Anul acesta, PIC Romania a celebrat 70 de ani de la înfiinţarea companiei ABS Global. Evenimentul, desfăşurat joi, 24 noiembrie a.c., la Snagov, a reunit reprezentanţi ai multor ferme de creştere a bovinelor, preponderent din sudul ţării.
Aniversarea a fost deschisă de Ioan Ladoşi, director al Grupului Genus pe Europa de Est, prin prezentarea istoricului şi a evoluţiei companiei în cei 70 de ani de existenţă, precum şi a situaţiei pieţei materialului seminal bovin în Europa.
Katie Miller, specialist din partea ABS din Marea Britanie, a continuat cu prezentarea unor informaţii actuale, referitoare la evaluarea genomică a tăuraşilor admişi pentru testare.
Invitatul special la acest eveniment, Prof. Dr. Bîrţoiu Alin, de la Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti, a expus condiţiile necesare a fi îndeplinite pentru a se asigura instalarea gestaţiei la vaci. În încheiere, Ioan Pop, membru al echipei PIC Romania, a prezentat audienţei avantajele pe care le oferă rasa Friză Britanică, precum şi experienţa dobândită de fermierii din Marea Britanie şi Irlanda în acest sens.
Astfel, pentru fermierii prezenţi la aniversarea celor 70 de ani ai existenţei ABS, întâlnirea s-a dovedit a fi o incursiune în lumea cercetării, inovaţiei şi pasiunii pentru ameliorarea genetică a bovinelor.
Cu şi pentru fermieri
ABS Global este astăzi lider mondial în genetică bovină, preocupările de perspectivă fiind orientate către ameliorarea longevităţii şi durabilităţii în exploatare a vacilor din rasele de lapte. Cu o piaţă ce cuprinde peste 80 de ţări, ABS Global a început livrările de material seminal bovin către fermele din România în anul 2007, prin preluarea reprezentării de către PIC Romania, lider al pieţei geneticii suinelor.
Cu cele 14.000.000 de doze livrate fermierilor în 2010, ABS face eforturi continue pentru a aloca resurse în domeniul cercetării şi dezvoltării, în scopul îndeplinirii cerinţelor zootehniei la nivel mondial, în perspectiva creşterii demografice globale.
Părintele companiei ABS este J.R.”Rock” Prentice, care a fondat, în 1941, „American Breeders Service” (ABS) cu şi pentru fermieri. El este vizionarul care a înţeles că ameliorarea bovinelor nu poate fi realizată decât prin iniţierea unui program modern de testare a tăuraşilor, pe baze ştiinţifice solide. Tot el a fost cel care a intuit faptul că ameliorarea genetică a populaţiilor de bovine din SUA nu poate fi accelerată decât pe calea însămânţărilor artificiale, respectiv prin utilizarea materialului seminal congelat, de la cei mai valoroşi tauri disponibili.
Mai multe detalii găsiţi în ediţia din decembrie a.c. a revistei FERMA.