Bucureşteni sunt aşteptaţi, de vineri până duminică, cu ,,cel mai mare coş cu brânză de burduf' şi ,,cel mai mare burduf din piele de oi umplut cu brânza de la Bran', la Târgul naţional al produselor ecologice, tradiţionale şi naturale de la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice 'Gheorghe Ionescu Siseşti'.
Brânzeturile din coş, precum şi burduful din piele de oi umplut cu brânza, provin de la producătorii tradiţionali braşoveni, din zona Branului.
Acestea sunt oferite bucureştenilor în cinstea celebrării, la finele lunii ianuarie, după calendarul popular al oierilor, al ,,Filipii de Iarnă'.
'La ediţia de final de ianuarie 2011 am adus cel mai mare coş umplut cu brânză de burduf. Acesta e pregătit şi ţinut la temperatura potrivită din octombrie. E uriaş, are peste 30 de kilograme. Invităm bucureştenii să guste şi să aleagă pentru o masă sănătoasă produse atestate tradiţional şi realizate conform normelor-sanitar veterinare. Noi nu distrugem pădurea, coaja pe care o folosim se alege în perioada optimă numai din parchete de exploatare forestiere, acestea se aleg în lunile mai, iunie, iulie, după ce le culegem coaja se rade bine, se opăreşte şi apoi se creează cilindrul şi apoi coasem partea de jos cu rafie şi umplem cu brânză. Şi la brânza de burduf avem o reţetă din bătrâni păstrată, bunicul meu a trăit 103 ani şi numai produse din acestea mânca, naturale 100%. Brânza cu care e umplut coşul e din toamnă, când brânza se pune la dospit, stă 10 zile la buduroi de lemn, după aceea e bine mărunţită şi se pune sare atât cât trebuie. Se umple coşul cu brânză şi apoi se coase şi partea de sus şi se pune la temperatura necesară. Acum l-am adus la târg, va aşteptăm să serviţi brânza simplă, cu mămăligă, cu unt, cu ou şi în alte mâncăruri care dau un gust aparte, punând câteva bucăţi de brânză de burduf. Preţurile sunt pentru toate buzunarele şi de calitate', ne-a spus producătorul Ion Poponeci, din Şirnea, Braşov.
Producătorii din Dobrogea revin la Târgul de la Agronomie, unde Asan Pervin, din Mangalia, va fi prezent şi la un atelier de gastronomie, de data aceasta, dobrogean.
Producătorii de la societatea Dru Agro, cu sediul în Galaţi, au venit cu preparate tradiţionale precum cârnaţi ciobăneşti afumaţi din carne de oaie şi de vită, cârnaţi vânătoreşti afumaţi din carne de vită, carne de porc, slănină, pastramă ciobănească de oaie afumată obţinută din pulpă de oaie, piept de pui afumat, jigou de berbecuţ afumat, muşchiuleţ de porc şi de vită afumat.
Din Ardeal, producătorii de la societatea Larapinta, cu sediul în Sfântu Gheorghe, aduc ceafă de porc a la Chilieni, cârnaţi cu boia, cotlet de porc, piept de porc, cârnaţi tradiţionali a la Chilieni, salam de casă şi salam cu boia.
Sursa: Agerpres