Asociaţia Judeţeană de Ovine şi Caprine „Ovis Banatim” Timiş va organiza în data de 28 august 2010 a patra ediţie a „Festivalului oierilor” şi prima ediţie a Târgului de Ovine, iar gazda evenimentului va fi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) din Timişoara.
Concomitent cu sărbătoarea câmpenească, care va reuni crescătorii de ovine de pe meleagurile bănăţene şi pe cei din Mărginimea Sibiului, pe platforma expoziţională a USAMVB se va desfăşura şi expoziţia de ovine, iar oierii îşi pot achiziţiona oi şi berbeci de valoare în cadrul „Târgului de ovine”, care se va derula în acelaşi timp. Cei interesaţi pot asista la prezentarea şi la bonitarea animalelor, acţiuni care vor fi urmate de premierea celor mai valoroase şi mai frumoase exemplare de ovine.
În cadrul expoziţiei cu vânzare se pot degusta şi cumpăra produse tradiţionale din carne şi din lapte de oaie.
Programul manifestărilor va fi unul bogat şi va cuprinde, şi anul acesta, parada portului popular şi spectacole susţinute de solişti renumiţi de muzică populară. Se vor organiza, de asemenea, concursuri de tuns oi sau de cântărit miei, iar cei mai pricepuţi ciobani vor pregăti preparate culinare tradiţionale specifice acestui sector: tocăniţă şi miel la grătar, balmoş, asezonate cu delicioasele brânzeturi de oaie pregătite de băciţe: caş, telemea, urdă etc.
Asociaţia „Ovis Banatim”, înfiinţată în anul 2007, are în prezent 640 de membri şi cu toţii sunt aşteptaţi la frumoasa manifestare cu specific pastoral de la sfârşitul lunii august. Potrivit preşedintelui Asociaţiei, Gheorghe Dioane, aceştia vor avea posibilitatea să afle ultimele noutăţi despre măsurile întreprinse de autorităţi în colaborare cu reprezentanţii crescătorilor de ovine în ceea ce priveşte identificarea animalelor, pentru care fermierii trebuie să încheie un contract notarial cu un operator care să efectueze această acţiune, prima pe cap pentru 2010, legea Camerelor Agricole şi alte subiecte de interes.
Nelipsiţi vor fi distribuitorii produselor agricole destinate activităţii oieritului, cum ar fi: instalaţii de muls, produse de uz sanitar-veterinar şi se vor face chiar oferte de crotalii pentru momentul în care identificarea va fi efectuată şi suportată financiar numai de către fermieri.