La Arad au început deja evenimentele dedicate sărbătorilor de iarnă, cu prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor de Iarnă care s-a desfăşurat la Complexul Expo Arad Internaţional al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură a Judeţului.
„La startul concursului de preparare a produselor tradiţionale din carne de porc, organizat de CCIA Arad s-au prezentat 26 de echipe. Dintre acestea, opt s-au prezentat cu câte un porc, pe care l-au tăiat şi pe care, după ce medicul veterinar a analizat carnea, l-au preparat. Au topit slănină, au făcut jumări, au preparat diferite mezeluri proaspete, caltaboşi, tobă, sângerete etc. şi gulaş din varză pentru "pomana porcului". Sperăm să permanentizăm acest eveniment, pentru că trebuie ca şi acest gen de tradiţii să fie cunoscut de arădeni şi nu numai”, a declarat Adrian Negrău, director general al CCIA Arad, pentru Agerpres.
În aceeaşi zi, echipele participante s-au aliniat la startul concursului de preparare a cârnaţilor. Se premiază "cel mai gustos cârnaţ", "jumara de aur", "caltaboşul anului" şi "cina porcului", premierea câştigătorilor urmând a fi făcută în jurul focului de tabără.
Sărbătorile de iarnă în tradiţia populară. Colindatul
Colindatul sau uratul pe la case constituie un obicei străvechi, desigur precreştin, dar care, în timp, a ajuns să facă, s-ar zice, casă bună cu creştinismul.
Cântecele respective atrag norocul sau binecuvântarea asupra oamenilor şi gospodăriilor, pentru tot anul care urmează. În vechime, colindele erau "specializate" (de preot, de păstor, de fată mare etc.).
O categorie importantă de colinde sunt strict legate de Crăciunul bisericesc, evocând închinarea magilor (Viflaimul sau Vicleimul - stâlcire a numelui Betleem) sau panică şi viclenia lui Irod (Irozii), culminând cu tăierea pruncilor (cei 14.000, pe care Biserica îi pomeneşte pe 29 decembrie). Scenariile sunt simple, cuceritoare în naivitatea lor. Cam în acelaşi timp, flăcăii umblă cu Capra (Turcă, Brezaia) sau cu Ursul, în cete pestriţe şi gălăgioase (că e un obicei păgân se vede şi din aceea că în unele părţi se zice ca astfel de colindători "glumeţi" ar fi părăsiţi vreme de 6 săptămâni de îngerul lor păzitor!), iar copiii cu Steaua ("Cine primeşte steaua cea frumoasă şi luminoasă... ").