Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România – FNPAR a organizat, la Braşov, în perioada 8-9 octombrie, reuniunea regională "Parteneriat Strategic pentru Agricultură durabilă".
La eveniment delegaţiile producătorilor agricoli din România au luat contact cu omologii lor din Franţa, Serbia, Republica Macedonia şi Republica Moldova, principalele subiecte discutate fiind lipsa de reprezenare a intereselor producătorilor agricoli din regiune la Bruxelles in contextul noilor prevederi ale Politicii Agricole Comune (PAC), precum si realizarea de parteneriate la nivel regional şi naţional in vederea promovării politicii agricole şi a accesării de proiecte şi programe europene.
Interesele fermierilor romani nu sunt reprezentante, momentan, la nivelul Copa-Cogeca, (cea mai mare organizatie patronala europeana din domeniul agricol) dupa ce FNPAR a fost suspendata, din cadrul organizatiei pana la achitarea cotizatiei restante. Romania isi asumase, la nivelul Copa-Cogeca, si rolul de promotor al intereselor producatorilor agricoli din tarile vecine care coincid cu cele ale producatorilor nostri.
,,Prioritatea ţarii noastre este să dezvolte o politică agricolă modernă prin consolidarea rolului cercetării şi inovării în agricultură, capabilă să poată oferi protecţie producătorilor agricoli romani şi care să asigure informarea corectă a cetăţenilor despre adevărata valoare a Politicii Agricole Comune’’ a spus Matei.
Preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru agricutură, Valeriu Steriu şi deputatul Adrian Rădulescu, (ambii în calitate de membri fondatori ai FNPAR), prezenti la eveniment, au discutat cu presedintele FNPAR, Viorel Matei, masurile necesare pentru rezolvarea problemei, sublinind totodata importanta participarii Romaniei la Copa-Cogeca in contextul noii Politici Agricole Comune.
,,Este necesar ca FNPAR sa redevina o forta la nivel european, mai ales acum cand se discuta noile prevederi ale PAC. Incercam sa identificam solutiile bugetare pentru plata cotizatiei. Fara o federatie reprezentativa nu existam ca jucator in ceea ce priveste agriculutra europeana’’, a declarat Adrian Radulescu.
Valeriu Steriu a subliniat ca o parte dintre noile prevederi ale PAC sunt defavorabile Romaniei, printre acestea numarandu-se plafonarea finantarii pentru fermele mari. Masura va avea consecinte negative asupra productiei nationale, in contextul in care s-au depus eforturi considerabile pentru comasarea terenurilor agricole si pentru concentrarea proprietatii. ,,De asemenea s-a propus ca pentru Romania si Bulgaria sa fie decalata alinierea subventiilor la nivelul celoralalte state europene dupa anul 2014. Mizam pe sprijinul europarlamentarilor nostri pentru mentinerea prevederilor initiale, dar este cert ca fara o puternica reprezentare la nivel european riscam sa pierdem tot la masa negocierilor” a subliniat Valeriu Steriu.
In cadrul reuniunii au fost discutate si problemele agriculturii nationale, printre acestea fiind politizarea Camerelor Agricole, blocajul unor masuri din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala si situatia asociatilor profesionale.
Deputatul Adrian Radulescu a subliniat ca se are in vedere modificarea legislatiei Camerelor Agricole pentru ca aceastea sa apartina numai agricultorilor si a precizat ca, pentru sprijinirea sectorului agricol intentioneaza sa promoveze un Program national de silozuri.
La randul sau, Valeriu Steriu a subliniat ca la nivelul Comisiei prezidentiale pentru agricultura va fi realizat, pana la finele anului, un proiect de strategie pentru sectorul agricol care va viza, printre altele, comasarea terenurilor, imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene si reorganizarea institutiilor din sector.
Sursa: Comunicat FNPAR