Pentru mulţi dintre cei care aparţin generaţiilor de peste 30 de ani, amintirea practicii agricole în anii de şcoală este încă foarte prezentă în memorie. După două decenii în care nu a mai existat aşa ceva în România, obiceiul reintră în sistemul educativ românesc.
De această dată nu este vorba de „pregătirea unei clase muncitoare” ci despre conştientizarea copiilor, din clasele I-VIII, asupra importanţei consumului de fructe şi legume, parte importantă a unei alimentaţii sănătoase.
Printre măsurile care se preconizează, deşi legea nu a fost încă votată, alături de cornul cu lapte de fiecare zi, copiii vor primi şi câte un măr - sursa de vitamine pe care guvernul este dispus să o aloce fiecărui copil care frecventează clasele primare şi gimnaziul.
Ca măsuri adiacente, pentru anul şcolar 2010-2011 se preconizează vizite ale micuţilor la ferme pomicole sau legumicole, la staţiuni de cercetare pomicolă, la zile ale recoltei, expoziţii, etc. În proiectul iniţial copiii nu vor fi doar simplii spectatori ai vieţii rurale ci vor lua parte chiar la activităţi de grădinărit sau recoltat.
Ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru a precizat, însă, că participarea este opţională pentru elevi, nefiind vorba despre aşa-zisa muncă patriotică.
Bugetul prevăzut de executiv pentru anul şcolar 2010-2011 e de aproximativ 1.7736.500 de lei (413.500 de euro), în timp ce anul viitor se vor cheltui în jur de 3.014.000 lei (717.600 de euro) pe vizite, activităţi de grădinărit şi tipărirea de broşuri. Aparent, suma alocată pentru fiecare copil este de patru euro pe an, primăriile susţinând, însă, că această sumă este mai mare.
Să privim şi partea plină a paharului - 1,6 milioane de elevi vor descoperi care sunt beneficiile unei alimentaţii sănătoase şi în acelaşi timp vor cunoaşte „viaţa la ţară”, nu doar prin pozele din manuale ci chiar la faţa locului.