Emiratele Arabe Unite vor exporta, de anul viitor, lapte de cămilă pe piaţa comunitară, după ce au primit acordul UE în acest sens la începutul lunii iulie a.c..
Comisia Europeană va inspecta principalele două ferme de producţie a laptelui de cămilă, dintre care una produce circa 5.000 de litri de lapte pe zi.
Laptele de cămilă va fi comercializat, în principal, în magazine specializate în vânzarea de produse terapeutice naturale, iar preţul va fi destul de mare, având în vedere că şi în Emirate, unde este un produs comun, un litru de lapte de cămilă costă cu peste 1 dolar mai mult decât un litru de lapte de vacă.
Beduinii din Peninsula egipteană Sinai susţin că laptele de cămilă, asemănător ca gust şi aspect celui de vacă, dar mai hrănitor şi foarte bogat, printre altele, în vitamina C, poate vindeca orice boală internă şi ajută la eliminarea bacteriilor din organism.
Indienii consumă laptele de cămilă pentru a trata icterul, tuberculoza, astmul şi anemia, rezultatele cercetărilor arată că este eficient în tratamentul diabetului, iar FAO precizează că, în unele părţi din Rusia şi Kazakstan, este prescris de doctori pacienţilor convalescenţi.
Europenii beau lapte de cămilă produs în Olanda
În Europa, prima fermă comercială de creştere a cămilelor a fost înfinţată în Olanda în 2006 şi are acum 40 de animale. Prima problemă de care s-a lovit poprietarul fermei, Frank Smits, a fost aceea că animalele pe care dorea el să le crească nu erau clasificate în UE ca animale de producţie.
După obţinerea tuturor aprobărilor, au apărut, însă, alte probleme, legate de importul animalelor, de muls, problemă pe care fermierul olandez susţine că a rezolvat-o prin inventarea primului aparat funcţional de muls cămile, şi de vânzarea unui produs aproape total necunoscut europenilor.
În câţiva ani însă, începând de la a vinde laptele către comunităţile de imigranţi marocani şi somalezi, a ajuns să aprovizioneze, în prezent, mai mult de 50 de magazine din Olanda şi chiar să exporte în Germania şi Marea Britanie.
Cu toate acestea, afacerea nu este una extrem de profitabilă deocamdată, deoarece nu are încă suficiente animale adulte, iar o cămilă dă numai între 10 şi 15 litri de lapte pe zi. Mai mult, o afacere la scară mare este greu de realizat şi din cauza temperamentului extrem de dificil al cămilelor.