Adama
AGRICOVER

Nu luăm noi, nu luaţi nici voi!

Publicat: 13 mai 2010 - 14:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

O MOSTRĂ DIN SERIALUL "SUNT PRIMAR ŞI FAC CE VREAU!"

Cam aşa pun consilierii locali şi primarii problema când vine vorba de păşunea comunală şi mai ales de plăţile directe pe suprafaţă. Nu vor şi pace să încheie contracte de concesionare sau închiriere cu crescătorii de animale sau asociaţiile acestora, chiar şi cu riscul să se piardă banii şi păşunea să rămână într-o veşnică paragină...

Anul trecut pe vremea asta scriam despre păşunea din localitatea timişeană Coşteiu şi mai ales despre refuzul Consiliului Local de a concesiona păşunea Asociaţiei crescătorilor de animale. Consiliul în cauză a depus până la urmă dosarul la APIA pentru subvenţia pe suprafaţă, dar n-a fost în stare nici până la această oră să prezinte la dosar documentele justificative solicitate de Agenţia de plăţi.

„Aproximativ 90 la sută dintre sesizările pentru plata subvenţiei pe unitatea de suprafaţă înregistrate de APIA Timiş se referă la păşunile comunale şi au venit din partea crescătorilor de animale, nemulţumiţi de neefectuarea lucrărilor de întreţinere a păşunilor pentru care subvenţia a solicitat-o şi a primit-o Consiliul Local al Comunei.

Le-am verificat, şi acolo unde într-adevăr nu s-au respectat Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC), am aplicat sancţiuni. Solicitanţii acestui sprijin sunt obligaţi să îndeplinească aceste condiţii, chiar dacă e primul an în care solicită banii şi chiar dacă plata pe anul pentru care o solicită nu s-a făcut încă”, ne-a spus Dan Micluţă, director coordonator adjunct al APIA Timiş.

Dan Micluţă precizează că în campania SAPS 2009, în judeţul Timiş au solicitat sprijin pe unitatea de suprafaţă un număr de 52 de Consilii Locale. În proporţie de peste 50 la sută, acestea au făcut dovada efectuării lucrărilor pe păşune, conform OUG 125/2007, OM 246/2008, respectiv Ordinul 118/2009.

Consiliul Local Coşteiu nu a prezentat documentele care să ateste efectuarea lucrărilor pe păşune, conform legislaţiei în vigoare. Prin urmare, Primăria Coşteiu n-a putut fi declarată eligibilă la plata acestui sprijin.

 

Banii sunt blocaţi, situaţia încă nerezolvată

Ne întrebăm, firesc, ce se întâmplă cu subvenţia pentru păşunea comunală Coşteiu în situaţia în care crescătorii de animale n-au avut cum să depună dosar la APIA nici anul trecut şi, deocamdată, nici anul acesta, solicitarea acestora pentru concesionarea păşunilor fiind refuzată de consiliul local, iar Primăria comunei riscă să fie neeligibilă?

„Sumele neplătite din cauza unor neconformităţi nu se redistribuie, întrucât pentru a beneficia de sprijinul SAPS, fermierii trebuie să depună cererea de sprijin”, ne-a lămurit Micluţă.

Dar când să mai depună cerere crescătorii sau Asociaţia crescătorilor, adică beneficiarii de drept ai subvenţiei pentru păşune, când termenul pentru aceasta a expirat anul trecut. Şi, mai ales, cum să depună asociaţia cerere dacă Primăria refuză să încheie contractul de concesionare?

 

Consiliile locale insistă şi persistă...

Pentru campania 2010, cererile pentru suprafeţele de păşune vor fi preluate spre sfârşitul campaniei, astfel încât crescătorii să poată închiria aceste păşuni de la Consiliile Locale, iar acolo unde Primăria refuză şi depune ea dosarul, aceasta trebuie să respecte condiţiile prevăzute în Declaraţia de eligibilitate în ceea ce priveşte solicitarea sprijinului de către Consiliile Locale, printre care şi aceea că „suprafeţele pentru care solicităm plata NU sunt utilizate de către alţi fermieri (...) chiar în condiţiile în care pentru aceste terenuri nu sunt încheiate contracte de arendă, concesiune, închiriere sau nu se încasează taxe de păşunat”.

Acest lucru înseamnă, nici mai mult, nici mai puţin, că în comună nu trebuie să existe crescători de animale, iar acolo unde există, simpla solicitare de către aceştia a preluării spre închiriere a păşunii, mai ales dacă răspunsul Primăriei va fi unul negativ, stabileşte neeligibilitatea proprietarului păşunii, respectiv a consiliului local.

Presupunem că dosarul Primăriei va fi respins la timp, astfel încât crescătorii să poată lua în sfârşit în arendă păşunea (dacă-i înduplecă pe consilierii locali) şi să se prezinte cu dosarul complet la APIA înainte de expirarea termenului final de depunere a cererilor.

Altfel, fondurile europene se vor duce şi anul acesta pe Apa Sâmbetei, doar aşa, ca să moară şi capra vecinului, după principiul pus în practică de Primăria Coşteiu anul trecut.

Reprezentanţii APIA Timiş, ne-au răspuns că, în astfel de situaţii consiliul local este din start neeligibil, iar dacă se constată că suprafaţa respectivă este disputată atât de către crescători, cât şi de către primărie, cazul este declarat litigiu.

Vizualizat: 1850 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
gigi
|
07. 05, 2011. Tuesday 11:33
domnule in tot judetul brasov sa luat bani pe pasuni dela uniunea europeana si ia impartit primarul cu secretarul,sau a pus cite un tractor sa traga niste tufe pe pasune si sa luat zeci de mi de lei noi cu care primari din localitatile brasovului au vile si case de vacante masini limuzine ,din un amarit de salar de la primarie .si un alt mod de a se fura bani cetatenilor in toata romania sunt zilele satului, comunei,oras,domnule sunt un om simplu dar as putea baga in puscarie toti mincinosi din tara lui papura voda
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii