O echipă de cercetători implicată în studierea pinguinilor a observat că metodele de urmărire a acestora, prin instalarea unei brăţări metalice cu emiţător radio pe aripă, scad speranţa de viaţă a acestor păsări, informează Associated Press.
Conform noului studiu, publicat în ultimul număr al revistei Nature, rata de supravieţuire a pinguinilor imperiali care poartă astfel de dispozitive de radiolocaţie este cu 44% mai redusă prin comparaţie cu pinguinii care nu au fost marcaţi şi, mai mult decât atât, produc şi mai puţini pui decât aceştia din urmă.
Conform ipotezei lansate de aceşti cercetători, metalul din care sunt confecţionate aceste dispozitive, aluminiu sau oţel inoxidabil, scad capacitatea de a înota a pinguinilor, făcându-i mai vulnerabili la atacurile prădătorilor şi obligându-i să consume mai multă energie pentru a-şi prinde propria hrană.
Coordonatorul acestui studiu, Yvon Le Maho de la universitatea din Strasbourg în Franţa, a mai susţinut că pinguinii care au fost marcaţi cu astfel de brăţări păreau de asemenea mai bătrâni decât vârsta lor biologică.
Rezultatele acestui studiu sunt bazate pe urmărirea în mediul natural a unui număr de 50 de pinguini care au fost marcaţi cu brăţări pe aripi şi a unui număr de 50 de pinguini marcaţi cu implanturi subcutanate, timp de 10 ani.
Aproximativ 36% dintre pinguinii fără brăţări metalice au supravieţuit pe toată perioada studiului (10 ani), comparativ cu doar 20% dintre cei marcaţi cu astfel de dispozitive.
În general durata de viaţă a pinguinilor este de 20 de ani, pinguinii imperiali putând trăi chiar şi mai mult decât atât.
Pinguinii fără brăţări au avut 80 de pui în această perioadă, în timp ce cei cu brăţări au avut doar 47 de pui, mai puţin cu 41%.
Sursa: Agerpres