Problema terenurilor nelucrate a fost din nou adusă în discuţie de ministru Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu ocazia primei conferinţe „Mediafax Talks” desfăşurate la Timişoara, în prezenţa autorităţilor locale din domeniul agricol, fermieri şi investitori din acest sector.
„Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care nu ne valorificăm pământul. Aproape trei milioane de hectare rămân nefolosite. Puterea energetică pe care o pierdem de pe această suprafaţă este de circa 187 terawatt pe oră”, susţine ministrul, care crede că terenurile abandonate ar putea fi exploatate şi din perspectiva energiei regenerabile.
Şeful de la Agricultură susţine că România nu trebuie să renunţe la cultivarea de cereale, pentru că acestea reprezintă o investiţie pe termen lung. El a dat exemplul SUA, care alocă în prezent circa 30 la sută din producţia de porumb pentru energia regenerabilă.
Totodată, ministrul a mai spus că dacă ar putea ar modifica legislaţia în domeniul importurilor de produse agricole şi alimentare. „Noi am greşit enorm când am am stabilit cadrul legal în domeniul importurilor. Am pierdut foarte mulţi bani, dar mai ales posibilitatea de a restructura acest domeniu. România are capacitate de producţie mai mare decât necesarul, atât la carne sau ouă cât şi la produse agricole. Am putea exporta, nu să aducem de afară alimente”, a mai subliniat ministrul.
E nevoie de tineri
Acordarea de stimulente tinerilor fermieri este una dintre priorităţile MADR, în condiţiile în care „avem aproape 1,2 milioane de hectare deţinute de fermieri care au peste 70 de ani”. Din păcate, aplicarea Măsurii 112 este mult întârziată, constată ministrul.
Acesta consideră că Agenţia Domeniilor Statului (ADS) ar trebui să se ocupe şi cu tranzacţii cu terenuri agricole. „Aş vrea să facem din ADS altceva, să intre în piaţă, să cumpere, să vândă şi să organizeze ferme. Până acum nu a făcut altceva decât să distribuie, mai mult ilegal anumite terenuri”, a spus ministrul.
De asemenea, el vrea să ceară Uniunii Europene crearea unui program de stimulare a arendării, prin care să se acorde o primă, care să fie legată de perioada de arendare a terenului. În acest fel ar putea intra în producţie terenurile deţinute de proprietari care nu sunt preocupaţi de agricultură.
În acelaşi timp, ministrul a criticat modul în care sunt evaluate proiectele depuse de agricultori. „Nu o să am linişte până nu o să transparentizez tot sistemul de promovare a proiectelor. Nu dorm noaptea din cauza asta”, a mărturisit ministrul, după ce a constatat că există interpretări diferite de la o regiune la alta.