Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) va organiza la Tulcea, în perioada 30 martie-2 aprilie, o Conferinţă internaţională privind conservarea şi reintroducerea sturionilor în Dunărea inferioară şi cea mijlocie.
Conferinţa, potrivit unui comunicat al ARBDD, este menită să faciliteze schimbul de experienţă şi dialogul dintre experţi consacraţi în domeniul redresării şi refacerii populaţiilor de sturioni ameninţate şi specialişti şi administratori din domeniul pescăriilor, apelor şi ariilor protejate de pe Dunăre.
'Conferinţa este dedicată sturionilor care constituie una dintre cele mai valoroase resurse de origine animală de pe Terra, Dunărea inferioară fiind unul din ultimele areale (singurul din Uniunea Europeană) în care aceste specii cresc şi se reproduc în mod natural. Stocurile mondiale de sturioni în prezent sunt mici, capturile se diminuează de la an la an în majoritatea ţărilor care exploatează aceşti peşti, astfel încât devine certă tendinţa generală de scădere rapidă a stocurilor de reproducători. Importanţa ştiinţifică (fosile vii) şi economică a acestor specii la nivelul Uniunii Europene a impus necesitatea monitorizării stării stocurilor, adoptarea de strategii regionale, efectuarea de cercetări, elaborarea de studii şi planuri de acţiune pentru protejarea, conservarea şi reabilitarea stocurilor de sturioni', se arată în comunicatul de presă remis de ARBDD.
În timpul conferinţei se vor prezenta date referitoare la starea populaţiilor de sturioni din Dunărea inferioară şi la implementarea măsurilor de conservare şi redresare a sturionilor sălbatici, inclusiv a eficienţei programului românesc de populare de susţinere cu pui obţinuţi prin reproducere artificială şi vor fi organizate şi vizite în teren la locaţii destinate monitorizării sau reproducerii artificiale a sturionilor.
La eveniment au fost invitaţi experţi consacraţi din SUA, China, Franţa, Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia şi Bulgaria pentru a prezenta cele mai recente realizări din domeniul conservării şi redresării stocurilor de sturioni sălbatici din ţările lor.
Conferinţa internaţională este o acţiune inclusă în proiectul 'DANUBEPARKS - Reţeaua de arii protejate dunărene - Dezvoltarea şi implementarea strategiilor transnaţionale pentru conservarea patrimoniului natural al Dunării', care este finanţat din fonduri comunitare prin Programul de Cooperare Transnaţională Sud - Estul Europei 2007-2013.
De altfel, conferinţa este aşteptată inclusiv de pescarii din Delta Dunării care aşteaptă de la specialişti un răspuns la solicitarea lor de reluare a activităţii de pescuit a sturionilor, în condiţiile în care nu au primit compensaţii în urma deciziei din 2006 a autorităţilor prin care li s-a interzis pescuitul sturionilor în apele teritoriale româneşti ale Dunării iar activitatea este permisă în apele teritoriale ucrainene ale Dunării.
Conform unui studiu Institutului Naţional Delta Dunării care a analizat evoluţia din ultimii 85 de ani a patru specii - morun, nisetru, păstrugă şi cegă -, în perioada 2000-2005 s-a înregistrat o scădere îngrijorătoare a numărului de exemplare din aceste specii, în 1994, în România se capturau circa 3.000 de tone de nisetri, în timp ce în 2005 au fost prinse doar opt exemplare din această specie.
Proiectul DANUBEPARKS este implementat de ARBDD în perioada 1 martie 2009 - 29 februarie 2012, Administraţia Rezervaţiei fiind singurul partener din România al liderului de proiect, Nationalpark Donau-Auen din Austria, pentru conservarea şi dezvoltarea durabilă a patrimoniului natural dunărean, obiectivul proiectului, obţinându-se o finanţare de 2,7 milioane de euro. Alţi parteneri ai proiectului sunt rezervaţii şi arii naturale protejate din Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Serbia, Germania.
Sursa: Agerpres