția apei și sechestrarea carbonului în sol.
Datorită Cronops®, Mazor® oferă un control biologic eficient al bolilor fructelor și legumelor, îmbunătățind în același timp sănătatea solului.
VINEA ENERGIE
33710 Teuillac
Tractor cu garda la sol mare Vinea
Vinea Énergie oferă viticultorilor un serviciu de colectare, eliminare și reciclare a viței de vie rămase după defrișare. Acest serviciu de colectare oferă viticultorilor o alternativă la arderea în aer liber, reducând emisiile de CO2 și particulele fine asociate cu această practică.
Odată colectate, deșeurile viticole sunt reciclate în energie lemnoasă la platformele sale de prelucrare situate în inima podgoriilor, pentru a contribui la generarea de energie locală.
IFV - CA33 - VINOPOLE
30230 Rodilhan
Copperschool
Copperschool oferă informații privind mucegaiul pufos al viței de vie, cuprul și metodele disponibile pentru optimizarea dozelor. Scopul său este de a ajuta profesioniștii din sectorul vitivinicol să reducă utilizarea cuprului, un fungicid care este în mod regulat pus în discuție la nivel european. Acesta este un modul interactiv care poate fi consultat online, construit cu ajutorul programului Genially și disponibil gratuit pe site-ul Ecophytopic. Acesta oferă o imagine de ansamblu interactivă și distractivă a principalelor constatări cu privire la aceste trei subiecte. Acesta se adresează în primul rând viticultorilor, tehnicienilor, profesorilor și studenților. Acesta completează numeroasele instrumente de partajare a cunoștințelor privind cuprul în viticultură care au fost create în ultimii ani.
VINOPOLE BORDEAUX AQUITAINE - CAMERA DE AGRICULTURĂ A GIRONDEI - IFV
33295 Blanquefort
Wiki Biocontrol în viticultură
Wiki-ul biocontrolului în viticultură al Vinopôle Bordeaux Aquitaine este o bază de date documentară digitală realizată în comun de Camera de Agricultură din Gironde și de Institutul Francez al Viei et Vinului din Bordeaux. Acest wiki face legătura între cunoștințele dobândite prin cercetare și experimentare, reglementările, documentele puse la dispoziție de către furnizori și fișele elaborate de către institutele tehnice. Acesta oferă definiții ale biocontrolului, un catalog al substanțelor și produselor de referință și o listă a utilizărilor posibile în viticultură. Scopul său este de a pune la dispoziția întregului sector viticol o resursă factuală și extensibilă pentru obținerea rapidă de informații privind biocontrolul în viticultură.
GRUPUL CAVI
10110 Buxieres sur Arce
CAVI (Compagnie des Agrafes à Vigne) își extinde gama de capse biodegradabile AMIDOGRAF pentru a răspunde nevoilor în materie de constrângeri mecanice legate de obiceiurile de spalare, tăiere, suprafață foliară, lățimea țărușului, mecanizare etc. și biodegradare mai mult sau mai puțin dinamică în funcție de climă.
Gama include 10 produse cu distanțe cuprinse între 10 și 46 mm, cu rezistențe inițiale cuprinse între 8 și 25 kg, astfel încât viticultorii au acum posibilitatea de a utiliza o agrafă biodegradabilă, concepută ecologic, fabricată din materii prime regenerabile produse și prelucrate în Franța. Toate aceste inovații fac ca prețurile să fie acum mai apropiate de cele ale capsei din plastic degradabil.
Categorie: Transformare
COOPERAGE DE L'ENTRE-DEUX-MERS & INFINI
33360 Lignan de Bordeaux
Infini de TEDEM
Datorită unui brevet înregistrat de TEDEM, butoaiele regenerate sunt sigure și pot fi utilizate la nesfârșit. Prin combinarea aburului și a apei ozonate într-un proces testat și analizat de Excell, TEDEM creează inovație și un nou viitor pentru butoaie. Metoda se bazează pe patru puncte-cheie Fără rabotare și, prin urmare, fără pierdere de material, butoiul își păstrează capitalul: proprietățile tehnice și valoarea economică. Procesul degresează și dezinfectează în profunzime, fără a altera calitățile lemnului. Oxidanții, inclusiv ozonul, un material natural, sunt utilizați la presiune ridicată într-un circuit închis în butoi, cu alternanță de apă caldă și rece. Eficacitatea sa în acest proces a fost demonstrată, inclusiv asupra tartrului.
LAMOUROUX
33750 Beychac-et-Caillau
Octopus
OCTOPUS este un modul tehnic mobil pentru transferul și dozarea automată a lichidelor. OCTOPUS este un echipament multifuncțional pentru efectuarea unei game de operațiuni de rutină în crame, în mod automat, sigur și fiabil. Acesta funcționează în module de 5 intrări și 3 ieșiri, care pot fi cuplate pentru a multiplica funcțiile și numărul de intrări și ieșiri.
Același echipament OCTOPUS poate fi utilizat pentru a gestiona amestecarea, scurgerea, spălarea cuvei, trasul și pomparea. OCTOPUS este echipat cu o interfață computerizată dedicată pentru dozarea lichidelor, controlul, programarea, monitorizarea în timp real și înregistrarea operațiunilor efectuate în cramă.
JUCLAS
Italia
AromaLoc ®
AromaLoc ® este un sistem pentru îmbunătățirea aromei vinurilor în timpul fermentației alcoolice. AromaLoc ® este o soluție inovatoare, brevetată, pentru limitarea pierderii naturale de compuși aromatici. Este o tehnologie cu membrană neinvazivă (fără contact cu mustul sau vinul) care acționează la nivelul gazelor direct în spațiul de cap al cuvei. Rezultatul este un vin cu o concentrație mai mare de compuși aromatici.
OMNIA TECHNOLOGIES FRANȚA
34290 Servian
Program inteligent de autoclavare
Acest sistem inteligent și automat de gestionare a fermentației vinurilor liniștite și prise de mousse permite obținerea cantității dorite și precise de alcool și zahăr la sfârșitul fermentației, evitând astfel corecțiile postfermentare. Acest sistem inovator monitorizează fermentația în timp real și anticipează opririle fermentației. Acesta sugerează sau efectuează (în modul inteligent) măsuri corective pentru a asigura cea mai bună cinetică de fermentare posibilă. De asemenea, acesta controlează aerarea, agitarea și creșterea temperaturii atunci când detectează o încetinire a cineticii de fermentare. Sistemul complet poate gestiona, de asemenea, adăugarea de nutrienți pentru drojdie. Pentru vinurile spumante, sistemul inteligent permite finalizarea fermentării la o anumită presiune, cu zaharuri reziduale precise. Sistemul este capabil să calculeze cantitatea de alcool produsă în faza finală a fermentației, în intervalul de timp dintre deschiderea răcirii și sfârșitul efectiv al fermentației. De asemenea, poate fi utilizat pentru a pregăti baza cuvei, indicând momentul ideal pentru introducerea acesteia și cantitățile de zahăr care trebuie adăugate. Acest sistem de gestionare poate fi instalat pe rezervoarele sub presiune existente.
Categorie: Ambalaje
TEHNOLOGII GREEN GEN
31000 Toulouse
Green Gen Sticlă Carton
Green Gen Bottle Carton® este un recipient cu un design eco, elegant și care poate fi personalizat. Realizat din carton fabricat din fibre vegetale, cu un buzunar interior produs de Smurfit Westrock Bag in Box, Green Gen Bottle Carton® este complet reciclabil. Mult mai ușor decât sticla, este ușor de transportat și manipulat, reducând costurile logistice și amprenta de carbon a utilizatorilor. Tehnologia sa oferă o protecție excelentă împotriva luminii și a variațiilor de temperatură, păstrând calitatea conținutului lichid.
SMURFIT KAPPA
51200 Epernay
Bag-in-Box - Vitop Uno
Pentru a îndeplini noile cerințe europene de mediu, Smurfit Kappa a anunțat o inovație majoră pentru filiala sa Bag-in-Box®. Liderul european în domeniul pungilor Bag-in-Box® a vândut deja peste șase miliarde de robinete Vitop®, iar acum introduce o versiune care respectă Directiva SUP privind materialele plastice de unică folosință, care intră în vigoare în iulie 2024, prin lansarea pe piață a primului robinet care dispune de un indicator de integritate integrat: Vitop® Uno.
MAUBRAC AMBALARE
33450 Saint-Loubès
Incli'n
Nu necesită nici energie electrică, nici pneumatică pentru a funcționa. Este o pistă independentă, cu o lungime de 1,30 metri și o înălțime reglabilă la 0,80 metri. Este echipat cu un dozator de adeziv. Partea centrală se înclină fără efort, permițând aplicarea adezivului sau a lipiciului pe marginea unei cutii. Ambalajul este apoi întins și gata de paletizare.
DIAM BOUCHAGE
66400 Ceret
Dop de colecție Diam
Diam Bouchage a dezvoltat un nou dop de plută numit Diam Collection, format dintr-un miez de plută microaglomerată și un înveliș dintr-o foaie subțire de plută purificată, de asemenea, prin procedeul Diamant. Această nouă performanță tehnologică răspunde nevoilor viticultorilor care caută atât promisiunea Diam în materie de siguranță organoleptică și omogenitate, cât și aspectul tradițional al dopurilor de plută produse prin tubulatură. Dopul Collection va fi lansat pe piață în 2025.
Categorie: Marketing
BEAUCARNEA
56260 Larmor Plage
Sticla de memorie
Beaucarnea este un dispozitiv unic de conservare a vinului, conceput pentru a garanta autenticitatea și condițiile de depozitare ale celor mai bune sticle. Fabricat în Franța și câștigător al medaliei de aur la Concursul Lépine 2023. Integrată în timpul îmbutelierii, capsula Beaucarnea înregistrează permanent variațiile de temperatură ale vinului. Ea afișează aceste date în grade Celsius și Fahrenheit pentru ca consumatorii să le poată citi cu ochiul liber, oriunde în lume. Fără surplusuri tehnologice digitale, acest sistem este etern și modifică permanent condițiile în care sunt depozitate și transportate vinurile fine.
WINEVISION
71100 Chalon-sur-Saône
Tur virtual al podgoriei
WineVision revoluționează turismul vitivinicol prin oferirea de tururi virtuale imersive ale podgoriilor, permițând iubitorilor de vin să descopere domeniile, să asiste la recoltarea live și să urmărească întregul proces de producție. Folosind tehnologii avansate de realitate virtuală, WineVision creează experiențe captivante care întăresc legătura dintre producători și consumatori. Această soluție inovatoare răspunde cererii tot mai mari de trasabilitate și sporește valoarea patrimoniului vitivinicol, deschizând în același timp noi oportunități de piață pentru producători.
https://www.vinitech-sifel.com/fr/content/palmares-2024
Medalii din belșug pentru Premiile pentru inovare Vinitech-Sifel 2024!
Cu doar câteva săptămâni înainte de Târgul internațional de vinuri, fructe și legume (26-28 noiembrie), juriul de experți de la Vinitech-Sifel Innovation Awards a anunțat noile premii 2024. 79 de dosare au fost evaluate în acest an. Au fost acordate 20 de medalii și 19 mențiuni, în 4 categorii: Culturi, Procesare, Ambalare și Marketing.
Potrivit copreședinților Comisiei științifice și tehnice, Christophe Riou, director general al Institut Français de la Vigne et du Vin, și Sébastien Cavaignac, director al Invenio: „2024 este un an olimpic, cu aproape 80 de propuneri de inovare și 39 de premii: 4 trofee de aur, 5 de argint și 11 de bronz și 19 mențiuni. O recoltă de calitate care reflectă dinamismul industriilor vinului și fructelor și legumelor în ceea ce privește inovarea în fața provocărilor contemporane precum tranziția ecologică, schimbările climatice și adaptarea produselor la așteptările consumatorilor”.
CÂȘTIGĂTORII ȘI TENDINȚELE ANALIZATE DE COPREȘEDINȚII CONCURSULUI
„Ediția din acest an va dezvălui o serie de inovații care sunt accesibile și disponibile vinificatorilor și operatorilor, precum și axate pe consumatori - o provocare majoră pentru industria vinului, care trebuie să își îmbunătățească atractivitatea, să prezinte calitatea produselor sale și să atragă generația tânără pentru a dezvolta piața vinului”, spune Christophe Riou, director general al Institut Français de la Vigne et du Vin.
„Impactul acestor Trofee ale inovării asupra sectoarelor se referă, de asemenea, la diseminarea și transferul de cunoștințe, datorită instrumentelor și serviciilor digitale gratuite accesibile pentru formare, care vor contribui la dezvoltarea interesului pentru aceste profesii și la dorința oamenilor de a veni să lucreze în pomicultură sau viticultură”, adaugă Sébastien Cavaignac, directorul Invenio.
Categorie CULTURI
2 trofee de aur
-INFACO (81140 Cahuzac sur Vère) > Contactless
-NAIO TECHNOLOGIES (31750 Escalquens) > Autonomie augmentată
1 trofeu de argint
-BIOSCOUT (New South Wales, 2204, Australia) > SporeScout
3 trofee de bronz
-BRAUN MASCHINENBAU (Germania) > Vitisol
-AGRICAPCONDUITE/AGROCAMPUS BORDEAUX-GIRONDE (33290 Blanquefort) > Simulator - pentru reglarea pulverizatoarelor
-VINOPOLE BORDEAUX AQUITAINE CHAMBRE D'AGRICULTURE DE LA GIRONDE IFV (33295 Blanquefort) > Matévi
Christophe Riou și Sébastien Cavaignac: „Identificată drept una dintre tendințele majore ale anului, creșterea siguranței operatorilor și reducerea greutății muncii lor au fost în centrul atenției a două medalii de aur care au recompensat progrese tehnologice reale: INFACO cu soluția sa "Contactless", care garantează o bulă de siguranță în jurul capului foarfecelui de tăiere, și NAÏO TECHNOLOGIE cu tehnologia sa de autonomie sporită, care permite utilizatorului să părăsească terenul și să lase robotul să lucreze în deplină autonomie și siguranță.
O medalie de argint a fost acordată, de asemenea, BIOSCOOT pentru senzorul său conectat „Spore Scoot”, care nu numai că ușurează munca profesioniștilor din podgorii, dar utilizează, de asemenea, noile tehnologii pentru a furniza informații timpurii, astfel încât, într-un climat în schimbare, să putem anticipa, prognoza și, prin urmare, adapta soluțiile de protecție.
Un număr mare de participanți au propus soluții pentru schimbul de cunoștințe, diseminarea informațiilor și formarea prin intermediul realității virtuale. Trei dintre acestea au primit medalii de bronz, și anume BRAUN MASCHINENBAU pentru aplicația sa de gestionare a solului „Vitisol”, AGRICAPCONDUITE și AGROCAMPUS BORDEAUX-GIRONDE pentru „simulatorul de pulverizare” și VINOPOLE BORDEAUX AQUITAINE pentru modernizarea instrumentului său online „Matevi”. VINOPOLE BORDEAUX AQUITAINE, CHAMBRE D'AGRICULTURE DE LA GIRONDE și IFV au primit, de asemenea, două mențiuni pentru activitatea și inovația lor în transmiterea de cunoștințe accesibile tuturor, și anume instrumentele „Copperschool” și „Biocontrol Wiki”.
Din gama largă de propuneri, mai mulți roboți și mașini au atras atenția juriului, care a decis să acorde mențiuni firmei MANDRAFINA VINOMATOS și mașinii sale de plantat „Revolution”, firmei HPE și robotului său „Vinea”, care se deplasează pe patru șenile, și firmei SABI AGRI și robotului său „Zilus”. Juriul a acordat, de asemenea, o mențiune grupului Cavi pentru gama sa de „agrafe biodegradabile pentru viță de vie”, GERMIFLOR pentru amendamentul organic „Mazor®” pentru fructe și legume și BORTOLOSSI pentru țărușii de viță de vie „Eclipse” anti-torsiune. În cele din urmă, o mențiune a fost acordată și VINEA pentru serviciul său de colectare, evacuare și reciclare a viței de vie dezrădăcinate.
Categoria TRANSFORMAȚIE
1 Trofeu de aur :
-PARSEC SRL (50019 SESTO FIORENTINO, Italia) > ADCML
1 Trofeu de argint :
-INSTITUT FRANÇAIS DE LA VIGNE ET DU VIN (IFV)/SOCMA (11430 Gruissan)
> MiniPress
4 Trofee de bronz :
-PULEO SPA (Italia) > Presa Infinity
-BFORCURE (93100 Montreuil) > Œnobiote - Chronos
-VIN & INSTRUMENTE (33000 Bordeaux) > Oenocheck Color
-ALIMPEX (68126 Bennwihr-Gare) > BioMire + Nomad
Christophe Riou și Sébastien Cavaignac: „Controlul proceselor de transformare și fermentare este îmbunătățit prin noi soluții inovatoare, la fel ca și dezvoltarea tehnicilor de monitorizare și analiză a musturilor și vinurilor, portabile în pivnițe.
O medalie de aur a fost acordată PARSEC pentru monitorizarea fermentației malolactice prin eliberarea de CO2, iar o medalie de argint pentru MiniPress, o unitate de presare pentru microvinificare dezvoltată de IFV / SOCMA.
Laboratorul este în mișcare în pivniță cu soluții pentru controlul microbiologic al vinurilor, trei medalii de bronz pentru un test la fața locului al igienei enumerării automate a coloniilor prin IA propus de ALIMPEX „Biomire + Nomad”, qPCR în mai puțin de 20 de minute pentru pivnițe și laboratoare mici de BFORCURE „Oenobiote – Chronos” și o soluție de spectrometrie miniaturizată pentru analiza culorii vinurilor de WINE & TOOLS: „Oenocheck-Color”.
O medalie de bronz a fost de asemenea acordată companiei PULEO SPA pentru un sistem de presare inert, „Pressoir Infinity”, cu capacitatea de a produce singur azotul necesar pentru tratament.
Categoria AMBALARE
1 Trofeu de aur :
-MAUBRAC (33450 Saint-Loubès) > Dispo
2 Trofee de argint :
-VERALLIA (92400 Courbevoie) > BX Air 300G
-CORK SUPPLY (Portugalia) > Tehnologia X100
2 Trofee de bronz :
-ADVANCED TRACK & TRACE (92500 Rueil-Malmaison) > GhostSEAL® (franceză)
-SPARFLEX PART OF CREALIS (51209 Epernay) > Noua generație de capace
Christophe Riou și Sébastien Cavaignac: „Problema amprentei de mediu a practicilor este foarte importantă în această categorie, la fel ca și soluțiile care sporesc siguranța operatorului și automatizarea. Am acordat o medalie de aur companiei MAUBRAC pentru soluția sa automatizată de ambalare a sticlelor în cutii de carton, poziționate „cap la cap” cu ajutorul ventuzelor. Două medalii de argint au fost acordate firmei VERALLIA pentru sticla sa Bordeaux ușoară, care cântărește mai puțin de 300 g și reduce amprenta de carbon, și firmei CORK SUPPLY pentru tehnologia X100 de sortare a dopurilor naturale cu ajutorul inteligenței artificiale pentru eliminarea celor mai permeabile la oxigen. Există, de asemenea, instrumente pentru îmbunătățirea informării consumatorilor prin înregistrarea variațiilor temperaturii sticlei.
În cele din urmă, două medalii de bronz, pentru un capac de la grupul SPARFLEX, conceput pentru a reduce impactul asupra mediului și soluția GhostSEAL®, un filigran digital brevetat pentru identificarea produselor, de la ADVANCED TRACK & TRACE.
Categoria START-UP
1 Trofeu de argint :
-COLLECTIVUL L'APPEL DE LA VIGNE (33000 Bordeaux) > Videoclipuri pline de viață pentru promovarea profesiilor legate de viță de vie și pivniță în rândul tinerilor
2 Trofee de bronz :
-FOODPILOT (34000 Montpellier) > Winepilot
-REOAKED .COM (33330 Saint-Emilion) > Gestionarea butoaielor folosite
„Soluțiile prezentate vor spori atractivitatea profesiilor prin formare și comunicare digitală cu actorii din industrie și cu consumatorii.
O medalie de argint a fost acordată videoclipurilor pline de viață produse de colectivul „L'appel de la vigne” pentru promovarea și sensibilizarea tinerilor cu privire la industria vinului. Două medalii de bronz au fost acordate pentru dezvoltarea de platforme și soluții de punere în legătură a operatorilor, cum ar fi „Winepilot” de la FOODPILOT, o platformă de calcul al amprentei de carbon și de evaluare a RSI a industriei vinului, sau „bon coin du fût" de la REOAKED.COM, o platformă online de cumpărare și vânzare de butoaie second-hand, „Reoaked”, care pune în legătură viticultorii și distilatorii din întreaga lume și securizează tranzacția.
Rezumatele și fotografiile câștigătorilor vor fi disponibile în curând pe site-ul www.vinitech-sifel.com.
Trofeele pe scurt
Începând din 1981, la fiecare doi ani, Premiile Vinitech-Sifel pentru inovație recunosc și recompensează furnizorii de echipamente, procese, tehnici și servicii care au propus soluțiile viitorului. Inovațiile semnificative și promițătoare sunt evaluate de o comisie de experți formată din membri ai comitetului științific și tehnic al salonului, în funcție de criterii riguroase: originalitate, interes pentru utilizator, impact asupra mediului, siguranță, ergonomie, precum și beneficii tehnice și economice.
În 2024, trofeele au fost deschise oricărui furnizor, înscris sau nu la următoarea ediție a salonului, care dorește să prezinte un produs sau un serviciu inovator care nu a mai fost înscris la un alt concurs de inovare. Sursă de informații cu privire la dinamismul sectoarelor în materie de cercetare și dezvoltare, acest concurs este, de asemenea, o ocazie de a încuraja furnizorii de soluții și de a le stimula realizările în serviciul sectoarelor.
Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc miercuri, 27 noiembrie, la cea de-a 24-a ediție a târgului Vinitech-Sifel.
DESPRE VINITECH-SIFEL
A 24-a ediție în perioada 26 - 28 noiembrie 2024. Organizat la fiecare doi ani începând din 1977 la Parc des Expositions din Bordeaux, Vinitech-Sifel este cel mai important eveniment mondial pentru inovare și comerț în sectoarele vinului, fructelor și legumelor.
Salonul este pregătit în parteneriat cu principalii actori din sector, care decid împreună conținutul său, și oferă un program de conferințe și forumuri axate pe inovare, schimb de experiență și reuniuni științifice și tehnice.
VINITECH-SIFEL 2024 ÎN CIFRE
-45,000 de profesioniști
-850 de expozanți
-80 de țări
-70 000 m²
-5 centre expoziționale
-6 rute tematice
-70 de conferințe și forumuri
+ Zone tematice, evenimente și degustări tehnice