Produsele oferite de fermele de familie răspund mai bine cerințelor consumatorilor, iar România poate juca un rol important pe piață, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Dumitru Botănoiu, în deschiderea Conferinţei cu tema „Ferma de familie hrănește lumea, protejând planeta”.
„Fermele mici, fermele de familie pot aduce diversitatea producției și pot face față mai ușor crizelor și schimbărilor din piață, deoarece au o capacitate mai mare de adaptare față de alți operatori. Datorită acestei adaptabilități, produsele oferite de fermele de familie răspund mai bine cerințelor consumatorilor, iar România poate juca un rol important pe piață. Aproximativ 85% din produsele agroalimentare românești ating un standard ridicat de calitate, care poate fi comparat cu cel din statele cu o agricultură dezvoltată. Însă, povara cea mai mare a fermelor de familie este că acționează pe o piață extrem de concurențială, care nu acoperă integral costurile de producție”, a declarat secretarul de stat Daniel Botănoiu.
Potrivit acestuia, produsele agroalimentare continuă să dețină o pondere importantă în schimburile comerciale, însă, din păcate, ţara noastră exportă materie primă şi importă produse procesate.
„Balanța comercială este pozitivă și putem reitera performanța de anul trecut, când exporturile au depășit, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, importurile. Dar, din păcate, o mare parte din exporturi constă în materie primă. De aceea, strategia de dezvoltare a Ministerului Agriculturii are în prim plan integrarea producției și stimularea fermierilor, în vederea asocierii. Agricultorii care trec de la nivelul de subzistență la producția pentru piață fac eforturi deosebite și trebuie sprijiniți”, a adăugat secretarul de stat.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, împreună cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, a organizat joi, 16 octombrie 2014, Conferința cu tema „Ferma de familie hrănește lumea, protejând planeta”, eveniment derulat în contextul „Zilei Internaționale a Alimentaţiei”.