Reprezentanţii producătorilor agricoli din România, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Croaţia, şi din ţările baltice (Lituania, Letonia, Estonia) s-au întâlnit, în perioada 28-29 noiembrie 2011, la Budapesta, pentru a identifica strategiile de sensibilizare a Comisiei Europene privind includerea în PAC 2014-2020 a tratamentelor adecvate, a reducerii decalajelor actuale ce defavorizează net noile state membre.
România a fost reprezentată la eveniment (- intitulat a 43-a Reuniune lărgită a Camerelor Agricole din cele patru ţări de la Vişegrad - Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia) de către Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România – FNPAR, prin preşedinte Viorel Matei.
Prin armonizarea problematicilor cu care se confruntă, delegaţiile producătorilor agricoli au adoptat o Declaraţie comună ale cărei prevederi solicită să fie cuprinse în noile politici agrare europene.
„Această reuniune vine în sprijinul producătorilor agricoli români şi a celor din celelalte state nou-aderate la UE. Milităm pentru o egalitate de şanse pe piaţa comunitară, pentru echitate în alocarea subvenţiilor europene, precum şi pentru consolidarea măsurilor de piaţă”, a declarat Viorel Matei, potrivit comunicatului de presă.
Declaraţia a fost înaintată COPA-COGECA, cea mai mare organizaţie de producători agricoli din UE, pentru continuarea negocierilor cu Comisia Europeană priviind viitorul PAC.
F.N.P.A.R – a luat fiinţă ca o concretizare a interesului general al asociaţiilor patronale, cooperativelor, sindicatelor investitorilor şi asociaţiilor agricole de ramură, privind necesitatea apariţiei unei federaţii, la nivel naţional, care să adune şi să reprezinte sub sigla sa interesele generale ale reprezentanţilor sectorului agricol din România, la nivelul Uniunii Europene, respectiv în cadrul COPA-COGECA-GEOPA.