Adama
Vinasa Rompak

12 octombrie - Ziua Internaţională Pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

Publicat: 12 octombrie 2011 - 19:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sărbătorită în fiecare an, începând cu 1989, în cea de a doua zi de miercuri a lunii octombrie, Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale recunoaşte vulnerabilitatea populaţiei, dar şi capacitatea acesteia de a face faţă dezastrelor. 

Ziua Internaţională pentru Reducerea Dezastrelor doreşte să atragă atenţia asupra impactului pe  care dezastrele naturale îl au asupra populaţiei din întreaga lume, în special din ţările sărace, şi reaminteşte importanţa de a lupta împotriva dezastrelor înainte ca acestea să lovească, în scopul prevenirii producerii lor, sau în scopul reducerii daunelor, potrivit MMP.
Hazardele hidrometeorologice pot apărea oricând şi pot afecta mai multe comunităţi, prin activităţile umane care cresc vulnerabilitatea şi modifică echilibrul natural al ecosistemelor.
Acesta este motivul pentru care reducerea dezastrelor trebuie să fie încorporată cu succes în obiectivele ample de dezvoltare durabilă, pentru a permite construirea unor comunităţi rezistente la dezastre.

¤ Managementul resurselor de apă

Ministerul Mediului şi Pădurilor gestionează managementul resurselor de apă şi, cu prioritate,managementul riscului la inundaţii (cu toate cele trei componentele sale: preventive, de intervenţie operativă şi de refacere), activitate esenţială pentru asigurarea unei dezvoltări durabile şi pentru a răspunde nevoilor în creştere ale populaţiei. Importanţa unei gospodăriri raţionale şi adecvate a resurselor de apă a devenit mult mai pregnantă în ultima perioadă, în condiţiile manifestării tot mai evidente a fenomenului schimbărilor climatice prin prezenţa fenomenelor hidrologice extreme care au afectat multe regiuni din lume şi din ţara noastră, fiind astfel necesară o regândire a  strategiilor naţionale şi de cooperare regională pentru a face aţă acestor fenomene.
În acest context, Ministerul Mediului şi Pădurilor a luat, în ultimii doi ani, măsuri care au dus la dezvoltarea organizaţională şi instituţională pentru managementul resurselor de apă și al riscului la inundații.

¤ Strategia Naţională privind Managementul Riscului la Inundaţii pe termen mediu şi lung

Astfel, în 2010, a fost aprobată Strategia Naţională privind Managementul Riscului la Inundaţii pe termen mediu şi lung. În urma aprobării acestei strategii, a fost înființată, în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, Autoritatea pentru Inundaţii şi Managementul Apelor care asigură coordonarea unitară a activităţii de apărare împotriva inundaţiilor la nivel naţional.
Totodată, a fost consolidat cadrul instituțional pentru  managementul riscului de inundaţii prin preluarea de la Administrația Națională a  Îmbunătăţirilor Funciare a lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor de pe râurile interioare şi de la Dunăre de către Administrația Națională  ”Apele Române”.
Un alt aspect deosebit de important este legat de investițiile realizate până în prezent în infrastructura de apărare împotriva inundaţiilor prin care Ministerul Mediului și Pădurilor urmărește să asigure un standard ridicat de protecţie a populaţiei şi a bunurilor materiale ale acesteia.

¤ Alocarea celei mai mari resurse financiare din ultimele două decenii

Astfel, în ultimii doi ani s-au alocat  cele mai mari resurse financiare din ultimii 20 ani pentru punerea în siguranţă a lucrărilor de apărare existente avariate de viiturile din anii anteriori şi pentru unele lucrări noi în zonele cele mai critice.
Programul de Investiţii pe anul 2010 al Ministerului Mediului şi Pădurilor a cuprins un număr de  338 de obiective investiţii, pentru care s-au alocat aproximativ 800.000.000 lei.
Pentru anul 2011, Ministerul Mediului şi Pădurilor are în Programul de Investiţii 360 obiective, pentru care au fost alocate 1.192.106.000 lei.

¤ Strategii şi  cooperarea internațională

Una dintre principalele măsuri de prevenire a dezastrelor și  de protecție sau intervenție în caz de dezastre este crearea de strategii și cooperarea internațională,  mai ales că  astfel de probleme  nu au frontiere. Strategia UE pentru Regiunea Dunării oferă un cadru macro-regional de cooperare pe probleme de mediu, coordonarea Ariei Prioritare 5 – Gestiunea riscurilor de mediu – fiind asumată de România, prin Ministerul Mediului și Pădurilor, împreună cu Republica Ungară. Principalele obiective ale acestei arii prioritare sunt lupta împotriva și pregătirea pentru intervenții în caz de diferite hazarde hidrometeorologice, cum ar fi inundațiile, seceta, alunecările de teren, eroziunea solului, furtuni, prin acțiuni concertate ale celor 14 state riverane.

¤ Proiecte transnaţionale

În calitate de Lider sau Partener de Proiect, Ministerul Mediului și Pădurilor participă într-o serie de proiecte transnaționale cu un buget de peste 10 milioane de euro,  cum sunt Danube Floodrisc sau Water Core. Aceste proiecte  contribuie  la realizarea obiectivelor Strategiei și vizează stabilirea celor mai eficiente măsuri pentru reducerea riscului la inundații, îmbunătățirea capacității de monitorizare și alarmare pe râuri transfrontiere în caz de inundații, crearea de platforme internaționale pentru a adresa probleme legate de deficitul de apă și secetă.

Vizualizat: 1410 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii