Un studiu detaliat al inelelor anuale ale copacilor sugerează o legătură directă între schimbările climatice în Europa şi înflorirea sau prăbuşirea unor societăţi sau imperii întregi, conform concluziilor preliminare ale cercetătorilor, care au analizat circa 9000 de artefacte de lemn din ultimii 2500 de ani, relatează în ultimul său număr revista Science.
Astfel, ei au constatat că perioadele în care lunile de vară au fost calde şi umede au coincis cu o perioadă de prosperitate, iar diverse fluctuaţii politice s-au produs mai ales în perioade cu climă instabilă.
'Scrutând ultimii 2.500 de ani, vom vedea exemple în care schimbările climatice au influenţat istoria omenirii' - susţine unul din autorii studiului Ulf Buntgen, expert paleoclimatolog la Swiss Federal Research Institute for Forest, Snow and Landscape, WSL ETH din Zürich.
În studiul lor, dr. Buntgen şi colegii săi au recurs la date descoperite şi de alţi specialişti. În particular, informaţiile arheologilor, care au constituit o cronologie bazată pe inelele de stejar din Europa Centrala şi care acopera aproape întegral Holocenul, perioada ultimilor 10.000 de ani din istoria umanităţii.
Cronologia stejarilor în viaţă sau a artefactelor de stejari poate dezvălui perioade foarte umede sau extrem de secetoase din timpul verii, explică oamenii de ştiinţă elveţieni, care au încercat să înţeleagă modul în care condiţiile meteorologice au influenţat în ultimele doua secole dezvoltarea inelelor de copac.
S-a dovedit că, în sezoanele bune de creştere pentru vegetaţie, atunci când exista apă şi nutrienţi din abundenţă, copacii formează inele largi, ale căror graniţe sunt destul de departate unele de altele. În condiţii adverse - cum ar fi seceta - inelele sunt mult mai apropiate unele de altele.
Odată stabilite aceste lucruri, cercetătorii s-au gândit să vadă dacă există o relaţie între condiţiile climatice şi cele de dezvoltare a societăţii umane.
Astfel, lunile calde şi umede de vară au coincis cu perioadele romană şi medievală de prosperitate.Creşterea frecvenţei oscilaţiilor climaterice în anii 250-600 ale erei noastre a coincis cu prăbuşirea Imperiului Roman de Apus şi tulburările din perioada de migraţie a popoarelor - se menţionează în studiul citat.
Seceta pronunţată în secolul al III-lea în Europa s-a suprapus cu criza gravă prin care trecea Imperiul Roman de Apus, marcată de invazii barbare, furtuni politice şi tulburări economice în mai multe provincii din Galia - au mai constatat savanţii.
Sursa: Agerpres