Cei 600 de membri LAPAR prezenţi la Conferinţa Naţională a Agricultorilor din 20 martie a.c. au adoptat, în unanimitate, Rezoluţia CNA privind principalele probleme cu care se confruntă agricultorii şi agricultura României.
Lipsa unui oarecare progres în agricultura României în ultimii 22 de ani are drept cauză inexistenţa unei strategii unitare, dar şi succesiunea unui management incoerent şi inconsecvent în acest domeniu, avertizează Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR.
O strategie agricolă adoptată prin lege organică
Prin urmare, Conferinţa Naţională a Agricultorilor (CNA) solicită Guvernului României şi Comisiei Prezidenţiale pentru agricultură o colaborare eficientă cu instituţiile specializate ale statului, cu Ministerul Agriculturii, dar şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale, în vederea elaborării unei strategii viabile, bine fundamentate, şi supunerea ei spre adoptare în Parlamentul României ca lege organică.
Siguranţa alimentară globală
Totodată, CNA îi cere Guvernului României să abordeze perspectivele exploatării potenţialului agricol al ţării, în spiritul preocupărilor globale privind creşterea producţiei agricole, în vederea asigurării necesarului alimentar al populaţiei, întrucât agricultura României nu trebuie să se limiteze la asigurarea necesarului intern, ci să contribuie la politicile globale în domeniu prin exploatarea maximă a potenţialului agricol al ţării.
LAPAR reclamă dezinteresul autorităţilor pentru agricultură
CNA constată lipsa de interes a factorilor de decizie faţă de problemele agriculturii şi ale agricultorilor. “Însuşi ministrul agriculturii a considerat prezenţa la această dezbatere (Conferinţa Naţională a Agricultorilor - n.red.) ca o opţiune proprie, fără nici o răspundere faţă de organizatori şi faţă de agricultori. CNA constată, cu îngrijorare, că atitudinea celor mai importante şi responsabile oficialităţi ale României s-a dovedit din nou a fi una iresponsabilă, de dispreţ faţă de agricultură şi agricultori, prin urmare CNA împuterniceşte conducerea LAPAR să le adreseze acestora un avertisment public”, se precizează în Rezoluţia CNA.
Conferinţa Naţională a Agricultorilor a împuternicit conducerea LAPAR să stabilească, împreună cu conducerea ministerului, atitudinile reciproce faţă de dezbaterea unor subiecte importante, existente pe ordinea de zi a celor două părţi.
“Preşedintele LAPAR, cu sprijinul celorlalte structuri profesionale reprezentative din agricultură, va decide cu privire la necesitatea unor manifestări de amploare, care să determine organismele decizionale ale statului la responsabilitate faţă de agricultură şi agricultori. În acest sens, Conferinţa Naţională cheamă toţi agricultorii să participe, în solidar cu iniţiatorii, la manifestările iniţiate în scopul influenţării deciziilor în domeniul agriculturii”, scrie în Rezoluţia CNA.
Emiterea legilor, numai cu avizul federaţiilor profesionale
Conferinţa Naţională a Agricultorilor atrage atenţia tuturor organismelor statului cu atribuţii în realizarea de proiecte de acte normative şi decizii curente sau legislative (Ministerul Agriculturii, alte ministere, agenţii sau administraţii naţionale, Parlamentul României) ca toate iniţiativele privind reglementările în domeniul agriculturii să fie aduse la cunoştinţa federaţiilor profesionale interesate înainte de postarea lor pe site-urile instituţiilor respective. Federaţiile profesionale trebuie să participe la dezbaterea şi avizarea acestora.