Unii pescari din judeţul Tulcea sunt nemulţumiţi din cauza faptului că pescari din Ucraina îşi desfăşoară activitatea în apele teritoriale româneşti ale Dunării ilegal în raport cu prevederile legislaţiei din România.
''Ruşii de dincolo vin înaintea noastră şi dau cu curent. Eu vin după ei şi nu prind nimic. Au venit cu barca pe jumătate plină de peşte şi m-au întrebat cu câţi dolari se vinde kilul de peşte. Şi aveau arma frumos în barcă. Iar în spate erau alte patru bărci'', a declarat marţi Gheorghe Bejan, pescar din oraşul tulcean Isaccea, în timpul primei reuniuni organizată de Consiliul Judeţean (CJ) în cadrul caravanei de informare a pescarilor.
El a mai spus că persoanele din Ucraina erau în apele teritoriale româneşti.
O altă nemulţumire readusă în atenţie de pescarii tulceni la adresa colegilor de breaslă din Ucraina vizează faptul că aceştia capturează sturioni, în timp ce pescarii români nu au dreptul să facă acest lucru, conform unui ordin de prohibiţie emis în 2006 de autorităţile române.
''Am prins accidental un morun pe care l-am eliberat, dar dincolo el este curentat. E inadmisibil'', a afirmat Vasile Cristache, pescar din oraşul Sulina.
În replică, directorul executiv al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Cornelia Benea, a declarat că se pregăteşte un nou program pentru popularea Dunării cu alevini de sturioni.
''Pregătim pentru luna martie un proiect pe programul Life Plus, în colaborare cu toate ariile naturale protejate de-a lungul Dunării, pentru a accesa fonduri în vederea populării fluviului cu sturioni, pentru că oamenii de ştiinţă susţin că este nevoie de această populare'', a afirmat Cornelia Benea.
Începând din 2006 în apele teritoriale româneşti ale Dunării nicio persoană nu mai are dreptul să pescuiască specii de sturioni timp de 10 ani, conform unui ordin emis de Ministerul Mediului.
Sursa: Agerpres