Şase sturioni adulţi - cinci moruni şi un nisetru, folosiţi pentru reproducere artificială, au fost marcaţi cu emiţătoare satelitare şi eliberaţi în Dunăre, în cadrul unei acţiuni care a avut loc luni, 16 mai a.c., la Tămădău, judeţul Călăraşi şi care va fi inclusă într-un documentar produs pentru Discovery Channel.
Astfel, deplasările acestora din următoarele luni, din Dunăre, unde se reproduc, înapoi în Marea Neagră, vor putea fi urmărite în timp real prin intermediul semnalelor preluate şi retransmise de o reţea de sateliţi, evidenţiindu-se traseele lor de migrare şi zonele marine unde se hrănesc şi se refac, informaţii esenţiale pentru protejarea lor.
Acţiunea de luni este o continuare a unui proiect comun româno - norvegian, derulat în anii trecuţi, care are drept scop conservarea şi protejarea sturionilor.
Evenimentul va fi inclus într-un documentar produs de compania „ScienceVision" ce are printre parteneri posturile TV Discovery Channel şi ARTE TV. Documentarul filmat la Tămădău va fi difuzat anul viitor şi are ca subiect morunul şi protejarea lui. Morunul este cel mai mare peşte de apă dulce, putând ajunge la şase metri lungime şi peste 1.500 de kilograme în greutate, dar şi specia de sturion care produce cel mai apreciat caviar din lume, motiv pentru care se află în pragul dispariţiei.
Ministerul Agriculturii a finanţat, prin Agenţia Naţionala pentru Pescuit şi Acvacultură, din bugetul propriu, în perioada 2006 - 2009 „Programul de populare de susţinere a Dunării cu puiet de sturioni”, în perioada respectivă fiind deversaţi în fluviu 404.775 pui de sturioni (păstrugă, morun, nisetru şi cegă), suma alocată fiind de aproape 10,55 mil. lei (fără TVA).
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, evaluarea eficienţei programului urma să fie efectuată de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare “Delta Dunării” Tulcea care are calitatea de autoritate ştiinţifică CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) în România, însă acest lucru nu s-a întâmplat.